Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Ισπανία: Το Γκαμονάλ είναι μόνο η αρχή. Διαδηλώσεις κατά της διαφθοράς

Λίγο ετεροχρονισμένο αλλά επίκαιρο...


Κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων, οι κάτοικοι της γειτονιάς Γκαμονάλ στο Μπούργκος έχουν κερδίσει “μια μικρή μεγάλη νίκη”, κι έγιναν, έτσι, σύμβολο της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτική. Ο ξεσηκωμός τους κατά της αστικής διαφθοράς, αιτία του οποίου ήταν η αντίθεσή τους στην κατασκευή μιας λεωφόρου και ενός πάρκινγκ στην γειτονιά τους, έχει προκαλέσει κύμα υποστήριξης και διαδηλώσεων σε όλη την Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια των έξι ημερών που κράτησαν οι διαδηλώσεις στο Μπούργκος, συνελήφθησαν 46 άτομα, έξι από τα οποία έχουν προφυλακιστεί με εγγύηση 3.000 ευρώ. Στις πορείες συμπαράστασης έχουν γίνει, μέχρι τώρα, καμιά εικοσαριά επιβεβαιωμένες συλλήψεις στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, την Αλικάντε, το Σαν Σεμπαστιάν, το Σανταντέρ και τη Σαραγόσα.

Στη Μαδρίτη, η πορεία που οργανώθηκε την Τετάρτη 15 Ιανουαρίου από το Συντονιστικό 25S, με θέμα “Αλληλεγγύη στο Μπούργκος, αντίσταση στο Γκαμονάλ, απελευθέρωση των κρατουμένων”, κατέληξε σε 14 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων και τρεις ανήλικοι. Η αστυνομική καταστολή ήταν εκτεταμένη, όπως βλέπουμε σε διάφορα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, όπως στο παρακάτω, όπου ακούγεται ένας αστυνομικός να λέει στους συναδέλφους του που χτυπούν αδιακρίτως τον κόσμο: “Μπράβο, μπράβο, είστε ό,τι πρέπει για την κάμερα”. (1’37”).

       .

Στις 17 Ιανουαρίου, ο Δήμαρχος του Μπούργκος, Χαβιέρ Λακάγιε, ανακοίνωσε την οριστική παύση των εργασιών για τη μετατροπή της οδού Βιτόρια του Γκαμονάλ σε λεωφόρο λόγω «αδυναμίας» συνέχισης του έργου.

Παρόλα αυτά, η προγραμματισμένη πορεία συμπαράστασης στην Βαρκελώνη πραγματοποιήθηκε και έληξε με μερικούς απανθρακωμένους κάδους και κάποιους βανδαλισμούς σε υποκαταστήματα τραπεζών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τρεις συλλήψεις, ανάμεσά τους δύο ανήλικοι, και πέντε αστυνομικούς τραυματισμένους κατά την επίθεση σε αστυνομικό τμήμα (βίντεο), εναντίον του οποίου οι διαδηλωτές πέταξαν καρέκλες και τραπέζια.

Πως κατάφερε, όμως, μια τοπική διαμαρτυρία ενός μεγάλου βιομηχανικού πάρκου 70.000 κατοίκων, πολύ μακριά από την πρωτεύουσα και για ένα ζήτημα περιφερειακού ενδιαφέροντος, με την πρώτη ματιά, να έχει τόσο μεγάλη επίπτωση;

Ο πραγματικός λόγος πίσω από αυτό είναι η αστική διαφθορά και ιδιαίτερα ο εργολάβος Αντόνιο Μιγέλ Μέντεθ Πόθο, “το αφεντικό” και ιδιοκτήτης της πρώτης σε κυκλοφορία εφημερίδας της περιοχής, του Diario de Burgos, ο οποίος, για χρόνια, έλεγχε τις αλλαγές χρήσης γης της δημοτικής αρχής, που βρισκόταν στα χέρια της δεξιάς.

Για να πάρετε μια ιδέα για τον κ. Μέντεθ Πόζο, καταδικάστηκε σε επτά χρόνια και επτά μήνες φυλάκιση, αλλά υπηρέτησε μόνο εννέα μήνες και απαλλάχτηκε σε τρίτο βαθμό, ήταν στενός φίλος του Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος αναγκάστηκε να ομολογήσει τις στενές σχέσεις του με τον εργολάβο και οι κατασκευαστικές του εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγάλων οφειλετών της χρεωκοπημένης Caja Castilla-La Mancha.

Έτσι παύει πια να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Μπούργκος ήταν από παλιά (πριν από τη φούσκα των ακινήτων) μία από τις πόλεις με την πιο ακριβή στέγη στην Ισπανία, αμέσως μετά τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και το Σαν Σεμπαστιάν.

Οι κάτοικοι του Γκαμονάλ, που είναι η γειτονιά του Μπούργκος με τα πιο εμφανή σημάδια της κρίσης, αντιτίθενται στην ιδέα της κατασκευής ενός υπόγειου πάρκινγκ επί πληρωμή, σε μια περιοχή όπου τώρα παρκάρουν δωρεάν. Ακόμη, θεωρούν υπερβολικό τον προϋπολογισμό των € 8.000.000 για το έργο που προωθεί ο Μέντεθ Πόζο. Έτσι, οι γείτονες αποφάσισαν, σε μια συνέλευση, να το σταματήσουν και να μην αφήσουν τις μπουλντόζες να ξαναρχίσουν να σκάβουν, όπως έκαναν και την περασμένη Δευτέρα.

Αν και ο Υφυπουργός Ασφάλειας, Φρανθίσκο Μαρτίνεθ, επιχείρησε να συνδέσει τους διαδηλωτές του Μπούργκος με “πράκτορες”, με “περιφερόμενες” ομάδες που τους ενδιαφέρει μόνο η άσκηση βίας και όχι η δικαίωση των κατοίκων και έχουν πάρει μέρος σε διαδηλώσεις στη Μαδρίτη, την Καστίλλη και τη Λεόν και, παρόλο που, θέλησε να δικαιολογήσει τον αμφιλεγόμενο νόμο του Λαϊκού κόμματος για την ασφάλεια του Πολίτη, σε μια προσπάθεια να πετύχει μ’ ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, το σύνολο, ουσιαστικά, των συλληφθέντων ζουν στο Μπούργκος και έχουν καθαρό ποινικό μητρώο.
Παρόλη τη νίκη τους, οι κάτοικοι του Γκαμονάλ, σε μια συνέλευσή τους, όπου συμμετείχαν πάνω από 300 άτομα, αποφάσισαν να συνεχίσουν αυτό που ονόμασαν “κίνημα του Γκαμονάλ”, ένα λαϊκό κίνημα από τα πολλά που έχουν δημιουργηθεί στην Ισπανία τα τελευταία χρόνια της “κρίσης”.

Φωτογραφίες από την διαδήλωση στην Μαδρίτη μπορείτε να δείτε στην πηγή: x-pressed.org



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου