Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Η νεολαία της "Δύναμης Πολιτών" παρεμβαίνει στις δημοτικές εξελίξεις

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ
Στη Ν. Φιλαδέλφεια-Ν. Χαλκηδόνα, όπου κατοικούμε και μεγαλώνουμε, έχουμε παρατηρήσει ότι κυριαρχούν η αδράνεια και η αποχή της νεολαίας από τα ζητήματα και προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Η διαπίστωση αυτή οφείλεται σε θεσμικά και κοινωνικά αίτια. Σε θεσμικό επίπεδο, η νέα γενιά είναι, επί της ουσίας, αποκλεισμένη από τη συμμετοχή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε κοινωνικό επίπεδο, η ανεργία, η επαγγελματική αβεβαιότητα, η εντατικοποίηση των εκπαιδευτικών διαδικασιών, η κατακόρυφη πτώση του βιοτικού επιπέδου και η έλλειψη κοινωνικών παροχών, συνέπειες των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών, συνθέτουν μία ασφυκτική κατάσταση, η οποία θρέφει τις λογικές του ατομισμού, της ανάθεσης και της διάλυσης των συλλογικοτήτων. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, εμείς αγωνιζόμαστε για μία ριζικά διαφορετική πολιτική κατεύθυνση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με τα παρακάτω βασικά σημεία:

 1. Η συμμετοχή της νεολαίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει ενεργά στη διεύρυνση της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο και στο διαρκή έλεγχο των διαδικασιών και αποφάσεων. Μέσα από τη δημιουργία νέων θεσμών άμεσης δημοκρατίας, όπως είναι οι νεανικές συνελεύσεις και συμβούλια, ο συμμετοχικός προϋπολογισμός και τα τοπικά δημοψηφίσματα για κρίσιμα ζητήματα, παράλληλα με την αναζωογόνηση των αντιπροσωπευτικών θεσμών, όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο και τα κοινοτικά συμβούλια, μπορούμε να συγκροτηθούμε σε συλλογική δύναμη διεκδίκησης. Η εμπλοκή νέων ανθρώπων στους θεσμούς και στις δομές του Δήμου είναι κομβικής σημασίας, γιατί οδηγεί στην αποτύπωση των αναγκών και των προβλημάτων τους, καθώς και στην ουσιαστική αντιμετώπισή τους.
 2. Τα κοινωνικά δίκτυα αλληλεγγύης των «από κάτω» αμφισβητούν τις κυρίαρχες λογικές του κέρδους και του ανταγωνισμού και βασίζονται στο ότι οι ανάγκες μας είναι πιο σημαντικές από τα κέρδη τους. Οι νέοι και οι νέες μπορούμε να βοηθήσουμε στη δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων χώρων, όπου θα εργάζονται νέοι άνθρωποι, δωρεάν κοινωνικών φροντιστηρίων, λαϊκής αγοράς παραγωγών χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικού παντοπωλείου, κοινωνικού ιατρείου και διάφορων άλλων δομών, οι οποίες προϋποθέτουν την άμεση παρέμβασή μας και την ενεργή συμμετοχή μας.
 3. Οι χώροι δημιουργίας, ελεύθερης έκφρασης, πολιτισμού και αθλητισμούείναι το «οξυγόνο» μας. Οι αποκλεισμοί που βιώνει η νέα γενιά στον ελεύθερο χρόνο της και στους όρους κοινωνικοποίησής της οφείλονται στην εμπορευματοποίηση βασικών πολιτιστικών αγαθών. Στη βάση αυτή, διεκδικούμε τη δημιουργία χώρων πολιτισμού, άθλησης και καλλιτεχνικής πρωτοβουλίας, καθώς και την επαναλειτουργία των ήδη υπαρχόντων αλλά εγκαταλελειμμένων χώρων, λόγω πολιτικών επιλογών των προηγούμενων αρχών, διότι η διασκέδαση και η αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας δεν αρχίζουν και τελειώνουν σε μία καφετέρια.
 4. Η υπεράσπιση των δημόσιων χώρων και η προστασία του περιβάλλοντος μας αφορούν άμεσα. Το Άλσος, οι διάφοροι χώροι πρασίνου, οι πλατείες, οι πεζόδρομοι και οι ανοιχτοί χώροι εντάσσονται στη συλλογική ιδιοκτησία της τοπικής κοινωνίας και δε διαπραγματευόμαστε την ύπαρξή τους. Στους χώρους αυτούς μεγαλώνουμε, αναπνέουμε, γνωρίζουμε νέους ανθρώπους και διασκεδάζουμε, γι’ αυτό και δεν ανεχόμαστε την καταπάτησή τους.
 Συνοψίζοντας, το κυρίαρχο μοντέλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτό της ανάθεσης, του παραγοντισμού, του ρουσφετιού και των «υποσχέσεων». Ερχόμενοι σε σύγκρουση με αυτές τις λογικές και αντιλαμβανόμενοι τη σύνδεση του αγώνα σε τοπικό επίπεδο με την αναγκαιότητα ανατροπής της κυβέρνησης και της κυρίαρχης πολιτικής, εμείς επιλέγουμε να αγωνιστούμε μέσα από τη Δύναμη Πολιτών με στόχο να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Η ένταξη σε συλλογικές δράσεις, η ενεργή συμμετοχή μας, η διάθεση για δημιουργικές αλλαγές και η νεανική ορμή μας αποτελούν την πυξίδα μας.Βασιζόμαστε στο «εμείς» μιας νεολαίας που βαρέθηκε να ζει με το φόβο, χωρίς αξιοπρέπεια και όνειρα, στο «εμείς» μιας νεολαίας που αισθάνεται πια έτοιμη να πάρει τις ζωές της στα χέρια της. Το δύσκολο αλλά και όμορφο ταξίδι της ανατροπής έχει ξεκινήσει.
 Νεολαία Δύναμης Πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου