Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Άρθρο του Κώστα Ευαγγελινού* για τα ευρωπαικα προγραμματα - Tα έσοδα του Δήμου μπορούν να αυξηθούν, Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα HORIZON 2020

Μια εκλεγμένη Δημοτική Αρχή έχει υποχρέωση να αναζητά το σύνολο των θεσμοθετημένων πόρων της εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη είσπραξη αυτών, να απαιτεί χρηματοδοτήσεις για κάθε αρμοδιότητα παλιά ή νέα η οποία να καλύπτει το κόστος των υπηρεσιών. Ταυτόχρονα υπάρχουν όμως και ευρωπαϊκές πηγές χρηματοδότησης τις οποίες δεν πρέπει να αφήνει ανεκμετάλλευτες, μια από αυτές είναι το πρόγραμμα HORIZON 2020.


Το H2020 (Horizon 2020) είναι το χρηματοδοτικό μέσο εφαρμογής της πρωτοβουλίας «Innovation Union», μιας Ευρωπαϊκής εμβληματικής πρωτοβουλίας με στόχο την εξασφάλιση της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Το νέο αυτό πρόγραμμα χρηματοδότησης της Έρευνας και Καινοτομίας είναι μέρος της προσπάθειας για τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας στην Ευρώπη. Θα είναι ανοιχτό από το 2014 έως το 2020, με συνολικό προϋπολογισμό πάνω από €70 δισεκατομμύρια. Οι πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων έχουν ανακοινωθεί τον Δεκέμβριο 2013.

Το Horizon 2020 δραστηριοποιείται σε τρεις άξονες:
• την ενδυνάμωση της θέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις Επιστήμες,
• τη δημιουργία ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και
• την ανάπτυξη μιας καλύτερης κοινωνίας μέσα από την αντιμετώπιση θεμάτων που αφορούν όλους τους Ευρωπαίους.

Ο Δήμος μπορεί να συμμετάσχει σε δράσεις στους δύο τελευταίους άξονες:
Α) Όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών βιομηχανιών, στόχος είναι να γίνει η Ευρώπη πιο ελκυστική για επενδύσεις σε Έρευνα και Καινοτομία. Με προϋπολογισμό €17.938 εκ, το πρόγραμμα σκοπεύει να ενισχύσει επενδύσεις .Υπάρχει η δυνατότητα για συνεργασία με τις τοπικές εταιρείες παραγωγής ετοίμου ενδύματος για ανάπτυξη καινοτομιών με στόχο την αύξηση της παραγωγής και των θέσεων εργασίας.

Β) Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας του Δήμου θα κινηθεί στον τρίτο άξονα της κοινωνικής ανάπτυξης για μια καλύτερη ευρωπαϊκής κοινωνία. Το Horizon 2020 προβλέπει €31.748 εκ. για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που απασχολούν τους πολίτες της ΕΕ και όχι μόνο. Μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση που συνενώνει πόρους και γνώσεις από διαφορετικούς τομείς και επιστήμες, θα χρηματοδοτηθούν έργα που αφορούν στην υγεία, τις δημογραφικές αλλαγές, την ασφάλεια και την αειφορία στα τρόφιμα, την ασφαλή, αποτελεσματική και πράσινη ενέργεια και μετακίνηση, την προστασία του περιβάλλοντος και τις ασφαλείς, καινοτόμες κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς.

Στον τρίτο άξονα ο Δήμος μπορεί να υποβάλλει προτάσεις και να υλοποιήσει δράσεις στους εξής τομείς:
•Καινοτόμες εφαρμογές στη διαχείριση του στόλου και των απορριμμάτων
• Στην υγεία για εφαρμογές τηλεϊατρικής
• Στις κοινωνικές υπηρεσίες για προστασία ευπαθών ομάδων
• Για πράσινα οχήματα
• Μελέτες για το αποχετευτικό σύστημα
• Μελέτες για το νερό (Κηφισός και λοιπά ρέματα) και την προστασία του.
• Εφαρμογές για smart cities- Εξοικονόμηση ενέργειας.
• Προστασία για το Άλσος (Ασφάλεια- Πυροπροστασία)
• Ψηφιοποίηση του μουσείου «Φιλιώ Χαϊδεμένου»
• Καταγραφή επιπτώσεων μετακινήσεων πληθυσμών.(Διεθνής συνεργασία)
Η αξιοποίηση λοιπόν των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στους τομείς των ιατρικών και κοινωνικών υπηρεσιών, στη διοίκηση και στις υπηρεσίες, το περιβάλλον και τον πολιτισμό θα προσφέρει καλύτερες και πιο αποδοτικές υπηρεσίες στους πολίτες και θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη.


* Πρώην Δημοτικός Συμβουλος και Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με το "Νέο" και το Γιώργο Αράπογλου

4 σχόλια:

  1. απλα ξεσκεπασε την προγραμματικη ενδυα των αλλων συνδυασμων αναφορικά με τα ευρωπαϊκα προγραμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενδυα χλωμό. Για ένδεια τώρα, μεγάλη κουβέντα. Πόσω μάλλον όταν είναι και ξεσκέπαστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ενδυα αποκλείεται. Ένδεια τώρα, φαίνεται και στο συγκεκριμένο αντεγραμμένο κείμενο. Ξεσκέπαστη. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλους ανεξαιρέτως τους συνδυασμούς της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή