Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

O πρώην Δήμαρχος κ. Αλέκος Λάλος-Αναγνώστου ξεκαθαρίζει τη θέση που είχε κρατήσει για την παραχώρηση άλσους στην ΑΕΚ εκείνη την εποχή



Ο πρώην Δήμαρχος κ. Λάλος-Αναγνώστου Αλέκος επικοινώνησε μαζί μου και ζήτησε σε συνέχεια ανώνυμου σχολίου που δημοσιεύτηκε και τον αφορούσε στο θέμα «Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο του "Διαλόγου" να προβώ στη καταχώρηση που ακολουθεί για την αποκατάσταση της αλήθειας.


Λίγη ιστορία


Επί χούντας το αρμόδιο υπουργείο αποφάσισε να παραχωρήσει 30 περίπου στρέμματα του άλσους στη ΑΕΚ. Με την παραχώρηση αυτή συμφώνησε το διορισμένο Δημοτικό Συμβούλιο της χούντας των συνταγματαρχών. Υπήρχαν όμως χρονικές προϋποθέσεις για αυτή την παραχώρηση οι οποίες δεν τηρήθηκαν από την πλευρά της ΑΕΚ. Η τότε διοίκηση της υπό τον Θεοδωρακόπουλο, δεν μπορούσε να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, διότι οι χρονικές προθεσμίες είχαν παρέλθει.

Η χούντα έπεσε και εμείς ως πρώτο ΔΣ της μεταπολίτευσης ήρθαμε αντιμέτωποι με νέο αίτημα της ΑΕΚ για παραχώρηση 9 στρεμμάτων αυτή την φορά. Τότε η αντιπολίτευση του Δήμου που υποστηριζόταν από την Ένωση Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ, την Νέα Δημοκρατία και το αυτοαποκαλούμενο ΚΚΕες, συμφώνησαν στην παραχώρηση. Προσωπικά από την αρχή μέχρι το τέλος, είχα αντίθετη άποψη στην παραχώρηση άλσους.

Διαδικαστικά αποφασίστηκε να γίνουν δυο κοινά συμβούλια ένα Δημοτικό Συμβούλιο με την παρουσία του ΔΣ της ΑΕΚ, και ένα αντίστοιχο στα γραφεία της ΑΕΚ στην Πλατεία Αμερικής. Κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης στο Δημαρχείο, έγιναν φοβερά επεισόδια. Ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί απέξω και διαμαρτυρόταν φωνάζοντας συνθήματα, όπως «το άλσος ανήκει στο λαό». Κάποιοι «καλοθελητές» ειδοποίησαν το αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφάλειας Νέας Φιλαδέλφειας. Με επικεφαλής τους αξιωματικούς οι οποίοι συνοδεύονταν από  ισχυρή δύναμη, εισέβαλαν κυριολεκτικά στο ΔΣ το οποίο διέκοψαν, τάχατες για προστασία των δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης και όσων ψήφιζαν υπέρ της παραχώρησης.

Τότε με δικαίωμα που μου έδινε ο νόμος όχι απλά τους απέβαλλα, αλλά τους εξεδίωξα κακήν κακώς. Τελικά το ΔΣ διεκόπη και η συμφωνία αυτών που είχαν συμφωνήσει με την παραχώρηση στην ΑΕΚ 9 στρεμμάτων, έμεινε στα χαρτιά. Ωστόσο εκκρεμούσε η δεύτερη κοινή συνεδρίαση στα γραφεία της ΑΕΚ. 

Στο διάστημα που μεσολάβησε ανάμεσα στην πρώτη διακοπείσα και την δεύτερη συνεδρίαση, με προσωπική παρέμβαση έπεισα τον Λουκά Μπάρλο να αποσύρει το αίτημα για τα 9 στρέμματα. Έτσι όταν έγινε η δεύτερη συνεδρίαση, εκείνος εισηγήθηκε την παραίτηση της ΑΕΚ από κάθε διεκδίκηση της. Αφήνοντας έκθετους όλους εκείνους τους Δημοτικούς Συμβούλους και τις πολιτικές δυνάμεις, που είχαν σπεύσει να συμφωνήσουν με την παραχώρηση άλσους!

Τα ονόματα εκείνων που τότε πρωτοστάτησαν στην παραχώρηση και ήταν μέλη του ΔΣ είναι γνωστά και υπάρχουν στα πρακτικά και δημοσιεύματα της εποχής. Ωστόσο τα αναφέρω. Επικεφαλής ήταν η Ν. Τρυπιά, και οι Ραγκαβής, Κουφόπουλος. Βερνέζης Αποστολίδης, Κασάμπας, Αμπατζής, Μακρής, Σημιριώτης, Ασκαρίδης Κεσεμίδης, Καλιπολίτης Μπούσμπουρας, Γιαννάκη.

Από την δική μας μεριά, εκείνων δηλαδή που είχαμε ταχθεί κατά της παραχώρησης, ήταν ακόμη ο Αντρέας Ιωακειμίδης, ο Χρήστος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Βουβάκης, ο Οικονομόπουλος και ο Νίκος Δρυς.

Κλείνοντας θέλω να προσθέσω το εξής. Όλη η ιστορία ανακινήθηκε τώρα με το συκοφαντικό ανώνυμο σχόλιο, έχοντας στόχο την «Δύναμη Πολιτών» και τον Άρη Βασιλόπουλο, στο ψηφοδέλτιο του οποίου μετέχει ο γιός μου Μιχάλης. Προσπαθούν μέσω εμένα να χτυπήσουν εκείνους, οι οποίοι στην πραγματικότητα σήμερα είναι η φυσική συνέχεια εκείνης της παράταξης και των πολιτικών δυνάμεων που είχα ηγηθεί! Δηλαδή την «Δύναμη Πολιτών» και τον Άρη Βασιλόπουλο.

Καλώ τους δειλούς που ανώνυμα επιχειρούν να με συκοφαντήσουν, αν έχουν το θάρρος να γράψουν επώνυμα. Να αντιπαρατεθούμε με στοιχεία δημόσια ενώπιον των δημοτών, για να μπορούν όλοι να κρίνουν ποιος λέει την αλήθεια και ποιος είναι συκοφάντης…

12 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Λάλο εμμέσως πλην σαφώς κατηγορείτε την εφημερίδα ΧΑΜΠΕΡΙ που δημοσίευσε το έγγραφο με την υπογραφή σας?
    Ριζοσπαστική αριστερά και "φυσική συνέχεια εκείνης της παράταξης και των πολιτικών δυνάμεων που είχα ηγηθεί!" πιστεύετε ότι κολάνε? Γιατί ας πούμε να μην είναι η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ "φυσική συνέχεια εκείνης της παράταξης"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει έγγραφο που αναφέρει ότι ο Άλέκος Λάλος ψήφισε υπέρ της παραχώρησης Άλσους ή απλά αναφέρεστε σε πρακτικά που υπέγραψε ως πρόεδρος του Δ.Σ. ή δήμαρχος? Νομίζω την διαφορά την καταλαβαίνετε. Όπως επίσης κι ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν αποτελεί συνέχεια των πολιτικών δυνάμεων που είχε ηγηθεί. Αυτό το δείχνουν άλλωστε και οι σημερινές πολιτικές επιλογές όλων των τότε συντρόφων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κ.Α.ΛΑΛΟ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΖΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και τα πρατκτικά των συνεδριάσεων ζουν ακόμα, ανώνυμο ερπετό. Αυτό που πετάς δεν είναι καν λάσπη, είναι μύξες και σάλια...
      Λάλος - Αναγνώστου Μιχαήλ

      Διαγραφή
    2. Δικαιολογώ την οργή του υιού επειδή βάλεται ο πατέρας, αλλά μην τραβάς το σχοινί μικρέ με χαρακτηρισμούς γιατί όταν συνέβαιναν αυτά εσύ μάλλον ήσουν αγέννητος. Η πολύ αριστεροφροσύνη από υποστηρικτές του Στράτου και του Ερτσου γυρνάει μπούμερανγκ ξέρεις.

      Διαγραφή
    3. Ψυχραιμία κ. Μιχ Λάλο.
      Υπαρχουν και πρακτικά συνεδριάσεων και εγγραφα στό πρωτόκολο και το βιβλίο του μακαρίτη Γ.Κακάτσου 'πορεία μέσα στό χρόνο' οπου θά βρείτε πολλα ιστορικά στοιχεία γιά το προβλημα πού σάς δημιουργήθηκε.

      Διαγραφή
    4. Αφού είστε τόσο καλά ενημερωμένος θα γνωρίζετε ότι ψηφοφορία ουδέποτε έγινε για το θέμα καθως παραιτήθηκε του αιτήματος η ΑΕΚ και ότι υπάρχει έγγραφο με τις υπογραφές όλων όσων συναινούσαν στην παραχώρηση τις οποίες είχε μαζέψει το τότε μέλος του Δ.Σ. της ΑΕΚ και έφορος του γηπέδου που και πάλι αφού είστε καλά ενημερωμένος θα γνωρίζετε ποιος είναι... Όσο για τον φίλο παραπάνω, καμία οργή. Την παράταξη προσπαθείτε να χτυπήσετε. Προσωπικά ανθρώπους σαν και σένα που τρέμουν να παρουσιαστούν δεν τους υπολογίζω ούτε σαν φυσική υπόσταση, ούτε νοητικά. Είστε το καρκίνωμα αυτής της πόλης που παλέυουμε να γιατρέψουμε. Αυτοί που κάνατε ανθρώπους της αριστεράς να αποσυρθούν αηδιασμένοι από τα κοινά της πόλης. Την ισοπεδώσατε πολιτιστικά, την κάνατε από πόλο έλξης επισκεπτών απλό πέρασμα με στάση για σουβλάκι και την παραδώσατε στα εργολαβικά συμφέροντα. Ερχόμενος και έχοντας δραστηριοποιηθεί σε άλλες γειτονιές της Αθήνας που τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα τα τελευταία χρόνια, γνωρίζω ακριβώς τι χρειάζεται η πόλη μας και κρίνω ότι η υποψηφιότητα του Άρη Βασιλόπουλου είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την de facto κατάργηση του ρόλου τον οποίο επιτελείτε και την ανοικοδόμηση όλων εκείνων των στοιχείων που χαρακτήριζαν κάποτε το γραφικό μας προάστιο.
      Λάλος - Αναγνώστου Μιχαήλ
      Υ.γ. Ούτε κύριος είμαι, ούτε μικρός. 36 ετών στην πιο παραγωγική ηλικία...

      Διαγραφή
    5. ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΕΡΤΣΟ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ,ΣΩΤΗΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!

      Διαγραφή
  4. Για την ιστορια.
    Ο κ.Αλ. Λαλος με Αριθ. Πρωτοκ. 172/29-9-1977 ζητησε εκτακτη συγκλιση του τοτε 17μελους Δημ. Συμβουλιου μαζι με αλλους 11 συμβουλους για παραχωρηση 9 στρεμματων στην ΑΕΚ, παρα την αντιθετη θεση της παραταξης του γι αυτο το θεμα! Κακοπροαιρετος αυτος που θα συνδεση το τοτε με το σημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Α παει γυρευοντας ο Λαλος, μηπως μπορει να μας πει αν μετα λιγο διαστημα από την ιστορία αυτή το ΚΚΕ εκανε 3 διαγραφες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρητορικό είναι το ερώτημα; Ποιες ήταν αυτές; Πάντως ο Λάλος το 76 διαγράφηκε.

      Διαγραφή
  6. εκείνης της παράταξης και των πολιτικών δυνάμεων που είχατε ηγηθεί ήταν προφανώς και η αλήστου μνήμης υποψηφιότητα του ΔΕΞΙΟΤΑΤΟΥ Νίκου Στράτου με τον οποίο είχατε κατέβει κ. Λάλο???????
    Μην προκαλείτε γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που θυμούνται στη Φιλαδέλφεια. Δεν έχουμε όλοι μνήμη χρυσόψαρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή