.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Εκλογικός νόμος τέρας, 40% αποχή, 100% σύγχυση, καθόρισαν το εκλογικό αποτέλεσμα στο Δήμο μας.


Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πλέον μετά και το αποτέλεσμα, ο εκλογικός νόμος όρισε ως κύτταρο των συνδυασμών την παρέα

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την πολιτική αποδοκιμασία και τον καταποντισμό των υποψηφίων της, αύξησε κι άλλο αντί να μειώσει, τον αριθμό των υποψηφίων. Έτσι ενώ για τις ευρωεκλογές που το ψηφοδέλτιο αφορά όλη τη χώρα μετά το διπλασιασμό των υποψηφίων ο μέγιστος αριθμός φτάνει τους 42, στις δημοτικές φτάνει τους 84.


Έκανε δηλαδή υποχρεωτική τη μεγάλη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια, αποκλείοντας έμμεσα μικρά σχήματα. Υποβίβασε το επίπεδο των συμμετεχόντων, αφού αρκετοί έθεσαν υποψηφιότητα για να μπορέσει ο συνδυασμός να συμπληρώσει ψηφοδέλτιο. Τελικά πέτυχε να τρέχουν όλοι σαν τρελοί να μαζέψουν ψήφους γνωστών, συγγενών, φίλων, και να απουσιάζει το πολιτικό κριτήριο από την επιλογή.

Όλα αυτά προστέθηκαν στο γνωστό πλειοψηφικό – καλπονοθευτικό σύστημα των δύο γύρων, που αλλοιώνει πλήρως την πραγματική πολιτική εικόνα που υπάρχει στην κοινωνία.

Η αποχή κατά κανόνα αφορά πολίτες οι οποίοι αποδοκιμάζουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Όσο πιο μεγάλη είναι, τόσο λιγότερο αποτυπώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια στο εκλογικό αποτέλεσμα. Μετά τις αλλεπάλληλες απογοητεύσεις του κόσμου από την πολιτική και τους πολιτικούς, οι 4 στους 10 ψηφοφόρους, δεν προσήλθαν να ψηφίσουν.

Η σύγχυση εκφράστηκε ποικιλοτρόπως. Η κ. Γαϊτανά για παράδειγμα, κυριάρχησε στη Χαλκηδόνα ενώ συνολικά στο Δήμο ήρθε 5η! Κατήλθαν στο Δήμο 7 συνδυασμοί, ενώ με πολιτικά κριτήρια, θα μπορούσαν να είναι ακόμη και 3. Κάθε εκλογικό τμήμα έδωσε τη δική του εκδοχή, με αποτέλεσμα κάθε φορά που ερχόταν αποτέλεσμα η πρωτιά να αλλάζει ανάμεσα σε τέσσερις υποψηφίους αρχικά. Ακόμη παραμένει ασαφές ποιος είναι ο δεύτερος μετά τον Άρη Βασιλόπουλο, που περνά στο δεύτερο γύρο. Χωρίς να αποκλείονται εκπλήξεις που μπορεί να προέλθουν από ενστάσεις, αφού οι συνδυασμοί έχουν πολύ μικρή διαφορά ψήφων.


Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα επίσημα στοιχεία έχουμε:

Εγγεγραμμένους στου εκλογικούς καταλόγους 29.487 κατανεμημένους σε 71 εκλογικά τμήματα.

Αποτελέσματα σε 68 από τα εκλογικά τμήματα που έχουν ως εξής:

Ψηφίσαντες 18.305  Έγκυρα 17.478 Άκυρα 528 Λευκά 299 Συμμετοχή 62,08%

Λαμβάνουν:

«Δύναμη Πολιτών» – Άρης Βασιλόπουλος 3.201 ψήφους ή ποσοστό 18,31%

«Νέο» - Γιώργος Αράπογλου 3.134 ψήφους ή ποσοστό 17,93%

«Ένωση Δημοτών Φ.Χ.» - Λύσσανδρος Γεωργαμλής 3.123 ψήφους ή ποσοστό 17,87%

«Ζούμε μαζί» - Απόστολος Κόντος 2.668 ψήφους ή ποσοστό 15,26%

«Νέα Προοπτική» - Γαϊτανά Ευτυχία 2.236 ψήφους ή ποσοστό 12,79%

«Μπροστά» - Αγαγιώτου Βασιλική 1563 ψήφους ή ποσοστό 8,94%

«Λαϊκή Συσπείρωση» - Δανάη Γκούμα 1553 ψήφους ή ποσοστό 8,89%

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου