.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016

Credit Suisse: Κάθε ελληνική οικογένεια έχει χάσει 67.291 ευρώ σε έξι χρόνια! Στο 20% από 50% η μεσαία τάξη


Σοκαριστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτει έκθεση της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου στην Ελλάδα την τελευταία εξαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής, στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ.

Η έκθεση του παγκόσμιου πλούτου της Credit Suisse εξετάζει πάνω από 200 χώρες του κόσμου, χρησιμοποιώντας στοιχεία του 2016. Ο παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώθηκε στα 241 τρισ. ευρώ. Το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια 33 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 0,7% του πληθυσμού), ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι.

Στο μεταξύ, η δραματική μείωση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών συνέβαλε στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, ενώ με βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού της Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.

Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45% – 50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.

Ενώ πάντως εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη 5ετία, το όποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε σχήματα που έχουν τη στήριξη ισχυρών κρατών (π.χ. Κίνα, Γερμανία) ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.

πηγή: mononews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου