Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο που θίγει νέες πλευρές, γραμμένο από τον Γιώργο Παυλόπουλο μέλος του ΔΣ του συλλόγου υπαλλήλων Άλφαμπανκ, που πρόεδρο του έχει τον Τ. Γκιάτη ο οποίος παγίδεψε τον Χ. Τομπούλογλου

  Ερωτήματα για Τομπούλογλου
 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ* - "Πριν"
 
Είναι φυσικό η υπόθεση Τομπούλογλου να εγείρει τεράστια ερωτήματα, ιδιαίτερα δε για όσους ξέρουν λίγο περισσότερο τους εμφανιζόμενους πρωταγωνιστές του σκανδάλου. 
 
Σύμφωνα με όσα είναι μέχρι σήμερα γνωστά, το επιφανές στέλεχος της ΝΔ Χάρης Τομπούλογλου, με σημαντική τοπική δράση αλλά και δράση ως αρχισυνδικαλιστής της ΔΑΚΕ Τραπεζών, έχει διορισθεί πρόεδρος του νοσοκομείου «Αγλαΐα Κυριακού» και εκβιάζει τη διαφημιστική εταιρεία Νεξτ Μίντια για ένα διαγωνισμό που έχει κερδίσει η τελευταία. 
 
Η γυναίκα του δικηγόρου της διαφημιστικής που πρόσκειται στη ΝΔ (ο ίδιος ο δικηγόρος Α. Τάτσης είναι γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ) ζητά τη βοήθεια ενός άλλου συνδικαλιστικού στελέχους της ΝΔ στο χώρο των τραπεζών, του γνωστού εργοδοτικού προέδρου του Σωματείου της Άλφα Μπανκ Τάσου Γκιάτη! 
 
Ο τελευταίος αποφασίζει να «καλωδιώσει» τα γραφεία του συλλόγου με την Ασφάλεια και να παγιδεύσει τον Τομπούλογλου, τον οποίο γνωρίζει πολιτικά και προσωπικά! Συγχρόνως ενήμερο για όλη την διαδικασία είναι το Μαξίμου, με το οποίο ο Τ. Γκιάτης διατηρεί προνομιακές επαφές.
 
Ο τρόπος που εκτυλίχθηκε η υπόθεση και οι πρωταγωνιστές της περισσότερο γεννούν ερωτήματα παρά επιβεβαιώνουν την προσπάθεια μερίδας του Τύπου και της κυβέρνησης να παρουσιασθούν όλα αυτά σαν απόδειξη κάθαρσης του πολιτικού τοπίου. 
 
Για όσους κινούνται στον τραπεζικό χώρο μόνο γέλια φέρνει ο ρόλος του Τ. Γκιάτη ως «αρχιερέα της κάθαρσης». Το μεγαλύτερο όμως ερώτημα είναι γιατί το Μαξίμου δεν φροντίζει να χειρισθεί διαφορετικά μια υπόθεση στην οποία εμπλέκονται δύο στελέχη προσκείμενα στη ΝΔ (Τομπούλογλου, Γκιάτης), αλλά αφήνει την υπόθεση να εξελιχθεί και να γίνει για μια ακόμα φορά η ΝΔ περίγελος στο πανελλήνιο. Δεν είναι μια σύγκρουση μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, γιατί αφορά μια μικρομεσαία διαφημιστική εταιρεία και μίζα 25.000 ευρώ, ψίχουλα δηλαδή στο καθημερινό βρόμικο νταραβέρι των οικονομικών συμφερόντων.
 
Η πρώτη εξήγηση είναι ότι το Μαξίμου με την υπόθεση Τομπούλογλου στέλνει μήνυμα στην εσωκομματική αντιπολίτευση. Ο Τομπούλογλου είναι μεν στέλεχος της ΝΔ, όμως πρόσκειται στην Ντ. Μπακογιάννη και τους «καραμανλικούς» γενικότερα Μάλιστα ως υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας διευρύνει τις επαφές του, καθώς λέγεται ότι έχει αποκτήσει σχέσεις και με την πλευρά Μελισαννίδη λόγω του γηπέδου της ΑΕΚ. Ίσως είναι το δεύτερο μήνυμα μετά την υπόθεση Λιάπη, και το περιεχόμενο είναι σαφές. Καθίστε φρόνιμα γιατί θα βγάλουμε τα άπλυτα σας στη φόρα...
 
Η δεύτερη διάσταση της υπόθεσης αφορά τον ευαίσθητο χώρο της υγείας, στον οποίο είναι γνωστό ότι έχει ενταθεί ο πόλεμος συμφερόντων το τελευταίο διάστημα. Το μήνυμα είναι σαφές: το υπουργείο και το Μαξίμου θα ελέγχουν το χώρο και δεν θα αφήσουν να διαπραγματεύονται τις μίζες ή τις αναθέσεις διαγωνισμών μικρομεσαία στελέχη. Να θυμίσουμε ότι την ίδια βδομάδα που έτρεχε το σκάνδαλο Τομπούλογλου, είχαμε ακόμα ένα περιστατικό προσπάθειας ελέγχου ανάθεσης διαγωνισμών, με αφορμή την «εκπαραθύρωση» της προέδρου του ΟΚΑΝΑ (Μ. Μαλιώρη), η οποία πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ.
 
Τρίτη παράμετρος που πρέπει να ληφθεί υπόψη έχει σχέση με επιλογές συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων στην προσπάθεια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Είναι γνωστό ότι ο Τ. Γκιάτης εκφράζει τα συμφέροντα της Άλφα Μπανκ σε σημείο να του προσάπτουν ότι παίζει ρόλο τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της τράπεζας. Χωρίς να αποκλείονται άλλες υπόγειες συναλλαγές με αφορμή την υπόθεση, η εμπλοκή του Γκιάτη ενδεχομένως αποτελεί μήνυμα από την πλευρά συγκεκριμένων οικονομικών κύκλων προς την κυβέρνηση αυτή τη φορά. Πρόκειται για μια προσπάθεια σταδιακής ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού με μια διαδικασία «Καθαρά χέρια, χαμηλό προφίλ». Δηλαδή δεν επιχειρείται μια αποδόμηση του επίσημου πολιτικού προσωπικού, όπως στην Ιταλία την προηγούμενη δεκαετία, αλλά σταδιακή μεταλλαγή με προώθηση προσώπων που έχουν άμεση σχέση με τις επιχειρήσεις και αναλαμβάνουν να παίξουν ρόλο «κάθαρσης». 
 
Ενδεχομένως να δούμε τέτοια φαινόμενα στις επικείμενες τοπικές εκλογές και στις γενικές βουλευτικές. Στο ίδιο πλαίσιο ανησυχητική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός της χρήσης των γραφείων σωματείου σε συνεργασία με την Ασφάλεια, για μια υπόθεση που δεν αφορά άμεσα το σωματείο ή τους εργαζομένους του. Υπάρχουν λοιπόν κάποιοι που επιφυλάσσουν στα σωματεία και νέους ρόλους εκτός από την απαράδεκτη υποταγή στην εργοδοσία;΄
 
Τέταρτο γεγονός, που δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της νομιμοποίησης των καμερών και των παρακολουθήσεων. Πέραν του επικοινωνιακού, η Ασφάλεια δεν είχε κανένα άλλο λόγο να δώσει το βίντεο της παρακολούθησης στα κανάλια Χρησιμοποιείται λοιπόν μια υπόθεση λαδώματος για να νομιμοποιηθεί η γενικευμένη χρήση καμερών και παρακολουθήσεων της Ασφάλειας και να γίνει αποδεκτή συνολικά από τους πολίτες.
 
Τέλος, με αφορμή την υπόθεση, η Αριστερά πρέπει να λάβει υπόψη της ένα ακόμα γεγονός. Το σάπιο καθεστώς της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου θα επιδιώξει τη σωτηρία του με κάθε τρόπο. Αυτοί που εξυπηρετούν μεγάλα και αδιαφανή οικονομικά συμφέροντα δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα για να τα προστατέψουν. Αν τα μεγάλα συμφέροντα και το επίσημο πολιτικό προσωπικό φέρονται έτσι σε ένα «δικό τους παιδί», ας σκεφθούμε πώς θα αντιμετωπίσουν όσους τους απειλούν. Προβοκάτσιες και κτυπήματα «κάτω από τη μέση» θα ενταθούν.
 
*ΓΣ στην ΟΤΟΕ, και μέλος ΔΣ Σωματείου Εργαζομένων Άλφα Μπανκ.
 
σ. Κρίσεις: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο "Πριν"  το τονισμένα γράμματα είναι από μένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου