Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2014

Που… βαδίζει αυτός ο Δήμος;



Βαδίζουμε προς τις εκλογές και σε αντίθεση με ότι συνέβαινε άλλες φορές, το τοπίο παραμένει ρευστό. Η βασική εκκρεμότητα αυτή την περίοδο αφορά τις εξελίξεις στην «Καλημέρα». Αλλά και χωρίς αυτό το ζήτημα, πάλι ρευστό θα ήταν το κλίμα. Ας δούμε λοιπόν πως εξελίσσονται τα πράγματα.


Την «Καλημέρα» σαρώνει μετά τον… τυφώνα «ΑδωνΑντων» η… τροπική καταιγίδα «Λέανδρος». Το σκάφος αντέχει αλλά είναι άγνωστο ως πότε. Η γνώμη μου είναι πως πρώτη επιλογή είναι η κάθοδος με επικεφαλής το Χ. Τομπούλογλου. Αλλά αυτό στη συνέχεια θα σταθεί αδύνατο. Ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, ο οποίος αναλαμβάνει με συνέπεια όσα κατά περίπτωση περιστατικά του αναθέτει η κυβέρνηση, νομίζω πως εύκολα θα ανακαλύψει ότι είναι αναγκαίο για… να κάτσει και ο Χ. Τομπούλογλου στα αυγά του.

Αυτό που παίζεται είναι πότε και σε πόσες δόσεις θα βγουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργεί στο «Αγλαΐα Κυριακού». Γιατί όταν κάνουν «κοιλιά» οι αποκαλύψεις για τη «Χρυσή Αυγή», για τις μίζες στα εξοπλιστικά όπου περιέργως δεν εντοπίζεται κανένας ακόμη πολιτικός, ο Λιάπης και η παραβατική του συμπεριφορά με το ρολόι της ΔΕΗ, τότε θα έρθει να καλύψει το κενό απασχόλησης της κοινής γνώμης ο Χ. Τομπούλογλου.

Πρόκειται για τη γνωστή μέθοδο ξαφρίσματος μέσω της απασχόλησης του θύματος. Ο ένας σε απασχολεί με κάτι που σου τραβάει το ενδιαφέρον, συνήθως κουβέντα, κι ο άλλος σου παίρνει το πορτοφόλι ή σου αδειάζει το σπίτι. Αυτό το έχουν αναγάγει σε επάγγελμα και επιστήμη οι κυβερνώντες και μέσω των συνεργαζόμενων καναλιών, μας φτωχαίνουν χωρίς ακόμη να έχουμε καταλάβει τη… δεξιοτεχνία τους!

Επιστρέφοντας στα της «Καλημέρας», πιστεύω πως εναλλακτικά θα ηγηθεί ο Γ. Τομπούλογλου του συνδυασμού. Εκτός κι αν αυτό καταστεί αδύνατο γιατί οι απώλειες θα είναι τέτοιες που θα το καθιστούν απαγορευτικό.

Περνώντας στους άλλους συνδυασμούς, θα ξεκινήσω λίγο ανάποδα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» κινείται όσο και το «Όραμα Πόλης» του κ. Σ. Κόντου, το οποίο είναι γνωστό ότι τέλειωσε. Δηλαδή είναι σα να μην υπάρχει! Σα να λέει με τον τρόπο της στους ψηφοφόρους, παιδιά δεν πάτε να ψηφίσετε τους άλλους γιατί εγώ δεν έχω χρόνο να ασχοληθώ με την πόλη. Αν δεν υπήρχε η παρουσία στο ΔΣ και η καλή θέση που κράτησε για το γήπεδο της ΑΕΚ, δεν ξέρω σε τι θα ευελπιστούσε.

Το «Μπροστά» που είναι κομμάτι της «Νέας Προοπτικής» ως αυτή τη στιγμή, βλέπω να μοιράζει έντυπα, ακούω ότι κάνει συναντήσεις σε σπίτια, η επικεφαλής του έχει μαχητική παρουσία στο ΔΣ, όπως και ο κ. Γρετζελιάς φυσικά. Αλλά αυτό που φαινόταν με σειρά Δημοτικών Συμβούλων, να ανήκουν σε μια ομάδα που σχεδόν συντεταγμένα είχε παρουσία στο ΔΣ, δεν υπάρχει.

Η αποδεκατισμένη «Νέα Προοπτική» συνεχίζει θαρρείς σε σιδεροτροχιά με τη Δήμαρχο κ. Γαϊτανά, χωρίς καμιά προσαρμογή, ευελιξία, έμπνευση. Για να καταγράψει νομίζω το χαμηλότερο ποσοστό που πήρε απερχόμενος Δήμαρχος στην πόλη, ίσως και παγκόσμια! Δεν είναι σε θέση να ανακοινώσει ούτε υποψήφιους, ενώ ήδη δεν έχει τη δυνατότητα να διορίσει ούτε Ανιδημάρχους σε έμμισθες θέσεις μετά τις τελευταίες παραιτήσεις. Προφανώς γιατί και οι υπόλοιποι θα κατευθυνθούν αλλού…

Το «Νέο» που έχει επικεφαλής το νέο σε ηλικία και συμμετοχή σε δημοτικές εκλογές κ. Γιώργο Αράπογλου. Έχει εμφανίσει το μεγαλύτερο αριθμό υποστηρικτών να υπογράφουν υπέρ του. Κινείται μέσω συναντήσεων και φυσικά μέσω της εφημερίδας που έχει ο επικεφαλής του, ενώ έχουν ήδη κυκλοφορήσει το πρώτο έντυπο που κάλυψε σε λίγες ώρες όλη την πόλη. Στις γραμμές του ξεχωρίζουν σημαντικά στελέχη από το «Όραμα Πόλης» και από τη «Νέα Προοπτική. Οι διασυνδέσεις και οι γνωριμίες του επικεφαλής, κυρίως λόγω του ότι είναι ιδιοκτήτης της γνωστής δημοσκοπικής εταιρίας «Παλς», μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην υποψηφιότητα του. Μεγάλο του μειονέκτημα είναι η μικρή ως τώρα αναγνωρισιμότητα.

Η «Δύναμη Πολιτών» διαθέτει θεωρητικά τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων. Υποστηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ που στις τελευταίες εκλογές είχε πάρει στην πόλη ποσοστό 24%. Το οποίο σήμερα δημοσκοπικά υπολογίζεται αν γνωρίζω σωστά, γύρω στο 37%+. Έχει ένα νέο από κάθε άποψη υποψήφιο, νομίζω το νεότερο σε ηλικία τον κ. Άρη Βασιλόπουλο. Και αυτός υστερεί σε αναγνωρισιμότητα. Η στρατηγική που ακολουθεί ως σήμερα φαίνεται πως είναι η μέγιστη δυνατή προβολή του κόμματος που στηρίζει το συνδυασμό. Υπολογίζοντας προφανώς στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Δεδομένου όμως ότι σήμερα το κόμμα αυτό ψηφίζουν και στηρίζουν κυρίως ψηφοφόροι που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η συμπεριφορά τους στις δημοτικές εκλογές δεν είναι δεδομένη. Έτσι βλέπουμε γνωστά πρόσωπα που ξέραμε ως Πασόκους, από καιρό να δηλώνουν Συριζαίοι, αλλά στις δημοτικές εκλογές να κατέρχονται με άλλους συνδυασμούς. Επομένως θα χρειαστεί πολύ προσπάθεια για να συσπειρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων που δεξαμενίζεται στις βουλευτικές στο ΣΥΡΙΖΑ. Και επίσης είναι άγνωστο αν συνεχίζοντας την ίδια στρατηγική, πως αυτό θα εκτιμηθεί στο β΄ γύρο από τους ψηφοφόρους σε περίπτωση που ο συνδυασμός περάσει.

Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι ορισμένες επιλογές ενδεχόμενα μπορεί να απαντούν σε φήμες, κινήσεις ή ότι άλλο, άλλων συνδυασμών. Αλλά η υπερβολή μπορεί να δημιουργεί συγχύσεις ως προς το κύριο μήνυμα που θέλει να εκπέμψει κάποιος, και στο τέλος να έχει αντίθετα αποτελέσματα. Αλλά για αυτά θα γράψω αργότερα και αφού δούμε την εκδήλωση που έχει προγραμματίσει ο συνδυασμός το επόμενο διάστημα.

Άφησα για το τέλος το «Ζούμε μαζί». Ένα μεγάλο μειονέκτημα του Α. Κόντου ήταν η θητεία του αδελφού του Σταύρου. Ωστόσο η διαπίστωση μου είναι πως αυτό έχει ξεπεραστεί. Οτιδήποτε και να μου πουν κατά της υποψηφιότητας του, σε αυτό ή δε στέκονται καθόλου, ή καμιά φορά κάνουν κάποια αναφορά. Πλεονέκτημα του δίνουν η μη ως σήμερα εμπλοκή του με την πολιτική, που είναι η μη φθορά, και η αθλητική του παρουσία που συνοδεύτηκε από υψηλό αθλητικό ήθος. Έκανε μια μεγάλη συγκέντρωση, έχει κυκλοφορήσει αρκετά έντυπα, έχει μάλλον τη μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα από όλους του υποψήφιους. Διαπίστωση μου είναι επίσης ότι αποτελεί τον πιο ελκυστικό υποψήφιο Δήμαρχο, για τους περισσότερους που ασχολούνται από παλιότερα με τα δημοτικά και είναι υπό μεταγραφή, αλλά και αρκετούς που ασχολούνται πιο πρόσφατα. Αυτό σε περίπτωση που μεταφραστεί σε συνεργασίες, του δίνει σημαντικό εκλογικό πλεονέκτημα καθώς θα μεταγράψει υποψηφίους που κουβαλούν μεγάλο αριθμό ψήφων. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να αποτελέσει μειονέκτημα γιατί αυτοί που ασχολούνται από καιρό όλο και με κάτι βαρύνονται…

Γενικά η αίσθηση μου ως αυτή τη στιγμή είναι πως όλοι, καθένας με τον τρόπο του, αλλά και οι συγκυρίες, δουλεύουν κυρίως για το «Ζούμε μαζί» του Απόστολου Κόντου! 

Μανώλης Καμπούρης

1 σχόλιο:

  1. να αγιασει το στομα σου φιλε καμπουρη ! επιτελους ενας ανθρωπος να λεει τα πραγματα οπως ειναι . εχουμε πηξει στην διαστρεβλωση στην φιλαδελφεια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή