Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Μιχάλης Παπάζογλου: Γιατί στηρίζω το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, την Δανάη Γκούμα ως υποψήφια δήμαρχο και τον Βεργή Βαλασσά ως υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο



Λίγες μέρες πριν τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές θέλω να τοποθετηθώ ανοικτά και να δικαιολογήσω όσο το δυνατόν καλύτερα την απόφασή μου, που έτσι κι αλλιώς ήταν ευδιάκριτη εδώ και καιρό.

          Πρώτα, θέλω να τονίσω ότι η απόφασή μου να αποχωρήσω από την Δύναμη Πολιτών και οι λόγοι της έχουν επιβεβαιωθεί από τη μετέπειτα πολιτεία αυτής και του επικεφαλής της, Άρη Βασιλόπουλου. Αξίζει κάποιος να ξαναδιαβάσει τη δήλωση αποχώρησής μου και να εξακριβώσει ότι ένας ένας οι λόγοι και αληθινοί ήταν και προφητικοί αποδείχτηκαν. Άλλωστε ουδέποτε έλαβα κάποια επίσημη απάντηση από τη Δύναμη Πολιτών ή κάποιον εκπρόσωπό της. Ούτε ανέμενα βέβαια. Οι προσεγγίσεις της εν λόγω παράταξης έγιναν πάντοτε με βάση πόσους σταυρούς κουβαλάει ο κάθε υποψήφιος, το πολιτικό και το ηθικό, νομίζω, είναι σε δεύτερη μοίρα. Μια σύγκριση του ψηφοδελτίου του 2010 με το ψηφοδέλτιο του 2014 μπορεί να δώσει απαντήσεις. Άλλωστε αφενός δηλώνω την αδυναμία μου και την προσωπική μου απόφαση να μη συμπεριφέρομαι στους ψηφοφόρους σαν να είναι «γίδια» αφετέρου δε θέλω να μετατραπώ κι εγώ σε «γίδαρχο», που θα δίνει ψηφοδέλτια σε ψηφοφόρους. Δεν είναι φιλοδοξία μου να κατέβω ποτέ υποψήφιος. Το ξεκαθαρίζω για να πάψουν κάποιοι να με νιώθουν ανταγωνιστή τους.


          Σε δεύτερη βάση, θέλω να τονίσω για ακόμα μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο μεταμορφώνεται ταχύτατα σε νέο ΠΑΣΟΚ. Μοιράζει διαρκώς υποσχέσεις και προσελκύει ανθρώπους άσχετους με τη ριζοσπαστική αριστερά. Όπως και το ΠΑΣΟΚ από το 1977-1981. Αξίζει να διαβάσει κάποιος το τι έγινε και τότε μέσα στο κόμμα της «Αλλαγής». Σημειολογικά απλά τονίζω ότι ένα βασικό σύνθημα της Δύναμης Πολιτών είναι δύναμη αλλαγής…

          Ήδη σε διάφορους Δήμους και διάφορες οργανώσεις στην Αθήνα προαναγγέλλονται διαγραφές για συντρόφους που είτε δεν ακολούθησαν  την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν επέτρεψαν τους εαυτούς τους να στηρίξουν τους όψιμους, νεόφερτους, νέους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και εξακολουθούν να στηρίζουν σχήματα που υπάρχουν εδώ και δέκα χρόνια στο λεκανοπέδιο Αττικής.

          Θα μπορούσα να σωπάσω και να μην κοινοποιήσω τίποτα.
         
Ήδη από τις εκλογές του 2012 είχα αποστασιοποιηθεί και μόνο εξαιτίας του σχεδίου Μελισσανίδη, αλλά και της εσωκομματικής μάχης επαναδραστηριοποιήθηκα. Διείδα την πρόθεση ορισμένων αφενός να ωθήσουν σε παραίτηση τον Θανάση Μάλλιο και μάλιστα με ανοίκειες μεθόδους (μέσω σχολίων στο facebook) αφετέρου να επιβάλουν τον δικό τους υποψήφιο, όχι τον Άρη Βασιλόπουλο. Αντιπαρατέθηκα και στα δύο. Εσχάτως και οψίμως τους βλέπω να συντάσσονται μαζί του…

Όμως ενώ η εσωκομματική μάχη για την εκλογή του Άρη Βασιλόπουλου ήταν κερδοφόρα, χάθηκε (από την πλευρά μου) η μάχη για το γήπεδο της Φιλαδέλφειας και το άλσος. Ήμουν η συντριπτική μειοψηφία, δηλαδή μόνος μου.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει συνηγορήσει τόσο στην κατασκευή γηπέδου (ίδετε δηλώσεις και Βασιλόπουλου, Στρατούλη, Πάντζα κλπ) και έχει ψηφίσει σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο αποφάσεις που συγκλίνουν στον στόχο και εξυπηρετούν τον επιχειρηματία.

Όπως επίσης ηττήθηκα στον τρόπο αναδιοργάνωσης της παράταξης της Δύναμης Πολιτών. (ό,τι δηλαδή αναφέρω ως λόγους αποχώρησής μου). Τα προβλήματα για τη Δύναμη Πολιτών θα εμφανιστούν την επομένη των εκλογών, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα.

          Ωστόσο το σχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ προχωρά, και ψηφίζονται και από τον ΣΥΡΙΖΑ όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που εξυπηρετούν τα σχέδια του επιχειρηματία.

          Θα μπορούσα λοιπόν να σωπάσω και να μην καταδείξω το πολεοδομικό, χωροταξικό, οικολογικό και εντέλει κοινωνικό έγκλημα που σχεδιάζεται; Όχι, βέβαια.
         
          Αν ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει πολιτικά πουλήσει την υπόθεση του γηπέδου είναι δικό του πρόβλημα. («Άλλωστε με τη Ρένα Δούρου στην Περιφέρεια και τον Άρη Βασιλόπουλο στον Δήμο, η Φιλαδέλφεια θα έχει γήπεδο ΑΕΚ»). Βέβαια δε μας είπε η Ρένα Δούρου αν θα φτιαχτεί το Σπαθάρειο, θα επιδιορθωθεί το 3ο γυμνάσιο κοκ. Δεν μπορώ να ζητήσω πολλά βέβαια από τη Ρένα Δούρου, γιατί καταλαβαίνω ότι δαπανά πολύ χρόνο στις lifestyle εκπομπές και στα γεύματα στον Πειραιά. Σε ένα όλως τυχαίως συναντήθηκε με τον Μαρινάκη… Εύχομαι να μη συναντηθεί και με τον Μελισσανίδη…

          Σε ένα τέτοιο σκηνικό και με διαρκή «ανώνυμο» πόλεμο από τα νυν όψιμα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ο καθένας που σκέφτεται και δρα σαν κι εμένα είχε δύο επιλογές:

          α) Να μην πει τίποτα. Και στο μέλλον να απολογείται για το νέο-ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α..

          β) Να κοινωνήσει την άποψή του και να ταχθεί με εκείνους που ξέρει καλά ότι δεν άλλαξαν το 2012, ούτε ανακάλυψαν την αριστερά λίαν προσφάτως.

          Η ριζοσπαστική αριστερά ειδικά στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα έχει έναν τεράστιο πλούτο ανθρώπων και ιδεών. Από τους αναρχικούς μέχρι τους ριζοσπάστες σοσιαλιστές που δεν ταύτισαν ποτέ την δράση τους με το ΠΑΣΟΚ.

          Μέσα σε αυτούς και τα μέλη του ΚΚΕ στη Φιλαδέλφεια-Χαλκηδόνα.
         
          1) Ήδη από τον Οκτώβριο του 2013 είχα εντοπίσει την ταύτιση μου με τη στάση που είχε η Λαϊκή Συσπείρωση στο δημοτικό συμβούλιο. Η Λαϊκή Συσπείρωση σε αντίθεση με την Δύναμη Πολιτών αποχώρησε από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν η Δύναμη Πολιτών έκατσε και ψήφισε υπέρ του γηπέδου. Ήταν η καλύτερη πολιτική και νομική αντιμετώπιση εκείνης της συνεδρίασης.

          2) Παράλληλα και μεταγενέστερα διαπίστωσα ότι η Λαϊκή Συσπείρωση δεν έκανε συμμαχίες του ποδαριού (Παπαλουκά, τύπου Κινήματος Δεν Πληρώνω). Δεν κάνει πρόταση συνεργασίας σε όποιον βρίσκει στο δρόμο. Αντιθέτως η Δύναμη Πολιτών με τη στάση της δίνει διαρκώς συγχωροχάρτια σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά και έχουν βαριές ευθύνες για την κατάσταση του Δήμου και της χώρας.

          3) Τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης και καταρτισμένα θεωρητικά είναι και επαγγελματικά καλύπτουν τις ανάγκες ενός Δήμου. Ταυτόχρονα όμως χαρακτηριζόνται από σεμνότητα. Κανένα μέλος του ΚΚΕ δεν έκανε προσωπικό πολιτικό αγώνα. Αλήθεια πόσα μέλη της Δύναμης Πολιτών διαφημίζονται σε τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα; Τι σχέση έχουν αυτά τα μέλη της Δύναμης Πολιτών με τη ριζοσπαστική αριστερά; ΚΑΜΙΑ, ας μου επιτρέψουν. Παραγοντίσκοι είναι. Που ξαναπήραν αξία που κάποιοι τους έδωσαν.

          Μέσα σε αυτό το σκηνικό και το σχέδιο «γήπεδο ΑΕΚ» να προελαύνει πήρα την απόφαση να στηρίξω τη Λαϊκή Συσπείρωση προκειμένου να μπει φραγμός στα επιχειρηματικά σχέδια.

          Έχω εμπιστοσύνη στη Λαϊκή Συσπείρωση και στη Δανάη Γκούμα, αλλά και στο ΚΚΕ, γιατί επανειλημμένως και στο περιφερειακό συμβούλιο και στη Βουλή καταψήφισε αποφάσεις και νόμους που εξυπηρετούν το επιχειρηματικό σχέδιο.

          Παράλληλα έχει ιδεολογική ενότητα, έλεγχο των μελών του, φειδώ στα λεγόμενά του.

(Χθες πληροφορήθηκα ότι ο Βασιλόπουλος μίλησε για σοσιαλισμό, για ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και είδα ότι τα μέλη του κρατούσαν κόκκινα τριαντάφυλλα-Μειδιώ για ορισμένους). Όπως και η Δούρου μιλούσε για το Σύνταγμα των Κορυσχάδων…

Ασφαλώς δεν είναι όλα τέλεια στο ΚΚΕ. Όπως και εγώ δεν είμαι τέλειος.

Επειδή όμως η εκλογική συγκυρία είναι ορισμένη, το ΚΚΕ κάνει προσπάθειες ανανέωσης (π.χ. η υποψηφιότητα της Δανάης Γκούμα), αλλά και αποδείχτηκε οργανωτικά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές Κόμμα και όχι γκρουπούσκουλο. Θέλω να το ενισχύσω και να ψηφιστεί τόσο στον Δήμο όσο και στην Περιφέρεια.

Την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαι δίπλα στη Λαϊκή Συσπείρωση είτε πάρει 2%, 12%, 22%. Άλλωστε έχω επιλέξει να είμαι χρήσιμος όχι αρεστός.

Καλή ψήφο σε όλους.

Μιχάλης Παπάζογλου
Δικηγόρος

υ.γ. Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω τη θλίψη μου για τους εκατοντάδες Τούρκους ανθρακωρύχους που θάφτηκαν στην εκμετάλλευση του τουρκικού καπιταλισμού. Οι Τούρκοι εργάτες θα είναι πάντοτε αδέρφια μας. Εμπρός της γης οι κολασμένοι…

3 σχόλια:

  1. Ένα πικρόχολο κείμενο από την αρχή μέχρι το τέλος και με παραπλανητικό τίτλο . Ο τίτλος του θα έπρεπε να είναι ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΟΥΡΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ. Μιας και αναφέρεστε συνεχώς στο γήπεδο της ΑΕΚ, αλήθεια κύριε Παπάζογλου, τις θέσεις της υποψήφιας Δημάρχου κας Γκούμα για το γήπεδο στο aeklive τις είδατε; Είστε ικανοποιημένος από αυτές; Μήπως έχουν καμία σχέση με όσα υποστηρίζετε εσείς; Τις θέσεις της Δύναμης πολιτών, που σκόπιμα και μονίμως διαστρεβλώνετε, τις είδατε; Είστε λιγότερο ικανοποιημένος από την κα Γκούμα;
    Προσέξτε γιατί εκτίθεστε πολύ άσχημα με αυτά που γράφετε και δείχνετε ότι κινείστε μόνο με εμπάθεια και όχι από πολιτικά κίνητρα.
    Τέλος, μου γεννιέται μια απορία. Αν ισχύει η κριτική σας στο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν πάτε με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και υποστηρίζετε το ΚΚΕ; Τουλάχιστον η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τιμά με πράξεις την κριτική που κάνει και δεν μένει στα λόγια απλώς για να διαφοροποιηθεί, ούτε ξεπουλά αγώνες όπως το ΚΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
    Ναι τις άκουσα, και είναι πολύ σωστές οι θέσεις της κας Γκούμα. Αν είναι να γίνει γήπεδο, τότε η διαχείρηση του πρέπει να παραμείνει στα ερασιτεχνικά σωματεία... Και πολύ έξυπνες θα έλεγα, γιατί με αυτές συμφωνούν και πολύ σοβαροί, μέλη του ερασιτεχνικού σωματείου. Το παρακολουθώ το θέμα καλύτερα από εσάς. "Με τη Ρένα Δούρου κλπ", βαριέμαι να τα ξαναγράφω...
    Θα ήθελα να υποστηρίξω και τον κύριο Καμπούρη, του εξήγησα όμως από κοντά γιατί δε μου άφησε περιθώρια για να τον υποστηρίξω. Έχει να κάνει με τη λίγο διακριτική μεταχείριση απέναντι σε συγκεκριμένο δημοτικό συνδυασμό που είναι αναφανδόν υπέρ του γηπέδου.
    Εκτιμώ πάντως τη στάση του στο θέμα του γηπέδου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ
    διαχείριση με ι, Και γενικά λείπουν μερικά σημεία στίξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή