.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

«Δεν είχε απαρτία η χθεσινή Γ.Σ. και δεν είναι έγκυρη…»

Αθήνα 16 Ιουνίου 2014.

Πρόεδρε, μέλη του Δ.Σ.,

Απευθύνομαι σ’ εσάς με την παρούσα επιστολή προκειμένου να σας ζητήσω να λάβετε θέση δημοσίως σχετικά με τα παρακάτω τα οποία υπέπεσαν στην προσοχή μου.

1. Υπάρχουν σχόλια στο διαδίκτυο ότι τα ταμειακώς εντάξει μέλη έως 31/12/2013 που είχαν δικαίωμα συμμετοχής στην χθεσινή (15 Ιουνίου 2014) Γ.Σ. ήταν 311 εκ των οποίων παρόντες ήταν 104.


Αν τα παραπάνω είναι αληθή, φοβάμαι ότι η χθεσινή Γ.Σ. δεν είχε την απαιτούμενη από τον Ν.2725/1999 (όπως τροποποιήθηκε από τον Ν.3057/2002 άρθρο 13) απαρτία του 1/2 των (ταμειακώς εντάξει) μελών του Σωματείου στην Επαναληπτική Γ.Σ., αφού ο νόμος υπερισχύει του Καταστατικού μας (βλέπε το 1ο συνημμένο).

2. Υπάρχει η εντύπωση ότι τόσο την Π.Α.Ε. όσο και την Κ.Α.Ε. θα ιδρύσουν τα μέλη της προσωρινής επιτροπής που η Γ.Σ. όρισε με τις χθεσινές της αποφάσεις, καταθέτοντας το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο τους και διορίζοντας το Δ.Σ. τους.

Δεδομένου ότι όπως προκύπτει και από την απλή ανάγνωση τόσο του Ν.2725/1999 όσο και του άρθρου 13 του Ν.3057/2002, τις Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρείες ιδρύει το Σωματείο με απόφαση της Γ.Σ. του, η προσωρινή επιτροπή διεκπεραιώνει μόνο τις διατυπώσεις για λογαριασμό του ιδρυτικού Σωματείου. Ο δε διορισμός του Δ.Σ. ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Γ.Σ. κάθε εταιρείας, την οποία οφείλουν οι προσωρινές επιτροπές να συγκαλέσουν μέσα σε 4 μήνες από την έγκριση του Καταστατικού τους από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με την διαδικασία από ΄δώ και πέρα (βλέπε 2ο συνημμένο) η προσωρινή επιτροπή θα πρέπει μέσα σε 10 (ημερολογιακές) ημέρες να καλέσει τα μέλη του ιδρυτικού Σωματείου εντός 15νθήμερου από τη δημοσίευση της πρόσκλησης να δηλώσουν τον αριθμό των μετοχών που επιθυμούν ν’ αποκτήσουν καταβάλλοντας ταυτόχρονα ολοσχερώς το αντίστοιχο ποσό (άρθρο 68 παρ.5 Ν.2725/1999). Περαιτέρω αν δεν συγκεντρωθεί με την διαδικασία αυτή το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο το οποίο για την μεν Κ.Α.Ε. είναι 80.000.000 Δραχμές (235.000 Ευρώ) όπως ορίζει το άρθρο 114 του Ν.2725/1999 (βλέπε 2ο συνημμένο), ενώ για την Π.Α.Ε. είναι 1.000.000 Ευρώ για την Α’ Εθνική και 500.000 Ευρώ για την Β’ Εθνική αντίστοιχα όπως ορίζεται στο άρθρο 20 του Ν.3262/2004, το Σωματείο προβαίνει σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου με δημόσια προσφορά για την οποία απαιτείται άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (άρθρο 68 παρ.6 Ν.2725/1999).

Θα ήθελα συνεπώς να μου γνωρίσετε (όπως και στα υπόλοιπα μέλη του Σωματείου μας) τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών τους οποίους οι προσωρινές επιτροπές θα πρέπει ν’ ανοίξουν επ’ ονόματι των νέων Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. προκειμένου ν’ ασκήσω το δικαίωμα μου ν’ αποκτήσω μετοχές τους.

3. Κυκλοφορεί επίσης η φήμη ότι η Π.Α.Ε. επί παραδείγματι θα ιδρυθεί με μετοχικό κεφάλαιο (αυτό που θ’ αναγράφεται στο Καταστατικό της) το οποίο θα είναι μικρότερο του ελάχιστου προβλεπόμενου, με την δέσμευση ότι αμέσως μετά θ’ ακολουθήσει νέα αύξηση κεφαλαίου με την οποία η Π.Α.Ε. θ’ αποκτά μετοχικό κεφάλαιο κατά πολύ μεγαλύτερο του ελάχιστου επιτρεπτού.
Δεδομένου ότι η διαδικασία η οποία περιγράφεται από τον Ν.2725/1999 είναι σαφής και δεδομένη και ότι τέτοιες πρακτικές δεν γίνονται δεκτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου δεν νομιμοποιούνται από καμιά σχετική διάταξη να τις δεχτούν, καλείστε αφενός μεν να τις διαψεύσετε (τις φήμες), αφετέρου ν’ ανακαλέσετε στην τάξη (αν είναι μέλος του Σωματείου) αυτόν που αρχικά τις διέδωσε.

Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψη σας (αν υπάρχουν κάποια μέλη του Δ.Σ. που δεν το γνωρίζουν) ότι οι Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε. δεν είναι τυπικές Α.Ε. για τις οποίες το ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο είναι 24.000 Ευρώ από την 1/1/2013, ούτε ισχύουν για αυτές τα κριτήρια (τζίρος, αριθμός εργαζομένων, σύνολο ενεργητικού) για την υπαγωγή τους σε έλεγχο από Ορκωτό Ελεγκτή (ελέγχονται έτσι κι’ αλλιώς από Ορκωτό Ελεγκτή).

Επιπροσθέτως και όσον αφορά την διαδικασία υπογραμμίζω την απαίτηση του νομοθέτη να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται στο άρθρο 68 αλλιώς η ομάδα υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία (άρθρο 68 παρ.9 Ν.2725/1999). Τέλος η ίδρυση θα πρέπει να έχει συντελεστεί το αργότερο 10 (ημερολογιακές) ημέρες πρίν την έναρξη του Πρωταθλήματος (άρθρο 68 παρ.11 Ν.2725/1999).

Πρόεδρε , μέλη του Δ.Σ.,

Είναι προφανές ότι το κρίσιμο ζήτημα, το οποίο και θα κρίνει το Υπουργείο Ανάπτυξης από τα προσκομιζόμενα σ’ αυτό στοιχεία, είναι αν υπήρχε η εκ του νόμου απαραίτητη απαρτία των 2/3 στην Α’ Γ.Σ. και του 1/2 στην Επαναληπτική Γ.Σ.

Στην περίπτωση που τα παραπάνω νούμερα (ταμειακώς εντάξει μελών και παρόντων) είναι αυτά, θεωρώ ότι η Γ.Σ. πρέπει να επαναληφθεί. Σε αντίθετη περίπτωση το Δ.Σ. διακινδυνεύει το εναπομείναν κύρος του Σωματείου έναντι των Δημοσίων Αρχών, το οποίο έχει τρωθεί επανηλειμμένα από άστοχες ενέργειες ειδικά των τελευταίων διοικήσεων της Π.Α.Ε. (κυρίως της διοίκησης Αδαμίδη).

Αναμένω με ειλικρινές ενδιαφέρον και αγωνία την τοποθέτηση σας στα παραπάνω, καθώς και την έγκαιρη γνωστοποίηση των λογαριασμών των υπό ίδρυση Π.Α.Ε. & Κ.Α.Ε., προκειμένου ν’ ασκήσω το δικαίωμα μου ν’ αγοράσω μετοχές τους.

Υ.Γ. Δυστυχώς προσωπικές υποχρεώσεις δεν μου επέτρεψαν να παρίσταμαι από την αρχή της Γ.Σ. για να σας θέσω τα παραπάνω από κοντά. Όταν κατόρθωσα μετά τις 2 μ.μ. να έρθω η Γ.Σ. είχε ολοκληρωθεί.

Σημείωση: Το 1ο συνημμένο είναι ο Ν.3057/2002 ο οποίος τροποποιεί τα ποσοστά της απαρτίας της Γ.Σ.

Το 2ο συνημμένο είναι ο Ν.2725/1999 και ειδικότερα τα άρθρα 68 (σχετικά με την διαδικασία) και 114 (για το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου της Κ.Α.Ε.).

Το 3ο συνημμένο είναι ο Ν.3262/2004 και ειδικότερα το άρθρο 20 που αναπροσαρμόζει το ύψος του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου για τις Π.Α.Ε. ανάλογα με την κατηγορία στην οποία συμμετέχουν.

Με ειλικρινές ενδιαφέρον για το Σωματείο,

Κοτσώνης Κων/νος,
Μέλος.

 Για να δείτε τα συνημμένα πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην πηγή aek-live.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου