.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Ερευνητική Χορηγία «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου»

Ερευνητική Χορηγία «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου»

 

Προθεσμίες:
Υποβολή αίτησης: έως 31 Μαρτίου 2017
Ανακοίνωση επιτροπής: 25 Απριλίου 2017
Περίοδος χρήσης της χορηγίας: από 1 Ιουνίου 2017  έως 1 Φεβρουαρίου 2018

Τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) ανακοινώνουν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» με στόχο την ενίσχυση της μελέτης της ιστορίας των γυναικών, της φεμινιστικής σκέψης και των φεμινιστικών ή/και γυναικείων κινημάτων στην Ελλάδα του εικοστού αιώνα.
Το Δεκέμβριο του 2006 η Ζώγια Χρονάκη δώρισε στα ΑΣΚΙ το προσωπικό της αρχείο, μια ιδιαίτερα πλούσια και σημαντική πηγή για την ιστορία του γυναικείου κινήματος. Το αρχείο περιλαμβάνει σειρές τεκμηρίων της Κίνησης Δημοκρατικών Γυναικών (1975-1989), της σημαντικότερης γυναικείας οργάνωσης στον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς με μακρόχρονη και έντονη δράση στην μεταπολιτευτική Ελλάδα, πληθώρα υλικού για την Ομάδα Γυναικείων Σπουδών, που λειτούργησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης την περίοδο 1983-1994, καθώς και ποικίλα άλλα στοιχεία για τις πολλαπλές διαδρομές του γυναικείου κινήματος στην Ελλάδα. Το Αρχείο Ζώγιας Χρονάκη λειτούργησε ως εφαλτήριο για την περαιτέρω ενίσχυση των αρχειακών συλλογών των ΑΣΚΙ γύρω από την πορεία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα, την ιστορική διαδρομή των γυναικών στις οργανώσεις της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, και την εν γένει ανάδειξη των ερευνητικών προβληματισμών γύρω από τις σπουδές του φύλου στη σύγχρονη κοινωνική και πολιτική ιστορία.
Δέκα χρόνια μετά, τα ΑΣΚΙ είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουν την πρώτη προκήρυξη της ερευνητικής χορηγίας «Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου» και να προσκαλέσουν ερευνήτριες και ερευνητές να υποβάλουν σχετική αίτηση. Η χορηγία αυτή έγινε εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη συνδρομή ανώνυμων δωρητών. Στόχος της χορηγίας είναι η ενίσχυση της έρευνας για την ιστορία των γυναικών, του φεμινισμού και του γυναικείου κινήματος μέσα από την αξιοποίηση του αρχείου Ζώγιας Χρονάκη και συναφών αρχειακών συλλογών που φυλάσσονται στα ΑΣΚΙ. Επιστημονική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους των ΑΣΚΙ και ιστορικούς των γυναικών και του φύλου, θα απονείμει το ποσό των χιλίων ευρώ (1.000 ευρώ) σε μία ερευνήτρια/ή για την έρευνα και συγγραφή πρωτότυπης μελέτης και τη δημοσίευσή της εντός τριών ετών με τη μορφή μονογραφίας, κειμένου σε συλλογικό τόμο, ή αυτοτελούς άρθρου σε έγκριτο ελληνικό ή διεθνές περιοδικό.
Κατά τη διάρκεια της έρευνάς της στα ΑΣΚΙ, η επιλεγείσα ερευνήτρια/ής θα τύχει συστηματικής καθοδήγησης από την υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών, ενώ θα έχει επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει την ερευνητική της/του πρόταση και έπειτα ένα ώριμο σχεδίασμα τής υπό εξέλιξη μελέτης σε σεμινάριο που θα οργανώσουν τα ΑΣΚΙ στο πλαίσιο των ΠροΣχεδίων Ιστορίας.
Δικαιολογητικά αίτησης:
Η αίτηση πρέπει να περιλαμβάνει:
α) εκτεταμένο βιογραφικό σημείωμα (με τη μορφή CV)
β) ερευνητική πρόταση (έως 1000 λέξεις, όπου θα παρουσιάζεται αναλυτικά το θέμα, η προβληματική της έρευνας και οι τρόποι αξιοποίησης του «Αρχείου Ζώγιας Χρονάκη» και άλλων συναφών αρχειακών σειρών των ΑΣΚΙ)
γ) μία συστατική επιστολή
Η αίτηση αποστέλλεται ηλεκτρονικά στο aski@askiweb.gr με τίτλο email «Ερευνητική Χορηγεία Ζώγιας Χρονάκη και Νίκου Παπαμίχου»
Ο αναλυτικός κατάλογος του εν λόγω αρχείου είναι διαθέσιμος σε μορφή pdf.
Για ερωτήσεις και περαιτέρω πληροφορίες οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν να επικοινωνήσουν με την Άντα Κάπολα, υπεύθυνη των αρχειακών συλλογών των ΑΣΚΙ.

Προθεσμίες:
Υποβολή αίτησης: έως 31 Μαρτίου 2017
Ανακοίνωση επιτροπής: 25 Απριλίου 2017
Περίοδος χρήσης της χορηγίας: από 1 Ιουνίου 2017  έως 1 Φεβρουαρίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου