Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Αντιφασίστες οπαδοί/ φίλαθλοι Παναθηναϊκού - Antifa Fans of Panathinaikos

Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες στην Ν. Φιλαδέλφεια μας αφορούν όλους τους οπαδούς και συγκεκριμένα αυτούς που δηλώνουμε antifa. Πριν βρούμε ευκαιρία να στάξουμε (δικαίως) το φαρμάκι μας και να μιλήσουμε για "antifa της .ούτσας" (χμμ αν και κάτι μας θυμίζει πάντως αυτό...) καλό είναι να κάνουμε κάποιες σκέψεις και γιατί όχι και μια αυτοκριτική.



Το να δηλώνεις φασίστας είναι εύκολο. Βασίζεσαι στην ιστορία που σου έμαθαν στο δημοτικό, κρίνεις με γνώμονα το δελτίο ειδήσεων του Mega,του ΣΚΑΙ ή κάποιου “ψαγμένου” blog, τσαμπουκαλεύεσαι και τραμπουκίζεις με τις πλάτες του όχλου και αν είσαι και "άξιος" θα πάρεις και μεροκαματάκι από το οποίο αφεντικό. Το να είσαι αντιφασίστας όμως δεν είναι απλή υπόθεση. Σημαίνει ψάξιμο, διάβασμα, αλτρουισμό, ανιδιοτέλεια, τόλμη, ψυχή και προϋποθέτει να είσαι συνεπής σε αξίες και ιδέες που για τον έξω κόσμο ακούγονται γραφικότητες και κουλτούρα. 

Αν πάλι μιλάμε για οπαδό αντιφασίστα εδώ τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο... Όπως έχουμε ξαναπεί από εδώ μέσα, ο οπαδισμός έχει καταντήσει προθάλαμος του φασισμού. Το να είσαι λοιπόν οπαδός και να δηλώνεις αντιφασίστας, τότε μοιραία θα πρέπει να έρθεις αντιμέτωπος με κάποιες αντιφάσεις. Ακολουθείς έναν σύλλογο που στα μάτια σου είναι ιδέα, αλλά επειδή τυχαίνει αυτή η ιδέα να είναι ταυτόχρονα και νομικό πρόσωπο με σκοπό το κέρδος (Α.Ε.), στα μάτια κάποιου άλλου (βλέπε κεφάλαιο) είναι ευκαιρία για επένδυση, προβολή, ξέπλυμα και λοιπές λαμογιές.

Πως γίνεται όμως εσύ ο αντιφασίστας οπαδός να ταυτίζεις τα συμφέροντα του συλλόγου σου με τα συμφέροντα του όποιου περαστικού και τυχαίου προέδρου – ιδιοκτήτη - κεφαλαίου? Πως γίνεται αντιφασίστα οπαδέ να αγνοείς τις αξίες του αντιφασισμού με αντάλλαγμα ένα γήπεδο, ένα πρωτάθλημα ή μια μεταγραφή? Πως γίνεται να δηλώνεις “against modern football” και από την άλλη να ανέχεσαι ή και να στηρίζεις πράσινους, κόκκινους και κίτρινους Μαρινάκηδες?
 
Αντιφασίστας δεν γίνεσαι επειδή φοράς μπλουζάκι St. Pauli ή επειδή έχεις ένα αστέρι ή ένα αλφάδι στο πανώ σου. Αντιφασίστα σε κάνουν οι ιδέες σου και κυρίως το πώς αυτές αποτυπώνονται στις όποιες δράσεις σου. Αντιφασισμός δεν είναι λεζάντα, είναι τρόπος ζωής και σκέψης που οφείλεις καθημερινά να τον επιβεβαιώνεις. 

Αντί να την λέμε στους γαύρους επειδή έχουν γεμίσει φασισταριά, αντί να μας βγάζουν πανώ τα χανούμια ότι είμαστε και καλά “antifa της .ούτσας” (ορμώμενοι μάλιστα από περιστατικό που αφορά προσωπικές διαφορές), αντί λοιπόν να τρωγόμαστε για το ποιός είναι πιο αντίφα και ποιος την έχει πιο μεγάλη, ας δούμε λίγο ο καθένας την δικιά του καμπούρα. 

Η επίθεση κάποιων χανουμιών (για την ακρίβεια υπαλλήλων Μελισσανίδη) χτες στην κατάληψη της Στρούγκας προβληματίζει και μας υπενθυμίζει πως η βλακεία, ο φασισμός, η καφρίλα, τα τσιράκια και τα λαμόγια δεν έχουν χρώμα, ομάδα, πόλη και χώρα. 

Όμως τα στραβά των άλλων να γίνονται μάθημα για μας και να μην αλληθωρίζουμε. Αλήθεια, αν σε εμάς έρθει κάποιος “σωτήρας” κεφαλαιούχος με διασυνδέσεις σε κυβερνήσεις και κανάλια και μπει μπροστά στην κατασκευή του πολυπόθητου γηπέδου μας, αλλά αυτό συνεπάγεται και την κατεδάφιση των Προσφυγικών και το να βρεθούν στο δρόμο 500 και πλέον συνάνθρωποι μας, πως θα αντιδράσετε? Θα φωνάξετε είναι “τρελός ο πρόεδρος” ή θα σταθείτε εμπόδιο μπροστά στην μπουλντόζα? Θέλετε άλλο παράδειγμα? Όλοι κράζουμε τους γαύρους για τα υπαλληλίκια τους, αλλά για τα δικά μας τα χάλια με τους security δεν υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίδραση..

Αντιφασίστας οπαδός… χμμ. Πόσοι έχουμε τα κότσια άραγε να κάνουμε αυτήν την ΥΠΕΡΒΑΣΗ?
 
Αντιφασίστες Παναθηναϊκοί/13★Θ

Υ.Γ.1 Το κείμενο αφορά αυτούς που δηλώνουν αντιφασίστες. Αν είσαι no politica, κάνε μας την χάρη και κάνε καμιά βουτιά. Αν πάλι είσαι φασίστας μην ξεχάσεις να δέσεις την πέτρα στο λαιμό σου πριν βουτήξεις.

Υ.Γ.2 Ο αντιφασίστας δεν κάνει γενικεύσεις και δεν τσουβαλιάζει. Ο φασισμός βρίσκεται σε κάθε του μορφή γύρω σου. Κι αφού δηλώνεις πως θες να τσακίσεις τον φασισμό, ξεκίνα τσακίζοντας τον φασισμό μέσα σου. Είναι το πρώτο βήμα αλλά το πιο σημαντικό…

Υ.Γ.3 Η φωτογραφία μας ενοχλεί πολύ, κυρίως γιατί αντιπροσωπεύει δυστυχώς μεγάλο μέρος της αλήθειας. Ο αγώνας για αφύπνιση συνειδήσεων των οπαδών έχει τελικά μακρύ δρόμο και πρέπει να γίνει ακόμη πιο εντατικός.
 
 πηγή:Αντιφασίστες οπαδοί/ φίλαθλοι Παναθηναϊκού 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου