.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 1 Μαΐου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ (Wind): ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2014

Η 1η Μαΐου αποτελεί ένα χρονικό σημείο ιστορικών συμβάντων, ο αντίκτυπος των οποίων είναι διαχρονικός.
 
«Αν νομίζετε ότι με το να μας κρεμάσετε θα εξουδετερώσετε το κίνημα των εργαζομένων- το κίνημα από το οποίο εκατομμύρια καταπιεσμένων που δουλεύουν σκληρά και ζουν στην ανέχεια και την δυστυχία- οι μισθωτοί σκλάβοι- περιμένουν τη λύτρωση- αν αυτή είναι η γνώμη σας, τότε κρεμάστε μας! Εδώ θα ποδοπατηθεί μία μικρή σπίθα, αλλά εκεί, και πιο πέρα, και πίσω σας και μπροστά σας θα ξεπεταχθούν φλόγες. Είναι μία υπόγεια φωτιά, δεν μπορείτε να την σβήσετε. Η γη που πατάτε φλέγεται». (Απολογία August Spies, 1886, αγωνιστή του αμερικάνικου εργατικού κινήματος, από τους πρωτοπόρους οργανωτές της Πρωτομαγιάς του Σικάγο)
 
Την 1η Μαΐου 1886 χιλιάδες εργαζόμενοι των ΗΠΑ διαδήλωσαν υπέρ της καθιέρωσης του 8ώρου. Οι διαμαρτυρίες αυτές συγκέντρωσαν χιλιάδες ανθρώπων, όλων των φύλων και φυλών, και έκλεισαν με πολλούς νεκρούς και μία στημένη δίκη πεποιθήσεων και συνδικαλιστικής δράσης με το πέρας της οποίας (11 Νοεμβρίου 1887) εκτελέστηκαν 4 εκ των κατηγορουμένων αγωνιστών (Parson, Spies, Engel, Fischer). Tους ακολουθεί ο συναγωνιστής τους Lingg αυτοκτονώντας. Απ’ αυτό το μεγάλο αγώνα, κερδήθηκε το 8ωρο και επεκτάθηκε σταδιακά.
 
«Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά παρά να ζει σκλάβος» (Νίκος Μαριακάκης, 1/5/1944)
 
«Αγαπημένοι μου, ο θάνατός μου δεν θα πρέπει να σας λυπήσει, αλλά να σας ατσαλώσει πιο πολύ για την πάλη που γίνεται. Σφίξτε τις καρδιές σας και βγείτε παλικάρια από τη νέα δοκιμασία. Έτσι θα μας τιμήσετε καλύτερα. Όταν ο άνθρωπος δίνει τη ζωή του για ανώτερα ιδανικά, δεν πεθαίνει ποτέ». (Μήτσος Ρεμπούτσικας, 1/5/1944)
 
Την 1η Μαΐου 1944, 200 κομμουνιστές , πρώην πολιτικοί κρατούμενοι, εκτελέστηκαν στην Καισαριανή από τους Γερμανούς κατακτητές, ως αντίποινα για τον θάνατο ενός Γερμανού αξιωματικού και τριών συνοδών του στους Μολάους Λακωνίας στις 27/4/1944 από αντάρτες.
Την 1η Μαΐου 2014 είμαστε πάλι στην αρχή. Οι χιλιάδες αυτοκτονίες, η ανεργία, η ανέχεια, ο εκφασισμός είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και στοχευμένης επίθεσης κράτους και εργοδοσίας, της Τρόικας, των Μνημονίων και των κυβερνήσεων που υπηρετούν αυτές τις πολιτικές ενάντια στους εργαζομένους αλλά και στις αδύναμες κοινωνικές ομάδες. Με πραξικοπηματικό τρόπο, η συγκυβέρνηση και οι κρατικοί μηχανισμοί συνεχίζει να επιβάλλει μέτρα με σκοπό την κατάργηση κάθε στοιχειώδους δικαιώματος (συμβάσεις και εργασιακές σχέσεις, υγεία, ασφάλιση, παιδεία κ.λπ.) και την εκμηδένιση του εργασιακού και κατ επέκταση του ανθρωπίνου «κόστους» προς όφελος του κεφαλαίου. Ταυτόχρονα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, οι εργαζόμενοι και οι λαοί αντιμετωπίζουν την απειλή νέων πολέμων και σφαγών, όπου οδηγεί η κρίση και βαρβαρότητα του συστήματος.
Η απεργία της πρωτομαγιάς δεν αφορά μόνο την απόδοση τιμής σε όλους όσους αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα και την ελευθερία αλλά τίθεται ως άλλη μία αφορμή για να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι καιρός να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας. Αντλώντας δύναμη από το παράδειγμα των αγωνιστών αυτών, να αντισταθούμε για να αποτινάξουμε το ζόφο από τις ζωές μας.
 
 
Η συγκέντρωση του Σωματείου μας θα γίνει την Πέμπτη 1/5 στις 11.00 στο Αρχ. Μουσείο της Πατησίων.
 
«Αυτές είναι οι ιδέες μου. Αποτελούν κομμάτι του εαυτού μου. Δεν μπορώ να τις αποχωριστώ αλλά και αν μπορούσα δεν θα το έκανα. Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να συντρίψετε τις ιδέες αυτές που μέρα με τη μέρα κερδίζουν περισσότερο έδαφος, αν πιστεύετε ότι θα τις συντρίψετε οδηγώντας μας στην κρεμάλα, αν προτιμάτε για μια ακόμη φορά να επιβάλετε την ποινή του θανάτου σε εκείνους που τόλμησαν να πουν την αλήθεια, τότε είμαι έτοιμος: με θάρρος και με περηφάνια θα πληρώσω το υψηλό αυτό αντίτιμο. Φωνάξτε τον δήμιό σας.» (Απολογία August Spies, 1886).
 
Το Δ.Σ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου