Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Άρης Βασιλόπουλος: τι κρίνεται σε αυτές τις εκλογές;

Σε λίγες μέρες πλησιάζει η μεγάλη στιγμή για τους υποψήφιους δημάρχους και τις Δημοτικές παρατάξεις της πόλης μας: οι δημοτικές εκλογές στις 18 Μάη. Δεν μπορεί όμως να ισχυριστεί κανείς ότι ισχύει το ίδιο και για τους πολίτες. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο, παρά το θόρυβο των εγκαινίων και των συγκεντρώσεων, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους παραμένουν σιωπηλοί, ενώ οι πιο νέοι συνεχίζουν να είναι απόμακροι.

Όλα αυτά είναι απολύτως λογικά:Από τη μία, η συνολική φτωχοποίηση του λαού μας ύστερα από 4 χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, έχει ορθά τοποθετήσει στο επίκεντρο αυτών των εκλογών την ανατροπή αυτής της πολιτικής μέσα από την ψήφο στις Ευρωεκλογές. Από την άλλη, η διαρκής υποβάθμιση της Αυτοδιοίκησης και η χρόνια προσπάθεια «αποχρωματισμού» της έχουν ως συνέπεια να μην είναι φανερό στους πολίτες ποιο είναι το νόημα αυτής της εκλογικής μάχης στο Δήμο μας. Οι διαφημίσεις με τα ρετουσαρισμένα πρόσωπα, η ύπαρξη συγγενών και φίλων σε κάθε ψηφοδέλτιο και τα σχεδόν πανομοιότυπα προγράμματα που λύνουν όλα τα χρόνια προβλήματα της πόλης, δεν αφήνουν χώρο για σκέψη και προβληματισμό γύρω από τα μεγάλα διακυβεύματα αυτών των εκλογών. Και όμως, αυτά υπάρχουν και με την ψήφο τους οι πολίτες, συνειδητά ή μη, θα επιλέξουν την πορεία που θα χαραχθεί στο Δήμο μας για την επόμενη 5ετία. Για εμάς στη Δύναμη πολιτών, τα διλήμματα σε αυτές τις εκλογές στο Δήμο μας είναι υπαρκτά και με βάση αυτά καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν πως θα ψηφίσουν.
α.Αυτοδιοίκηση ή ετεροδιοίκηση;: ο θεσμός της Τοπικής αυτοδιοίκησης, ένας θεσμός που οι ρίζες του βρίσκονται αιώνες πριν στη χώρα μας και κατάφερε να δώσει λαμπρά δείγματα δημοκρατίας και λαϊκής συμμετοχής ακόμη και μέσα στη Γερμανική κατοχή, βρίσκεται πλέον σε σοβαρό κίνδυνο. Τα διαρκή μνημόνια, ο Καλλικράτης και το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ έχουν καταστήσει την Αυτοδιοίκηση απλό παράρτημα του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Δημοτική αρχή που θα εκλεγεί θα πρέπει να επιλέξει ή το συμβιβασμό και τη διαχείριση της φτώχειας στην οποία έχει υποβιβαστεί η Αυτοδιοίκηση ή τη διεκδίκησημέσα και από τα θεσμικά όργανα της ΚΕΔΕ ενός μέλλοντος για την Αυτοδιοίκηση που θα της εξασφαλίζει τη θεσμική και οικονομική ανεξαρτησία. Η δική μας δέσμευση είναι να αγωνιστούμε για την κατάργηση του Καλλικράτη και να διεκδικήσουμε μαζί με τους πολίτες τη συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων.
β.Οικονομική βιωσιμότητα ή μεταφορά των βαρών στους πολίτες;
Ο Δήμος μας είναι επίσημα χρεωμένος με 7 εκ. Ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχουν δημοσιευτεί οι ισολογισμοί του 2011 και του 2012. Αυτό σημαίνει ότι ο Δήμος μας κινδυνεύει να εκπέσει σε καθεστώς επιτήρησης από το Παρατηρητήριο με αύξηση τελών και απομάκρυνση υπαλλήλων. Το κόστος αυτής της βιωσιμότητας του Δήμου ή θα μεταφερθεί στους δημότες ή θα διεκδικηθούν οι υπεξαιρεθέντες πόροι από την κεντρική εξουσία και θα αγωνιστούμε για μία ρύθμιση για το χρέος του Δήμου ύστερα από διενέργεια λογιστικού ελέγχου. Την ίδια στιγμή μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι μέσα από συγκεκριμένα μέτρα ενάντια στη διαπλοκή που επιβαρύνει οικονομικά το Δήμο, από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και από την εφαρμογή της κομποστοποίησης και της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, όπως είναι η πρόταση της Δύναμης πολιτών.
γ. Κοινωνική πολιτική ή αδιαφορία και φιλανθρωπία
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δημότες είναι εντελώς διαφορετικά από αυτά μία δεκαετία πριν. Τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα σπίτια χωρίς ρεύμα και οι ανασφάλιστοι πολίτες σε συνδυασμό με τη συρρίκνωση των δημόσιων δομών παιδείας, υγείας και πρόνοιας δημιουργούν μία εντελώς νέα κατάσταση για τους Δήμους. Αυτό απαιτεί τη διεύρυνση και του αντικειμένου και των υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής. Για να συνεχίσουν να υπάρχουν δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες στους δημότες (παιδικοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Βοήθεια στο σπίτι) και να υπάρξει μία πραγματική ασπίδα κοινωνικής προστασίας χρειάζονται ξεκάθαρες θέσεις και προγραμματικές δεσμεύσεις που απαιτούν ρήξεις. Ως Δύναμη πολιτών είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτές τις τομές, όπως αυτές εκφράζονται και μέσα από το πρόγραμμά μας, ενώ θεωρούμε ότι δεν είναι σύμπτωση ότι η υποβάθμιση του κοινωνικού ρόλου του Δήμου εκφράζεται από τους φανερούς ή κρυφούς υποστηρικτές του Καλλικράτη, των Μνημονίων και των κάθε λογής Παρατηρητηρίων.
δ. Πράσινη πόλη, φιλική σε όλους ή πόλη για τα ιδιωτικά συμφέροντα;
Ο Δήμος μας έχει την τύχη να διαθέτει έναν αξιοζήλευτο φυσικό πλούτο: ποτάμια, ρέματα, δάσος και πολλούς κοινόχρηστους χώρους και χώρους πρασίνου. Όλα αυτά, που θα έπρεπε να αποτελούν τα «συγκριτικά μας πλεονεκτήματα» σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν λόγω της υποχρηματοδότησης και της απαξίωσης από τη σημερινή Διοίκηση. Η διαχείριση όμως του περιβάλλοντος δεν είναι μία απλή τεχνοκρατική υπόθεση που μπορεί να λυθεί με «έξυπνες προτάσεις». Η δυνατότητα να ορίζουν όλοι οι πολίτες (συμπεριλαμβανομένων και των ΑμΕΑ) το περιβάλλον τους με βάση τις καθημερινές τους ανάγκες έρχεται πολλές φορές σε σύγκρουση με οικονομικά συμφέροντα, αφού αυτά κινούνται με αποκλειστικό κίνητρο το κέρδος. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου έχει περάσει «στα ψιλά» ότι το νέο Ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας που έχει κατατεθεί στη Βουλή αποχαρακτηρίζει το Άλσος, και από δασική έκταση το μετατρέπει σε «μητροπολιτικό πάρκο με ζώνες ειδικών χρήσεων», στις οποίες το οικοδομήσιμο τμήμα μπορεί να φτάσει και τα 22 στρέμματα. Ως Δύναμη πολιτών έχουμε θέσει δύο φορές το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο, ενώ έχουμε καταθέσει τεκμηριωμένες επιστημονικά και οικονομικά προτάσεις για την προστασία και αναβάθμιση του Άλσους.

ε. Πολιτισμός και επικοινωνία ή πολιτιστικά υποπροϊόντα και αποξένωση;
Ο πολιτισμός είναι η παράπλευρη απώλεια της κρίσης που ζούμε, αφού θεωρείται ένα περιττό έξοδο. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η πολιτιστική προσφορά του Δήμου μας απαξιώθηκε τόσο πολύ, ώστε να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι ο πολιτισμός στην πόλη μας έχει βρεθεί στα υπόγεια. Και όμως, η πόλη μας διαθέτει ένα τεράστιο αναξιοποίητο απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού στο χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών αλλά και καλλιτεχνικής δημιουργίας, από νεολαιίστικα μουσικά συγκροτήματα μέχρι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, το όποιο όχι μόνο δεν στηρίζεται με κανένα μέσο από το Δήμο, αλλά παραμένει εντελώς μακριά του και αβοήθητο. Εμείς πιστεύουμε ότι ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει γέφυρα επανασύνδεσης των ανθρώπινων σχέσεων, ξαναζωντανέματος των δεσμών των τοπικών κοινωνιών μέσα από τη δημιουργικότητα και αναχαίτισης του φασισμού και της ενδοσχολικής βίας και όχι απλώς εκδηλώσεις φολκλορικού περιεχομένου και αγοραίου γούστου.
στ. Δημοκρατία και συμμετοχή ή ανάθεση και εφησυχασμός;
Ο Αριστοτέλης περιγράφοντας την Αθηναϊκή Δημοκρατία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όπου κυριαρχούν οι φτωχοί εγκαθιδρύουν δημοκρατία, ενώ όπου κυριαρχούν οι πλούσιοι εγκαθιδρύουν τυραννία. Στις μέρες μας η υπονόμευση της Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση της υφαρπαγής των δικαιωμάτων των πολιτών. Στο Δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας υπήρξαν αποφάσεις ακόμη και με 11 παρόντες, ενώ τα κοινοτικά συμβούλια είχαν διακοσμητικό ρόλο. Για να αλλάξουν όμως τα πράγματα στην πόλη χρειαζόμαστε ενεργούς πολίτες, με κριτική σκέψη και δυνατότητα λήψης αποφάσεων για το μέλλον τους. Ως Δύναμη πολιτών θεωρούμε ότι η πραγματική δύναμη βρίσκεται στους ίδιους τους πολίτες, γι’ αυτό και στο πρόγραμμά μας δεσμευόμαστε σε μια σειρά θέσεων που διευρύνουν τη δημοκρατία σε τοπικό επίπεδο (δημοψηφίσματα, συμμετοχικός προϋπολογισμός, κ.α).
ζ. Τομή στο χθες ή αναπαλαίωση;
Τα τελευταία 30 χρόνια κυριάρχησαν σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του Δήμου μας, συγκεκριμένα πρόσωπα, συνδεόμενα πολλές φορές με διαδικασίες ρουσφετιού και παραγοντισμού. Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βιώνουμε πλέον με τον πιο σκληρό τρόπο. Όμως δεν γίνεται να αλλάξει η πολιτική στο Δήμο μέσα από παρατάξεις που στον πυρήνα τους κρατούν τα ίδια πρόσωπα που μας οδήγησαν σε αυτό το αδιέξοδο. Η Δύναμη πολιτών είναι μία παράταξη με μέσο όρο ηλικίας κάτω από 40 ετών, με ψηφοδέλτιο ανανεωμένο κατά 80% σε σχέση με το 2010, ενώ στις τάξεις της συμμετέχουν άνθρωποι των κοινωνικών κινημάτων, επιστήμονες και ενεργοί πολίτες που εξασφαλίζουν ότι μπορούμε πραγματικά να ανατρέψουμε το σημερινό φθαρμένο δημοτικό σκηνικό και να αλλάξουμε την πορεία του Δήμου μας. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε όχι μόνο την ψήφο των πολιτών στις εκλογές στις 18 Μάη, αλλά τη συνολικότερη ενεργοποίησή τους, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να αποτελέσουν την εγγύηση για μία πραγματική αλλαγή προς όφελος της πλειοψηφίας των συνδημοτών μας.

14/5/2014

Άρης Βασιλόπουλος
υποψήφιος Δήμαρχος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
επικεφαλής της Δύναμης πολιτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου