Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Οι χτεσινές κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ

«ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΙΩΞΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ!» φώναζαν οι διαδηλωτές


ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ & ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΕΡΤ, ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ και ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΠ.ΟΙΚ.  εργαζόμενοι, απολυμένοι ή σε διαθεσιμότητα, συμμετείχαν σήμερα Παρασκευή σε απεργιακή συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου συζητήθηκε η προσφυγή της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενάντια στο νόμο για τη διαθεσιμότητα και τις απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων.



Η κινητοποίηση οργανώθηκε από την ΟΛΜΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά από συνάντηση των προεδρείων των δυο ομοσπονδιών και απόφαση για κοινό αγώνα. Η ΟΛΜΕ έχει ανακοινώσει ότι στις 22 Μάρτη «λήγει το 8μηνο των εκπαιδευτικών που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και τουλάχιστον 537 εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν να απολυθούν».
 
Στις 10:45 οι διμοιρίες ΜΑΤ (ΥΑΤ- πράσινες φόρμες & ΥΜΕΤ- μπλε φόρμες) προσπάθησαν με τη βία των ασπίδων και χρήση χημικών να περιορίσουν τους συγκεντρωμένους μπροστά στο ΣτΕ. Για περίπου μισή ώρα τα ΜΑΤ παρέμειναν στο κέντρο της συγκέντρωσης περικυκλωμένα από τους διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα ενάντια στη βία της αστυνομίας και απαιτούσαν την απόσυρση των ΜΑΤ.
 
Σχηματίστηκε πορεία προς το Υπουργείο Μεταρρύθμισης (Μητσοτάκη) στην οποία πήραν μέρος πάνω από 2.500 στην πλειοψηφία εκπαιδευτικοί με αντιπροσωπείες από ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Ημαθίας, Έβρου, Άρτας, Ηρακλείου, Εύβοιας, PASARAN, Β & Γ Αθήνας. Μπροστά στην πορεία μπήκε το πανό της ΠΟΕ-ΟΤΑ και ακολούθησαν τα πανό σχολικών φυλάκων Θεσσαλονίκης και Δήμου Μεταμόρφωσης, τα πανό της ΟΛΜΕ, Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ, Καθηγητές σε Διαθεσιμότητα, Διαθέσιμων Σχεδιαστών Υπουργείου Πολιτισμού, ΠΟΣΠΕΡΤ, 1ου ΕΠΑΛ Ιλίου (καθηγητές και γονείς ΕΠΑΛ έχουν επίσης καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ), Μαθητές Anti-Capitalista, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις Σχολές, Συντονισμός ενάντια στα κλεισίματα και στις διαθεσιμότητες και στο τέλος η αντιπροσωπεία των απολυμένων καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών με το πανό τους και φωνάζοντας συνέχεια συνθήματα όπως «Ληστές καπιταλιστές τα κέρδη σας κοστίζουν ανθρώπινες ζωές!» και « Ότι και να κάνει η αστυνομία ο λαός θα διώξει αυτή τη συμμορία!».

Τα πιο δημοφιλή συνθήματα από τις αντιπροσωπείες ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ ήταν, «Ήρθε η στιγμή ήρθε η ώρα – έφτασε της κυβέρνησης η τελευταία ώρα» και «Απεργία γενική μέχρι την ανατροπή!».
 
Στο Υπουργείο Μεταρρύθμισης ο Μητσοτάκης, προστατευόμενος από 4 αστυνομικές κλούβες και μερικές διμοιρίες ΜΑΤ, δεν είχε καιρό για συνάντηση με τους απεργούς και η πορεία επέστρεψε στο ΣτΕ. Από εκεί γύρω στις 2.00 μ. μ., με ενισχύσεις εκπαιδευτικών από ΕΛΜΕ Λάρισας, ξεκίνησε νέα πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Η αστυνομία με κλούβες προσπάθησε να αποτρέψει την πορεία να πλησιάσει το Υπουργείο και διμοιρίες ΜΑΤ παρατάχτηκαν μπροστά στο κτίριο.

Πρώτο κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής κινητοποίησης η μεγάλη οργή, η μαχητικότητα και η συμμετοχή αντιπροσωπειών από πολλούς κλάδους που βρίσκονται στο κέντρο της αντίστασης ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα.
 
Δεύτερο η επιμονή των διμοιριών ΜΑΤ στην επιχείρηση δημιουργίας «κλοιού» γύρω από τους διαδηλωτές και η προσπάθεια αποτροπής της πορείας στο Υπουργείο Οικονομικών. Η κυβέρνηση και η διεύθυνση της αστυνομίας εφαρμόζουν νέες βίαιες «τεχνικές» που λίγο έλλειψε σήμερα έξω από το ΣτΕ (!) να οδηγήσουν σε συγκρούσεις με άγνωστο αποτέλεσμα.     
 
Τρίτο η αδυναμία των ηγεσιών της ΠΟΕ-ΟΤΑ και της ΟΛΜΕ να κινητοποιήσουν τις χιλιάδες δημοτικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών που βρίσκονται στην Αττική και να ακολουθήσουν το δρόμο του πιο δημοφιλούς συνθήματος: «Απεργία γενική μέχρι την ανατροπή!».
 
Η συνάντηση την περασμένη βδομάδα των προεδρείων ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ οδήγησε στη σημερινή κοινή κινητοποίηση, αλλά αυτό σίγουρα δεν φτάνει στις σημερινές συνθήκες. Απαίτηση των εργαζομένων είναι η δημιουργία ενός δυνατού και μαχητικού ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ στο Δημόσιο και οι ομοσπονδίες έχουν το καθήκον άμεσα να χτίσουν ένα τέτοιο μέτωπο – οι ΠΟΕ-ΟΤΑ και ΟΛΜΕ πρέπει να αναλάβουν αυτή την πρωτοβουλία και να απευθυνθούν πρώτιστα στις ομοσπονδίες στη δημόσια υγεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ.  .
 
Αυτή θα είναι η και πρέπουσα απάντηση στην αδυναμία συγκρότησης προεδρείου στην ΑΔΕΔΥ – η δημιουργία Ενιαίου Μετώπου Αντίστασης πέρα από τις αντιδραστικές ηγεσίες που σαμποτάρουν όλους τους αγώνες.   .
 
Η ενότητα όμως για να νικήσει, πρέπει να μεταμορφωθεί σε ενότητα αγώνα με σαφές πρόγραμμα και με αποφασισμένη ηγεσία να πάει μέχρι το τέλος. Μια τέτοια ηγεσία δεν υπάρχει σήμερα, πρέπει να αναδειχτεί από τους αγώνες. Η κοινοβουλευτική χούντα της τρόϊκας ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Ακόμα σε περίπτωση αποφάσεων του ΣτΕ ενάντια σε κυβερνητικά μέτρα, η τρόϊκα θα διατάξει νέα μέτρα.
 
Ο μόνος τρόπος νικηφόρου αγώνα ενάντια στην κοινοβουλευτική χούντα των ΜΑΤ και των λιμενικών είναι η πάλη για την οργάνωση Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας για την ανατροπή της. Παράλληλα το Ενιαίο Μέτωπο Δημοσίου θα πρέπει να καλέσει τις ομοσπονδίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και των λιμενεργατών που αντιμετωπίζουν ιδιωτικοποιήσεις σε Συμμαχία ομοσπονδιών, σωματείων και συντονισμών Δημοσίου και Ιδιωτικού φορέα για την εκδίωξη της γραφειοκρατίας από τη ΓΣΕΕ κ ΑΔΕΔΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου