Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Ένα σημαντικότατο άρθρο του δασολόγου Ηλία Αποστολίδη με ενδιαφέρουσες αναφορές στην πόλη μας



Αγαπητοί φίλοι,
Αναλαμβάνω την πρωτοβουλία να είμαι υποστηρικτής ενός μικρού δέντρου χτυπημένου από κακουχίες, που γέρνει από τον αέρα, όμως μετατρέπει ακόμα το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο, προστατεύει το έδαφος με τις ρίζες του, διοχετεύει το νερό στο υπέδαφος, κάνει σκιά για δύο κατσίκια. Στο όνομα αυτής της εκπροσώπησης, έχω να σας κάνω, σε σχέση με τα νομοσχέδια που ψηφίζονται αυτή την περίοδο, τις παρακάτω δύο επισημάνσεις:
Η πρώτη έχει σχέση με το νομοσχέδιο που αφορά τη δασική νομοθεσία. Έχει ένα σημείο θετικό. Εντάσσει τις χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις που βρίσκονται σε πεδινά, λοφώδη και ανώμαλα εδάφη στις διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
Αυτή η μεταβολή είναι θετική, επειδή εντάσσει στα δασικά οικοσυστήματα εκτάσεις οι οποίες έχουν υποστεί επανειλημμένες καταστροφές, εκτάσεις οι οποίες έχουν πολύ σημαντικό οικολογικό ενδιαφέρον, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία ως φυσικοί βιότοποι της πανίδας.
Όμως, η θετική αυτή μεταβολή στον ορισμό του δάσους, για λόγους ανεξήγητους, είναι ελλιπής, αφού στην έννοια των δασών και δασικών εκτάσεων εντάσσονται μόνο οι δημόσιες χορτολιβαδικές και πετρώδεις εκτάσεις. Για κάποιο λόγο που δεν δικαιολογείται, οι αντίστοιχες ιδιωτικές εκτάσεις δεν υπάγονται στη δασική νομοθεσία.
Η θετική αυτή αλλαγή απαξιώνεται και από την ρύθμιση της παρ. 5γ του άρθρου 3 του Ν. 998/79. Αυτές οι εκτάσεις, παρόλο που εντάσσονται στη δασική νομοθεσία, προβλέπει να μην κηρύσσονται αναδασωτέες, χωρίς καμία αιτιολογία.
Πρόταση: Στα δασικά οικοσυστήματα πρέπει να ενταχθούν και οι ιδιωτικές χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις, ενώ και οι δύο κατηγορίες στο σύνολό τους πρέπει να κηρύσσονται αναδασωτέες όταν υφίστανται αλλοιώσεις ή καταστροφές, σύμφωνα με το άρθρο 117 παράγραφος 3 του Συντάγματος.
Παρά την παραπάνω σημαντική αλλαγή στον ορισμό του Δάσους, σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα,  αφού αρχές Μαΐου 2014 καταργήθηκε μια ερμηνευτική εγκύκλιος η οποία όριζε το ποσοστό δασοκάλυψης που διέκρινε τα δάση από τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, χωρίς να υπάρξει αντικατάσταση.
Η δεύτερη αφορά το άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας. Η κυβέρνηση και ορισμένοι άλλοι ενδιαφερόμενοι, προσπαθούν με τραμπουκισμούς, με εκβιασμούς και με μια αχαρακτήριστη δουλικότητα να πείσουν την Βουλή, την κοινωνία και τις υπηρεσίες, ότι μπορεί να γίνει γήπεδο, ένα τμήμα του Άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας.
Η αλλαγή χρήσης του δάσους γίνεται μόνο όταν υπάρχει κάποια σημαντική αιτία που είναι «ιδιαίτερα συμφέρουσα» την εθνική οικονομία. Άρση αναδάσωσης μιας έκτασης η οποία καταστρέφεται, δεν προβλέπεται από οποιαδήποτε διάταξη του Συντάγματος, αντίθετα απαγορεύεται η αλλαγή της χρήσης της. Επίσης, δεν υπάρχει καμία διάταξη στη νομοθεσία που ισχύει μέχρι σήμερα που να επιτρέπει την αλλαγή χρήσης δάσους και τη μετατροπή του σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η κυβέρνηση μπορεί να φέρει μια αντισυνταγματική διάταξη που να προβλέπει τη μετατροπή δάσους σε γήπεδο, όμως δε μπορεί να ξεπεράσει με κανένα τρόπο τη διπλή αντίθεση προς το Σύνταγμα. Το ψεύδος και η απάτη που εμπερικλείει η υπόσχεση της Κυβέρνησης, ότι μπορεί να χτιστεί γήπεδο μέσα σε δάσος είναι τόσο διαφανή και τόσο αυταπόδεικτα που δεν μπορούν να πείσουν κανένα λογικό άνθρωπο. Η Κυβέρνηση γνωρίζοντας την απάτη που εξήγγειλε, προσπαθεί να βρει θύματα ώστε να χρεώσει σε αυτά την ολοφάνερη αποτυχία αυτής της επιλογής της.
Τα άρθρα 81 και 82 του νομοσχεδίου για τη χωροταξία, όπως και τα άρθρα 58 και 59 του ν. 998/79 που αλλάζουν με το νομοσχέδιο περί δασικής νομοθεσίας, έχουν άμεση σχέση με την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση καταστροφή. Είναι όμως περίεργες ορισμένες ενέργειες και γεγονότα όπως:
·                     Η εξασφάλιση, σύμφωνα με τον κ. Ανδριόπουλο της ΑΕΚ, άδειας λειτουργικότητας, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε ένα σχέδιο το οποίο καταπατά δημόσια γη, καταστρέφει δημόσια δασική έκταση και επιχειρεί να ανοικοδομήσει αναδασωτέα έκταση. Αυτοί που προσκόμισαν αυτό το σχέδιο αντί να βρεθούν άμεσα κατηγορούμενοι για τα παραπτώματα που έκαναν, είναι οι άμεσοι συνομιλητές του κ. Σαμαρά και της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με κάποιο τρόπο να νομιμοποιήσει τα «τετελεσμένα», διαπράττοντας άγρια εγκλήματα κατά του άλσους της Ν. Φιλαδέλφειας.
·                     Η τοποθέτηση του προέδρου της ΑΕΚ πως δεν είναι δυνατή η κατασκευή του γηπέδου αν δεν δώσει η περιφέρεια τα 20 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι και το μεγαλύτερο κόστος για την κατασκευή του γηπέδου. Η αναφορά αυτή δημιουργεί την εντύπωση πως η υλοποίηση της υπόσχεσης ενός πρώην περιφερειάρχη, ο οποίος απέτυχε να επανεκλεγεί, σε περίοδο κρίσης, θα ευνοήσει το προφίλ ενός κυρίου ο οποίος με δημόσιο χρήμα  και δημόσιες δασικές εκτάσεις, παριστάνει τον ευεργέτη μιας ομάδας. Ακόμη, αν αυτά τα χρήματα τα μετατρέψουμε σε μερίδες συσσιτίου θα διαπιστώσουμε πως πρόκειται για 7.000.000 μερίδες φαγητού, που μπορούν να θρέψουν 7.000 δεινοπαθούντες συμπολίτες μας για 3 χρόνια.
Αγαπητοί φίλοι,
Η δασική και περιβαλλοντική πολιτική της αριστεράς είναι ένα ερώτημα μπροστά μας. Επιμέρους απαντήσεις έχουν δοθεί. Άμεσα πρέπει να χαραχτεί και η στρατηγική μας, για το καλό των πολλών, για το καλό των αδύναμων, για το καλό των παραμελημένων.

Αποστολίδης Ηλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου