Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

“Αλληλέγγυα Πόλη”: Η ιδιωτικοποίηση κι η εμπορευματοποίηση στο Πάρκο Τρίτση καλά κρατούν…



Όπως βλέπουμε από την ιστοσελίδα του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, του φορέα, δηλαδή, διαχείρισης του Πάρκου “Αντώνης Τρίτσης”, ο φορέας έχει ήδη προχωρήσει στην προκήρυξη 4 νέων εκμισθώσεων εντός του πάρκου σε ιδιώτες.

Οι δραστηριότητες που αναγράφονται στις προκηρύξεις αφορούν:
Όλες οι δραστηριότητες αυτές που – φαινομενικά μόνο – είναι εντός πλαισίου του περιβαλλοντολογικού, εκπαιδευτικού χαρακτήρα του πάρκου και εντός των επιτρεπόμενων δράσεων όπως αυτές περιγράφονται από το ΦΕΚ της ίδρυσης του, δράσεις που θα έπρεπε ο ίδιος ο φορέας να ασκεί, περνάνε στα χέρια ιδιωτών.

Πλήθος συλλογικοτήτων της περιοχής, φορείς, κινήματα κατοίκων, εδώ και πολύ καιρό, είχαν επισημάνει πως η σκόπιμη απαξίωση του Πάρκου θα οδηγούσε, με μαθηματική ακρίβεια, στην σταδιακή ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των χώρων και των δράσεων του Πάρκου και πως αυτό ακριβώς αποτελούσε το σχέδιο “ανάπτυξης” του.
 
Είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους τι ακριβώς υπάρχει πίσω από τη λέξη “αξιοποίηση”. Τη λέξη που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια οι δυνάμεις εκείνες, που επιδιώκουν να βάλουν χέρι στους δημόσιους χώρους, ενώ μεθοδικά, μέσω της υποχρηματοδότησης, υλοποιούν τη σταδιακή απαξίωση και το μαρασμό του Πάρκου Τρίτση. Πίσω από την “αξιοποίησή” τους κρύβεται το ξεπούλημα του δημόσιου χώρου προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων. Οι δυνάμεις που το προτείνουν είναι οι ίδιοι που δεν θα αργήσουν να μας προτείνουν ως βιώσιμη λύση για τη λειτουργία του Πάρκου, την περαιτέρω εμπορευματοποιήση του, μέχρι και την καθιέρωση εισιτηρίου για τους επισκέπτες του.

Ως “Αλληλέγγυα Πόλη”, έχουμε επισημάνει τους υπαρκτούς κινδύνους για εκχώρηση του Πάρκου στους ιδιώτες και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την προάσπιση του δημόσιου και υπερτοπικού χαρακτήρα του με κάθε τρόπο, επαγρυπνώντας για την οργάνωση των αντιστάσεων των κατοίκων απέναντι στους σχεδιασμούς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου