.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

"Kαλημέρα" και στατιστικές...



Πολύ συζήτηση γίνεται όπως είναι φυσικό για την κάθοδο ή μη στις εκλογές της «Καλημέρας» υπό τον κ. Χ. Τομπούλογλου ή άλλο επικεφαλής. Αν θα διαλυθεί ως συνδυασμός, αν θα φτιαχτεί ένας άλλος με κορμό την «Καλημέρα», ή αν οι υποψήφιοι της σκορπίσουν στους άλλους συνδυασμούς ή πάνε σπίτια τους…

Παρότι ο κ. Χ. Τομπούλογλου είναι εκείνος που βρίσκεται σε δεινή θέση, τσακισμένος στα βράχια από το σύστημα που υπηρετούσε, είναι ταυτόχρονα εκείνος που μάλλον θα καθορίσει τις εξελίξεις. Οι μόνο δυο ως τώρα κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες αποχωρήσεις, νομίζω είναι φτωχός απολογισμός για όποιον στοιχημάτιζε στη διάλυση. Όταν σε φυσιολογικές συνθήκες και σε διάρκεια τριετίας έχουν προηγηθεί τουλάχιστον πέντε.


Η τύχη της «Καλημέρας» δεν είναι δρομολογημένη όπως και όσο του επικεφαλής της. Τουλάχιστον ως προς το δρομολόγιο και τους σταθμούς που τους αναμένουν. Ασφαλώς συνδέονται άρρηκτα, αλλά αυτό δεν καθιστά βέβαιη καμία εξέλιξη. Αν ο Χ. Τομπούλογλου έχει την πεποίθηση ότι θα αθωωθεί, νομίζω θα επιμείνει στην υποψηφιότητα του. Αν καταλαβαίνει πως το ενδεχόμενο της αθώωσης δεν υπάρχει στον ορίζοντα, μάλλον θα παραμερίσει και θα υποστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

Δυστυχώς στην Ελλάδα μας, έχω δει απίστευτες αθωώσεις και απίθανες καταδίκες! Ο Χ. Τομπούλογλου στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, για εντελώς άλλου χαρακτήρα υπόθεση, άδικα καταδικάστηκε τηλεοπτικά χωρίς ποτέ να φτάσει οτιδήποτε στο ακροατήριο! Η σημερινή υπόθεση όμως έχει εντελώς άλλο χαρακτήρα, και ασφαλώς αν αποδειχτούν αυτά για τα οποία κατηγορείται, τότε και το αντίο στην πολιτική είναι οριστικό και το στίγμα ανεξίτηλο. Δεν είμαι εγώ όμως εκείνος που θα αποφασίσει για την ενοχή ή την αθωότητα του.  

Τα γεγονότα με το «Αγλαΐα Κυριακού», έχουν ήδη παίξει καθοριστικό ρόλο στους συσχετισμούς ανάμεσα στους συνδυασμούς της πόλης μας. Και ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει πλήρως την επίδραση τους. Η πρώτη εντύπωση είναι πως μπορούν να ενισχύσουν άμεσα τα ποσοστά των περισσότερων συνδυασμών, πλην εκείνων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της «Δύναμης Πολιτών». Με δεύτερη ματιά μπορεί να μην είναι έτσι.

Όσο η «Καλημέρα» και ο επικεφαλής της δεν παίρνουν αποφάσεις, η ρευστότητα ως προς την εκτίμηση των εξελίξεων θα παραμένει. Για παράδειγμα με ένα συνδυασμό λιγότερο και μάλιστα αυτόν της «Καλημέρας» αυτόματα ανεβαίνει το «μέτρο» για την είσοδο στο β΄ γύρο. Κι αυτό κάποιους θα ευνοήσει και κάποιους θα ζημιώσει…

Το βέβαιο είναι πως αυτές οι εκλογές έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, και με μια έννοια γυρίζουν σελίδα στην ιστορία της πόλης.

Είτε κατέβουν 6 είτε 7 ή ακόμη και 8 συνδυασμοί, θα είναι το μεγαλύτερο νούμερο που έχει καταγραφεί ως σήμερα. Επίσης σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε τη μικρότερη ηλικιακά υποψηφιότητα και υποψηφιότητες Δημάρχων. Δε γνωρίζω αν η κ. Δ. Γκούμα θα είναι υποψήφια, και αν είναι μικρότερη σε ηλικία όπως μου φαίνεται από τον κ. Βασιλόπουλο και τον κ. Αράπογλου. Επίσης σε περίπτωση υποψηφιότητας της κ. Γκούμα, για πρώτη φορά θα έχουμε ταυτόχρονα δυο γυναικείες με αυτή της Δημάρχου κ. Γαϊτανά. Κάτι άξιο αναφοράς είναι ότι πρώτη φορά έχουμε υποψηφιότητα αδελφού πρώην Δημάρχου, αυτή του κ. Α. Κόντου, για τη διεκδίκηση του ίδιου αξιώματος.

Με τα σημερινά δεδομένα η επανεκλογή της κ. Γαϊτανά φαντάζει απίθανη. Σε τέτοια περίπτωση θα έχουμε ρεκόρ απογοήτευσης για τους ψηφοφόρους της πόλης. Γιατί μετά 23 χρόνια δημαρχίας Παπαμικρούλη υπήρξε μια τετραετία Αποστολάκη. Γιατί μετά 12 χρόνια Σταματιάδη και 12 χρόνια Γρετζελιά στη Φιλαδέλφεια δεύτερη τετραετία δεν πέτυχε άλλος Δήμαρχος! Κι αυτή τη φορά λοιπόν όλα δείχνουν ότι στη θέση του Δημάρχου θα εκλεγεί κάποιος για πρώτη φορά.

Για τελευταίο άφησα το σημαδιακό γεγονός ή την κατάρα… αν προτιμάτε, που συνδέει την υποψηφιότητα με τη θέση για το γήπεδο της ΑΕΚ. Έστω και λόγω κάποιων εξωγενών παραγόντων αυτή τη φορά, όλα δείχνουν πως δε θα εκλεγεί Δήμαρχος που είναι φανατικός υποστηρικτής της ανέγερσης του γηπέδου, και ταυτίζεται με το κάθε φορά αφεντικό της ΑΕΚ.

2 σχόλια: