Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Το πείραμα της (Νέας) Φιλαδέλφειας - Ρεπορτάζ σήμερα στην Εφημερίδα Συντακτών

Γύρω από το τρίπτυχο «Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας, νέο γήπεδο της ΑΕΚ και Αλσος» περιστρέφεται (προ και μετά εκλογών) ο δημόσιος διάλογος στην τοπική κοινωνία και μάλιστα με τη μορφή του αποπροσανατολιστικού ερωτήματος «γήπεδο ή μη γήπεδο». Το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε.

Ανηφορίζοντας στη Ν. Φιλαδέλφεια από τον Περισσό, στο μάτι κάθε περαστικού πρώτα «χτυπάνε» αεκτζίδικα συνθήματα: «Ορίτζιναλ 21», «Γήπεδο εδώ τώρα», κιτρινόμαυρα γκράφιτι. Πλησιάζοντας στη Δεκελείας βλέπει κανείς τα σημάδια μιας ζωντανής, πολιτικοποιημένης γειτονιάς: αφίσες από τοπικές συλλογικότητες, φυλλάδια για αντιφασιστική πορεία, το «Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα και Αλληλεγγύης» της Λαϊκής Συνέλευσης Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας.


Ακριβώς δίπλα, τον Αυτοδιαχειριζόμενο Κοινωνικό Χώρο «Στρούγκα», στην καρδιά της πόλης, απέναντι από το δημαρχείο. Στα δύο στέκια, που λειτουργούν αυτόνομα, διοργανώνεται πλήθος δραστηριοτήτων: μαθήματα, προβολές ταινιών, γλέντι για την ενίσχυση του νεοσύστατου Κοινωνικού Ιατρείου. Πιο πέρα το ημιυπόγειο κλαμπ της Ορίτζιναλ, δίπλα σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ. Από πάνω η είσοδος του Αλσους Ν. Φιλαδέλφειας.

(Ψευτο)δίλημμα

Το τρίπτυχο Αλσος – Γήπεδο ΑΕΚ – Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής (ΡΣΑ) κυριαρχεί στις συζητήσεις των κατοίκων. Το δίλημμα -ψευτοδίλημμα όπως έχει χαρακτηριστεί- «γήπεδο ή μη γήπεδο» κυριάρχησε προεκλογικά. Ωστόσο, το φλέγον ζήτημα του ΡΣΑ ελάχιστα συζητήθηκε.
Για την ακρίβεια, επιχειρήθηκε να μη συζητηθεί. Η πρώτη απόπειρα ανοιχτής συζήτησης που διοργανώθηκε στις 29 Μαΐου από πρωτοβουλία κατοίκων, ώρες μετά την έναρξη της συζήτησης στη Βουλή για το ΡΣΑ, διαλύθηκε κακήν κακώς από αγριεμένο όχλο εμφανιζόμενων ως οπαδών της ΑΕΚ που τραμπούκιζαν και απειλούσαν. Συλλογικότητες χαρακτήρισαν «ηθικό αυτουργό» των τραμπουκισμών τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δ. Μελισσανίδη, και τους τραμπούκους, «μισθοφορικό στρατό».


 * Αναλυτικό ρεπορτάζ τις σελ. 42-43 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη 18 Ιουνίου:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου