Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας (ολόκληρο το πρώτο μέρος)

Των Αφροδίτης Τζιαντζή, Στέργιου Ζιαμπάκα

Ανηφορίζοντας στη (Νέας) Φιλαδέλφεια από τον Περισσό, στο μάτι κάθε περαστικού πρώτα «χτυπάνε» αεκτζίδικα συνθήματα: «Ορίτζιναλ 21», «Γήπεδο εδώ τώρα», κιτρινόμαυρα γκράφιτι. Πλησιάζοντας στη Δεκελείας βλέπει κανείς τα σημάδια μιας ζωντανής, πολιτικοποιημένης γειτονιάς: αφίσες από τοπικές συλλογικότητες, φυλλάδια για αντιφασιστική πορεία, το «Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης» της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.


Ακριβώς δίπλα, τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Στρούγκα», στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο. Στα δύο στέκια, που λειτουργούν αυτόνομα, διοργανώνεται πλήθος δραστηριοτήτων: μαθήματα, προβολές ταινιών, γλέντι για την ενίσχυση του νεοσύστατου Κοινωνικού Ιατρείου. Πιο πέρα το ημιυπόγειο κλαμπ της Ορίτζιναλ, δίπλα σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Από πάνω η είσοδος του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας.


Απειλητικό σημείωμα, με μια σφαίρα τυλιγμένη, και την υπογραφή της ΑΕΚ, βρήκε κάτοικος της Φιλαδέλφειας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του, την Τρίτη 3 Ιουνίου.
(Ψευτο)δίλημμα

Το τρίπτυχο Αλσος – Γήπεδο ΑΕΚ – Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) κυριαρχεί στις συζητήσεις των κατοίκων. Το δίλημμα -ψευτοδίλημμα όπως έχει χαρακτηριστεί- «γήπεδο ή μη γήπεδο» κυριάρχησε προεκλογικά. Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε. Για την ακρίβεια, επιχειρήθηκε να μη συζητηθεί. Η πρώτη απόπειρα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε στις 29 Μαΐου από πρωτοβουλία κατοίκων, ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ΡΣΑ, διαλύθηκε κακήν κακώς από αγριεμένο όχλο εμφανιζόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ που τραμπούκιζαν και απειλούσαν. Συλλογικότητες χαρακτήρισαν «ηθικό αυτουργό» των τραμπουκισμών τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδη, και τους τραμπούκους, «μισθοφορικό στρατό».

Αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν σκηνές που θυμίζουν παρακράτος: «Πάνω από 100 άτομα, κυρίως μη Φιλαδελφειώτες, κατέλαβαν την αίθουσα και διέλυσαν τη συζήτηση, απειλώντας μας: «Ξέρουμε πού μένετε. Θα σας κάψουμε». Αντρες της ομάδας ΔΙΑΣ στα 100 μέτρα απλώς κοιτούσαν». Είχαν προηγηθεί και άλλα κρούσματα τραμπουκισμού: αντισυγκέντρωση ΑΕΚτζήδων ανήμερα της κεντρικής προεκλογικής εκδήλωσης της «Δύναμης Πολιτών», απειλές σε υποψήφιους, μεταξύ άλλων στον επικεφαλής της παράταξης και νεοεκλεγέντα δήμαρχο Α. Βασιλόπουλο. Μετεκλογικά, κάτοικος δραστήριος στα κινήματα προστασίας του Αλσους βρίσκει απειλητικό σημείωμα στο αυτοκίνητό του: «Εχεις και μια κόρη, ε;», με την υπογραφή «ΑΕΚ» σε φυλλάδιο του ΟΠΑΠ. Τυλιγμένη στο χαρτί μια σφαίρα…

Αυτογκόλ ο εκφοβισμός

Το περιστατικό καταγγέλλεται στην αστυνομία. Οι απόπειρες τρομοκράτησης των κατοίκων γυρίζουν μπούμερανγκ. Από τις αρχές Ιονίου η πόλη βρίσκεται σε αναβρασμό. Μαζικές συνελεύσεις γεννούν το νέο Συντονιστικό κατοίκων Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Συμμετέχουν πολίτες από γύρω περιοχές, όπως η Ν. Ιωνία. Νέα συζήτηση για το ΡΣΑ προγραμματίζεται στην πλατεία Πατριάρχου, αύριο, Πέμπτη, στις 19.00. Οι κάτοικοι είναι περισσότεροι και πιο αποφασισμένοι. «Δεν μας φοβίζουν, δεν μας τρομοκρατούν», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους. Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμά τους να έχουν λόγο για θέματα που αφορούν άμεσα «την πόλη μας, το Αλσος μας, τις ζωές μας».

Σε «ειρηνική» αντισυγκέντρωση καλεί η ΟRIGINAL 21, επίσης αύριο, επίσης στην πλατεία Πατριάρχου στη Ν. Φιλαδέλφεια, «με θέμα φυσικά το γήπεδό μας στα χώματα μας», μία ώρα πριν από την ανοιχτή συζήτηση για το Ρυθμιστικό που καλεί το Συντονιστικό. Οι οπαδοί της ΑΕΚ δηλώνουν ότι τάσσονται αδιαπραγμάτευτα υπέρ της κατασκευής γηπέδου στη Φιλαδέλφεια -με βάση το άρθρο 81 του ΡΣΑ. «Οσον αφορά άλλες δραστηριότητες, βλέψεις, σχέδια, δουλειές διαφόρων μεγαλοεπιχειρηματιών ανά την επικράτεια (άρθρο 82), φυσικά και είμαστε κάθετα αντίθετοι, αρνητικοί και ενίοτε στο πλευρό όσων αντιστέκονται σε τέτοιες βλέψεις», συμπληρώνουν. Στο υστερόγραφο δηλώνουν ότι θα θεωρήσουν εχθρό τους και καθοδηγούμενο από συμφέροντα όποιον αντιταχθεί στην κατασκευή γηπέδου, χαρακτηρίζοντας «γελοίους» όσους μίλησαν για τραμπούκους και τονίζοντας ότι δρουν ανιδιοτελώς και χωρίς καθοδήγηση.

* Αύριο το β’ μέρος της έρευνας, για τις «φωτιές» που ανάβει το γήπεδο στην πολιτική σκηνή.

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου