.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Φαρσοκωμωδία!

Η εικόνα του Προεδρείου ως τις 21.00΄


και η εικόνα μετά τις 21.00΄ που ήρθε η Δήμαρχος


Ένα ακόμη Δ.Σ. πραγματοποιήθηκε χτες. Θα συνεχιστεί την άλλη Δευτέρα. Ήταν βέβαιο με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που περιελάμβανε, πως δε θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μια συνεδρίαση. Για μένα όμως ήταν βέβαιο πως θα μπορούσε και θα εξηγήσω γιατί.



Καμιά εισήγηση δεν είχε έστω στοιχειώδη τεκμηρίωση. Πως είναι δυνατό να περιορίζεσαι σε ένα προτείνουμε να παραμείνουν τα τέλη ως έχουν! Με ποια στοιχεία; Με ποιους υπολογισμούς; Με ποιο σκεπτικό;



Ας πάρουμε για παράδειγμα τα ανταποδοτικά.
Ακούστηκαν διάφορες προτάσεις για μείωση τους από την αντιπολίτευση. Όμως η συμπολίτευση που έχει στη διάθεση της προσωπικό και υπηρεσίες, δεν προσκόμισε πληροφόρηση. Δεν είπε εκτός από γενικολογίες, όπως θα μπει λουκέτο αν δεν ψηφίσετε υπέρ ή έτσι θα πάνε τα σκουπίδια στους ιδιώτες, το παραμικρό στοιχείο για να δικαιολογήσει την πρόταση της! Εξαίρεση αποτέλεσε ο κ. Μπόβος όταν κάποια στιγμή πήρε το λόγο και παρέθεσε στοιχεία, έτυχε όμως της παρατήρησης του Προέδρου ότι πλατειάζει και πρέπει να τελειώνει.  



Προσωπικά δε μπορώ να αποδώσω λαϊκισμό, προεκλογική σκοπιμότητα, ιδεολογικές αγκυλώσεις ή οτιδήποτε άλλο στην αντιπολίτευση. Παρότι είναι βέβαιο πως κάτι από αυτά θα υπάρχει…

Αλλά πως θα μπορούσε η όποια αντιπολίτευση χωρίς να ρισκάρει τη γελοιοποίηση της, να ζητάει αδικαιολότητα και ατεκμηρίωτα μείωση, αν η διοίκηση κατέθετε συγκεκριμένα στοιχεία; Αν δηλαδή για παράδειγμα εμφάνιζε πως το ποσό για τοκοχρεολύσια είναι 100, για λίζινγκ 20, για μισθοδοσία 50 εργαζομένων 1.000, για καύσιμα, λάστιχα, ανταλλακτικά, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειας κλπ 20 οχημάτων 500, για απρόβλεπτα 100, για προσλήψεις 15 συμβασιούχων που έχουμε εγκρίνει ή προβλέπουμε την πρόσληψη τους 200, για τη χωματερή 300, για την αναγκαία αγορά ενός πλυντηρίου κάδων 100, για την αγορά κάδων ανακύκλωσης 200, για μεταφορά του γκαράζ και ενοίκιο στο χώρο που θα μεταφερθεί 500. Σύνολο εξόδων 3.020.



Και αν παρουσίαζε από την άλλη τα συγκριτικά στοιχεία εσόδων από τις προηγούμενες χρονιές. Τα μ2 των καταστημάτων και των κατοικιών, τις προβλέψεις για αύξηση ή μείωση τους κλπ. Τότε θα μπορούσε άνετα να πει χρειάζεται να αυξήσουμε τα ανταποδοτικά ή να τα μειώσουμε, ή να τα κρατήσουμε σταθερά, ή για να τα κρατήσουμε σταθερά πρέπει να μειώσουμε τα δρομολόγια κλπ.

Τίποτε από αυτά δεν έγινε και συνεπώς είναι λογικό καθένας σύμβουλος να λέει ότι νομίζει ή ότι τον βολεύει, αφού η διοίκηση ούτε στοιχεία κατέθεσε, ούτε συγκεκριμένη ήταν. Και η αλήθεια είναι πως κι εγώ δεν κατάλαβα αν πρόκειται για ανικανότητα και προχειρότητα, ή η κραυγαλέα ασάφεια είναι επιλογή με την οποία τελικά βολεύονται όλοι ή οπωσδήποτε κάποιοι…



Ένα άλλο παράδειγμα για την ποιότητα της δουλειάς της διοίκησης πρωτίστως, είναι το παρακάτω. Συζητούν για τα τέλη νεκροταφείου πάλι χωρίς στοιχεία. Η πρόταση είναι για αυξομειώσεις γενικά, αλλά μειώνουμε το κόστος των κηδειών κλπ λέει ο εισηγητής. Από τη συζήτηση προκύπτει ότι αυξάνουν το κόστος αφαιρώντας υπηρεσίες που θα ζητηθούν! Συζητούν για πάνω από μια ώρα επιμένοντας κυρίως η διοίκηση στις αρχικές θέσεις της. Οπότε στο κλείσιμο ο εισηγητής προτείνει μείωση στα τέλη 30%!!! Αμέσως το υιοθετεί ο Πρόεδρος, συμφωνεί και η Δήμαρχος! Ακολουθεί ψηφοφορία και ομόφωνα εγκρίνεται η μείωση κατά 30%!



Υποτίθεται πως τα τέλη νεκροταφείου που δεν είναι ανταποδοτικά, εκτός από τα έξοδα λειτουργίας του, καλύπτουν δημοτικές ανάγκες και είναι εργαλείο πολιτικής. Πως λοιπόν είναι δυνατό να προγραμματίζεις διατήρηση στα ίδια επίπεδα, να μάχεσαι για να περάσει η θέση σου, να επιχειρηματολογείς πως είμαστε το φτηνότερο νεκροταφείο, και αφού τελειώνει η συζήτηση να αλλάζεις θέση και να προτείνεις μείωση 30%! Η μόνη ίσως εξήγηση είναι πως δεν βλέπεις πιο μακριά από την επόμενη μέρα… Και η μαύρη αλήθεια είναι πως η ζωή του Δ.Σ. μας, ξεπερνάει και τον πιο ευφάνταστο σεναριογράφο.



Πηγαίνοντας στο θέμα της Πρωτομαγιάς. Εκεί η συζήτηση περιορίστηκε αφηρημένα στο ύψος των τελών. Καμιά σχέση με σύνδεση τους ως εργαλείο για να επιτευχθούν ενδεχόμενα κάποιοι στόχοι, που σχετίζονται με τους προβληματισμούς που έχουμε όλοι για το γιορτασμό της. Καμιά σκέψη να συναρτηθούν τα τέλη με τον υπολογισμό του κόστους από τις επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων.



Ίσως σε επόμενη ανάρτηση να αναφερθώ και σε άλλα ζητήματα που… απασχόλησαν το Δ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου