Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ένα ακόμη δημοσίευμα για τα γεγονότα στο Μπούργκος της Ισπανίας

  • ΕΥΦΛΕΚΤΗ ΥΛΗ

    Το Μπούργκος στις φλόγες

    Επαναστατώ, άρα υπάρχω ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΙ Γάλλος νομπελίστας συγγραφέας (1913-1960) Πώς η διαπλεκόμενη επιχειρηματικότητα συγκρούεται με τη λαϊκή οργή 
  • Τα αποτελέσματα της λαϊκής οργής στο Μπούργκος


     
  • Τα αποτελέσματα της λαϊκής οργής στο Μπούργκος Με δυο λόγια, το Μπούργκος φλέγεται. Κυριολεκτικά, καθώς το τελευταίο δεκαήμερο το αστικό τοπίο κοσμείται με οδοφράγματα, σπασμένες βιτρίνες, φλόγες και οργισμένα πανό, κόντρα σε σιδερόφραχτους αστυνομικούς που χτυπούν, συλλαμβάνουν και ρίχνουν χημικά σε εκείνους που εξακολουθούν να αντιστέκονται. Και είναι πολλοί. Ακόμη και η επίσημη ειδησεογραφία μιλάει για πάνω από τρεις χιλιάδες άτομα που πηγαινοέρχονται πίσω από τα οδοφράγματα. Γιατί;

    Ολα ξεκίνησαν στο Μπούργκος από μια συνηθισμένη αιτία: μια ανάθεση δημόσιου έργου σε έναν από τους εντιμότατους επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής. Κάποιον Αντόνιο Μιγκέλ Μέντες Πόσο, γνωστό για διάφορες ποινές φυλάκισης που του επιβλήθηκαν για παράνομες οικοδομικές επιχειρήσεις, στον οποίο ο δήμαρχος του Μπούργκος Χαβιέ Λακάλιε (του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος) ανάθεσε απ' ευθείας το έργο ανάπλασης ενός δρόμου της Γκαμονάλ, μιας κεντρικής γειτονιάς της πόλης. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, η «ανάπλαση» προβλέπει την κατασκευή εμπορικού δρόμου, πολυτελών καταστημάτων και υπόγειου πάρκινγκ, έργο προϋπολογισμού 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.

    Οταν ζεις στο Μπούργκος, με ανεργία νέων πάνω από το 60%, με χρεωμένο δήμο κατά 135 εκατομμύρια ευρώ, με στρατιές νεόπτωχων που βλέπουν τις δημοτικές εστίες σίτισης να κλείνουν λόγω περικοπών, με παιδικούς σταθμούς επίσης να κλείνουν για τον ίδιο λόγο, με νοσοκομεία που σφραγίζουν πτέρυγες λόγω μη χρηματοδότησης και σχολεία βουτηγμένα στη φτώχεια, τότε «επιδεικνύεις την πολιτική ωριμότητα» (όπως γράφτηκε) να διαμαρτυρηθείς με θυμό. Επιπλέον, όταν ο εντιμότατος εργολήπτης είναι το παραπάνω γνωστότατο λαμόγιο, και όλοι ξέρουν ότι οι προϋπολογισμοί δημοσίων έργων εφευρέθηκαν για να ξεπερνιούνται στην πορεία εκτέλεσης των έργων και να τσεπώνεται άφθονο χρήμα, τότε πραγματικά ακόμη κι ο λαός ωριμάζει πολιτικά μέσα σε μια νύχτα. Στο Μπούργκος αυτή η νύχτα ήταν στις 10 Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στην Γκαμονάλ, μια «νύχτα» που συνεχίζεται και θα συνεχιστεί, καθώς οι διαδηλωτές ψιλοοργανώνονται καλύτερα όσο πληθαίνουν οι συλλήψεις (ήδη ξεπέρασαν τις 50), τα δακρυγόνα και τα εκφοβιστικά ή κατευναστικά ψέματα στον τοπικό Τύπο.

    Διότι τώρα υπάρχει μια διαφορά από προηγούμενες λαϊκές κινητοποιήσεις ανυπακοής. Είναι η εμπειρία της συστημικής κρίσης: «Πριν από μερικά χρόνια όλα αυτά θα ήταν απίθανα στο Μπούργκος, τώρα όμως χιλιάδες άνθρωποι κατάλαβαν ποιοι είναι υπεύθυνοι για την κρίση, ποιοι στέλνουν τις μπουλντόζες στην πόλη και ποιοι κερδίζουν σε βάρος του λαού, πόσα ψέματα λένε οι τηλεοράσεις και ποια είναι η αλήθεια που κρύβουν», όπως σχολιάζει κάποιος διαδηλωτής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο μεταξύ η αστυνομική παρουσία στον υπό ανάπλαση δρόμο είναι ισχυρή και μόνιμη· και όπως ξεκαθάρισε ο δήμαρχος, «η αστυνομία θα περιφρουρεί τα έργα όσο και αν διαρκέσουν». Ο τσαμπουκάς του δημάρχου πυροδότησε νέο κύκλο οργής, διότι όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι η αστυνομία καλείται να ξυλοφορτώνει το λαό-χρηματοδότη της, που τη μισθοδοτεί μέσω των δημοσίων ταμείων. Πρόκειται για διαδικασία «πολιτικής ωριμότητας» των λαϊκών στρωμάτων, που ήδη αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συστημικής κρίσης και αναδύεται παντού στον κόσμο, από την ανάπλαση του πάρκου Γκεζί τον περυσινό «τουρκικό Μάιο», μέχρι την Γκαμονάλ τώρα.

    Είναι πλέον πραγματικότητα. Εκεί όπου η νεοφιλελεύθερη αστική ανάπλαση εξακολουθεί να σχεδιάζεται ως πάρτι για τις διεφθαρμένες και διαπλεκόμενες ελίτ και γκετοποίηση των φτωχοποιημένων λαϊκών στρωμάτων, θα ορθώνονται πάντα οδοφράγματα.


    πηγή:  enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου