.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Άρθρο της Νανής Πολίτου*. Πόλη φιλική στα παιδιά

Στις συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης  που έχει περιέλθει η χώρα  η κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα του 2014  αποτελεί μία  παράμετρο που θα πρέπει να τη λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη.

Τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας η κοινωνικού αποκλεισμού ανέρχονται σε 686.000 ή 35,4%  με πιο ευάλωτα τα μονογονεικά και τα τρίτεκνα/πολύτεκνα νοικοκυριά , σύμφωνα με τα στοιχεία της UNICEF .  Τα παιδιά που ζούν σε νοικοκυριά που κανένας ενήλικας δεν εργάζεται, έφτασαν τις 292.000  ή 13,2%, ενώ για τους αλλοδαπούς το ποσοστό φτάνει στο 53%..


Ολοένα και περισσότερα παιδιά στερούνται ακόμη και μία εβδομάδα διακοπών το χρόνο, ενώ τίθεται επιτακτικά το ζήτημα του κινδύνου υποσιτισμού για ορισμένα από αυτά . Εξίσου σημαντικός αριθμός παιδιών δεν έχει ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη λόγω απώλειας ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γονέων τους.

Η Δύναμη Πολιτών Φ-Χ  πέρα από τις θλιβερές διαπιστώσεις αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για ένα κίνημα προστασίας των παιδιών του Δήμου μας, ώστε να ζήσουν ευτυχισμένα σε μια πόλη φιλική προς τα παιδιά, ακολουθώντας την Παγκόσμια Πρωτοβουλία της UNICEF που ξεκίνησε το 1992 στο Ντακάρ της Σενεγάλης όταν παρουσιάστηκε το πρόγραμμα «Δήμαρχοι Υπερασπιστές των Παιδιών» από τη UNICEF και το 1996 στην Παγκόσμια Συνάντηση του ΟΗΕ για την Κατοικία στην Κωνσταντινούπολη  και πήρε ολοκληρωμένη μορφή.

Η Δύναμη Πολιτών Φ-Χ  με οδηγό την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού που αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο νομικό  εργαλείο προστασίας των παιδιών σε όλους τους τομείς επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας και συμμετοχής  θα υιοθετήσει όλα εκείνα τα μέτρα και πρωτοβουλίες  ώστε η πόλη μας να γίνει φιλικότερη προς τα παιδιά, το οποίο στην πράξη σημαίνει πως τα δικαιώματα των παιδιών αντανακλούνται σε πολιτικές, νόμους, προγράμματα και προϋπολογισμούς.

Θέλουμε  τα παιδιά να είναι ενεργοί πολίτες: οι φωνές και οι απόψεις τους να λαμβάνονται υπόψη κι έτσι να μπαίνουν σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων επιρροής.
Και εξηγούμε τι σημαίνει μια πόλη φιλική προς τα παιδιά ..
Είναι μια πόλη, ή πιο γενικά ένα σύστημα τοπικής διακυβέρνησης, αφοσιωμένο στην τήρηση των δικαιωμάτων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων τους σε:

• Αποφάσεις επιρροής για την πόλη τους.
• Έκφραση της γνώμης τους για την πόλη που θέλουν.
• Συμμετοχή στην οικογένεια, την κοινότητα και την κοινωνική ζωή.
• Παροχή βασικών υπηρεσιών, όπως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εκπαίδευση.
• Πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.
• Προστασία από την εκμετάλλευση, τη βία και την κακομεταχείριση.
• Ασφάλεια στους δρόμους, όταν περπατούν μόνα τους.
• Παιχνίδι και ελευθερία συνάθροισης.
• Χώρους πρασίνου για φυτά και ζώα.
• Ζωή σε μη μολυσμένο περιβάλλον.
• Συμμετοχή σε πολιτιστικά και κοινωνικά γεγονότα.
• Έχουν δικαίωμα να είναι ίσοι πολίτες στην πόλη τους με πρόσβαση σε κάθε υπηρεσία, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, οικονομικής κατάστασης, φύλου, ή οποιασδήποτε ανεπάρκειας.


Πώς μπορεί μια πόλη να γίνει φιλική προς τα παιδιά;

Μια πόλη μπορεί να γίνει φιλική προς τα παιδιά, πραγματοποιώντας τα ακόλουθα εννέα βήματα:
1. Προωθώντας την ενεργή συμμετοχή των παιδιών σε θέματα που τα επηρεάζουν. Ακούγοντας τις απόψεις τους, λαμβάνοντάς τες υπόψη και χρησιμοποιώντας τες στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

2. Υιοθετώντας ένα φιλικό προς τα παιδιά νομικό πλαίσιο: Εξασφαλίζοντας τη νομοθεσία, τα ρυθμιστικά πλαίσια και τις διαδικασίες που προωθούν με συνέπεια και προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών.

3. Ακολουθώντας μια στρατηγική στην πόλη για τα δικαιώματα των παιδιών: Ανάπτυξη μιας λεπτομερούς ολοκληρωμένης στρατηγικής, ή μια ατζέντα για τη δημιουργία μιας Πόλης Φιλικής προς τα Παιδιά, βασισμένης στη Σύμβαση για τα Δικαιώματά του Παιδιού.

4. Δημιουργώντας μια Μονάδα Δικαιωμάτων των Παιδιών, ή έναν συντονιστικό μηχανισμό: αναπτύσσοντας μόνιμες δομές στο Δήμο για να εξασφαλιστεί ότι η προοπτική για το μέλλον των παιδιών θα βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.

5. Αξιολογώντας τον αντίκτυπο που θα έχει η πόλη στα παιδιά: Εξασφαλίζοντας ότι υπάρχει μια συστηματική διαδικασία για να αξιολογηθεί η επιρροή του νόμου, της πολιτικής και της πρακτικής στα παιδιά-πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από την εφαρμογή τους.

6. Φτιάχνοντας έναν προϋπολογισμό για τα παιδιά: Εξασφάλιση των επαρκών πόρων και της ανάλυσης του προϋπολογισμού για αυτά. Τα παιδιά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη δημιουργία του προϋπολογισμού της πόλης, όπως συμβαίνει και με τις άλλες δραστηριότητες που πραγματοποιεί.

7. Μια έκθεση για την κατάσταση των παιδιών στην πόλη: Εξασφάλιση ικανοποιητικού ελέγχου και συλλογής δεδομένων για την κατάσταση των παιδιών και των δικαιωμάτων τους.

8. Γνωστοποίηση των δικαιωμάτων των παιδιών: Εξασφάλιση της συνειδητοποίησης των δικαιωμάτων τους από τα ίδια και τους ενήλικες.

9. Ανεξάρτητη υποστήριξη των παιδιών: Στηρίζοντας το έργο των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και άλλων φορέων και οργανισμών που προωθούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Η Δύναμη Πολιτών Φ-Χ θεωρεί ότι μια Πόλη Φιλική προς τα Παιδιά αποτελεί τη σύγχρονη πρόκληση κάθε ενεργού πολίτη, κάθε ευαισθητοποιημένου τοπικού άρχοντα, κάθε οικογένειας.
Για μας αποτελεί ηθική δέσμευση το συμφέρον των παιδιών πάνω από όλα.

*Νανή Πολίτου  υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τη "Δύναμη Πολιτών"

2 σχόλια:

  1. Η εν λόγω κυρία συκοφάντησε την Προοπτική στην εκδήλωση για τον ρατσισμό στο ΠΠΙΕΔ, λέγοντας ότι υποψήφιοι της Γαϊτανά έχουν βγάλει φωτογραφίες με τον Κασιδιάρη. αν δεν μας δείξει τις φωτογραφίες είναι μία κοινή συκοφάντησα και δεν της αξίζει η ψήφος μας. Προσοχή ψηφοφόροι σε μία συκοφάντησα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω στη θεση σου θα ημουν πιο προσεκτικος γιατι οντως υπαρχει φωτογραφια υποψηφιου της Γαιτανα μαζι με Κασιδιαρη.

      Διαγραφή