Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΓΙΑ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ Ο ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ, ΕΝΩ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΤΑΚΤΩΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Α. ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο ΛΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΟΛΗ ΤΗ ΝΟΒΟΡΩΣΙΑ

ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΕΙ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ

Πανικόβλητη η Ουκρανία της αμερικανόδουλης κυβέρνησης Ποροσένκο εκλιπαρεί για άμεση συμφωνία με το λαϊκό στρατό της Νοβορωσίας, μπροστά στην ακάθεκτη επέλαση του τελευταίου.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία Ποροσένκο και Πούτιν , ο πρώτος έσπευσε να κάνει λόγο για συμφωνία εκεχειρίας στη Ν.Α. Ουκρανία, για να απαντήσει η Ρωσική πλευρά πως μια τέτοια συμφωνία δεν είναι δυνατή, αφού η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αντίθετα, η Ρωσική πλευρά υπογράμμιζε ότι στην επικοινωνία Πούτιν-Ποροσένκο συζητήθηκαν βήματα ειρήνευσης, χωρίς να γίνεται λόγος για οποιαδήποτε συμφωνία.

 
Αργότερα, έγινε γνωστό ότι ακόμα και ο Πούτιν ζήτησε από το λαϊκό ριζοσπαστικό στρατό να σταματήσει της επιθέσεις του στα διάφορα μέτωπα, ανησυχώντας, ίσως, και αυτός από μία ολοκληρωτική επικράτηση του λαϊκού στρατού και των ριζοσπαστικών απόψεων στην Ουκρανία.
Πηγές του λαϊκού στρατού της Νοβορωσίας τόνιζαν ότι είναι αδιανόητη οποιαδήποτε εκεχειρία χωρίς την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των δυνάμεων του Κιέβου απ' όλα ανεξαιρέτως τα εδάφη της Ν.Α. Ουκρανίας και ειδικότερα των περιοχών Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

Άλλες έγκυρες πηγές τόνιζαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες που έχουν υποστεί , είτε έχουν διαλυθεί , με πολλούς νεκρούς και τραυματίες, είτε έχουν αποχωρήσει ατάκτως και εντυπωσιακά από τα εδάφη της Ν.Α. Ουκρανίας.

Η Δύση και ειδικότερα ΗΠΑ-ΕΕ και ΝΑΤΟ, μπροστά σε αυτές τις δυσμενέστατες για τους ίδιους εξελίξεις, που μπορεί να αποδειχθούν "βατερλώ" για το καθεστώς του Κιέβου , εντείνουν τις πιέσεις, τις απειλές για νέες κυρώσεις και τους εκβιασμούς, ενώ το ΝΑΤΟ προβαίνει σε κυκλωτικές κινήσεις και στρατιωτικές δραστηριότητες όσο το δυνατόν εγγύτερα της Ρωσίας και σχεδιάζει άμεσες επεμβάσεις , ακόμα και στην Ουκρανία, με ειδικές δυνάμεις κρούσης ταχείας ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα ο Μπ. Ομπάμα, μια μέρα πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία (4/9), βρίσκεται στην Εσθονία για να στηρίξει πολιτικά όλες τις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και ανησυχούν σφόδρα από τις δυσμενείς , για το καθεστώς Ποροσένκο εξελίξεις.

Διεθνείς αναλυτές τόνιζαν στην Iskra ότι η Δύση και πιο συγκεκριμένα ΗΠΑ και Γερμανική ΕΕ είναι ενδεχόμενο να υποστούν μεγάλη πολιτική και στρατιωτική ήττα στην Ουκρανία, η οποία να αλλάξει σε βάθος τα πολιτικά, γεωστρατηγικά, ακόμα και οικονομικά δεδομένα στην Ευρώπη αλλά και στον πλανήτη.

Άλλες πηγές του λαϊκού στρατού της Νοβορωσίας τόνιζαν ότι η εκεχειρία έχει γίνει ύστατο καταφύγιο για τις δυνάμεις του Ποροσένκο, ο οποίος βλέπει ότι η νικηφόρα προέλαση του λαϊκού ριζοσπαστικού στρατού μπορεί να θρυμματίσει γρήγορα την εύθραυστη εξουσία του Κιέβου και να θέσει ολόκληρη την Ουκρανία σε νέα δημοκρατική και προοδευτική τροχιά, φόβοι που για άλλους, πολύ διαφορετικούς λόγους, μπορεί να υπάρχουν και στη σημερινή Ρωσική ηγεσία.
Ν.Ζ
 
Στη συνέχεια η Iskra, προς πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών της, παραθέτει, χωρίς κρίσεις και σχόλια, επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.


ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΤΑ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ Η Ε.Ε

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσίασε ένα σχέδιο επτά σημείων για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, δηλώνοντας πως ελπίζει να επιτευχθεί μια «τελική συμφωνία» μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας την Παρασκευή, όταν και θα πραγματοποιηθούν νέες συνομιλίες στο Μίνσκ της «ομάδας επαφής». 
 
«Σημείωσα ορισμένες σκέψεις μου, ένα σχέδιο δράσης» για τον τερματισμό των συγκρούσεων, δήλωσε, υπογραμμίζοντας πως πρέπει πριν από όλα να μπει τέλος στις επιχειρήσεις τόσο του ουκρανικού στρατού όσο και των ανταρτών στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ

Ο Πούτιν πρότεινε οι ουκρανικές δυνάμεις να αποχωρήσουν σε απόσταση τέτοια που τα πυρά του πυροβολικού να μην φτάνουν στις κοινότητες της εμπόλεμης ζώνης, να τεθεί σε εφαρμογή ένα διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.

Ακόμη προτείνει την ανταλλαγή των αιχμαλώτων «χωρίς προϋποθέσεις», τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρομών για τους πρόσφυγες και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, μαζί με την αποστολή ειδικών που θα αναλάβουν την ανοικοδόμηση και την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν. «Πιστεύω ότι μια τελική συμφωνία μεταξύ των ουκρανικών αρχών και της νοτιοανατολικής Ουκρανίας μπορεί να βρεθεί στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά τη σύνοδο της ομάδας επαφής» για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης, συμπλήρωσε. «Μίλησα σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και οι απόψεις μας για τη διευθέτηση της κρίσης μου φαίνεται ότι είναι πολύ κοντά», κατέληξε ο Πούτιν.

tvxs.gr
 

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΡΩΣΟΥΣ Ο ΠΟΥΤΙΝ
ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ

Να σταματήσουν την προέλαση στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τους φιλορώσους αυτονομιστές ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα, κάλεσε και την Ουκρανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την περιοχή. Λίγο νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι Ποροσένκο και Πούτιν βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τον μηχανισμό κατάπαυσης του πυρός, ανασκευάζοντας προηγούμενη ασαφή αναφορά ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει σε «μόνιμη κατάπαυση του πυρός».  

Τα διπλωματικά μπρος-πίσω συμβαίνουν μία ημέρα πριν από την σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα βρίσκεται στην Εσθονία θέλοντας να επιδείξει αλληλεγγύη προς τις χώρες που εκφράζουν φόβους ότι θα μπορούσαν να γίνουν οι επόμενοι στόχοι της Ρωσίας.  

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ πρόκειται να εγκρίνει σχέδιο ταχείας ανάπτυξης χιλιάδων στρατιωτών εντός ολίγων ημερών σε απάντηση της ρωσικής απειλής.  

Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος, που επισκέπτεται το Ουλάν Μπατόρ, παρουσίασε σχέδιο επτά σημείων.  

Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, είπε ότι το Κίεβο πρέπει να αποσύρει τους στρατιώτες του και να σταματήσει τις εχθροπραξίες.  

«Οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει άμεσα και ταυτόχρονα να κάνουν τα ακόλουθα. Το πρώτο πράγμα είναι να σταματήσουν οι ένοπλες δυνάμεις και οι αυτονομιστές τη δράση τους στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ. Δεύτερον, ο ουκρανικός στρατός να αποσυρθεί σε απόσταση ασφαλείας, ώστε να μην είναι εφικτή η επίθεση σε κατοικημένες περιοχές» δήλωσε ο Βλ.Πούτιν.  
Ζήτησε ακόμη να τεθεί σε εφαρμογή διεθνές σχέδιο ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας με την αποστολή παρατηρητών και να σταματήσει η χρήση των αεροπορικών δυνάμεων εναντίον των πολιτών.  

Επίσης, ζήτησε ανταλλαγή αιχμαλώτων, δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους πρόσφυγες και διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.  

Ο ίδιος πρόσθεσε πως περιμένει μια πιθανή τελική συμφωνία μεταξύ Κιέβου και των ανταρτών ώς την Παρασκευή.  

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο δήλωσε ότι ελπίζει ότι η ειρηνευτική διαδικασία θα ξεκινήσει την Παρασκευή στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, Μινσκ και κάλεσε τους πολιτικούς να στηρίξουν τις συνομιλίες.  

«Ελπίζω πραγματικά ότι την Παρασκευή στο Μινσκ θα ξεκινήσει επιτέλους η ειρηνευτική διαδικασία» είπε. «Ο λαός της Ουκρανίας στηρίζει πλήρως την ειρήνη, ενώ οι πολιτικοί επιθυμούν παιχνίδια πολέμου. Θέλω να πω ότι δεν θα επιτρέψω κάτι τέτοιο» πρόσθεσε.  

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αντρέι Γιάτσανιουκ, υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Πούτιν για ειρήνη αποτελούν μια απόπειρα εξαπάτησης της Δύσης, ώστε να αποφύγει την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.  

«Το πραγματικό σχέδιο του Πούτιν είναι να καταστρέψει την Ουκρανία και να αποκαταστήσει τη Σοβιετική Ένωση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιατσενιούκ.  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εξαγγείλει ότι ώς την Παρασκευή θα έχει έτοιμη τη νέα λίστα κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

news.in.gr
 

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΚΙΕΒΟΥ-ΜΟΣΧΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Για συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας μεταξύ Ποροσέγκο και Πούτιν μίλησε αρχικά η Ουκρανία αλλά απέσυρε το «μόνιμη». Δεν συμφωνήσαμε εκεχειρία, αλλά κινήσεις ειρήνης, απαντά το Κρεμλίνο. Επιφυλακτική η Ουάσιγκτον. "Είναι μία ευκαιρία, αλλά χρειάζεται συνέχεια" δηλώνει ο Ομπάμα.
Ουκρανία: Διάσταση απόψεων Κιέβου-Μόσχας για την εκεχειρία

Διπλωματικό παιχνίδι μεταξύ Ουκρανίας και Μόσχας μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Ποροσέγκο και Πούτιν. Αμέσως μετά από την προεδρία της Ουκρανίας ανακοινώθηκε ότι οι δυο άνδρες κατέληξαν σε συμφωνία για "μόνιμη εκεχειρία" στην περιοχή Ντονμπάς -που περιλαμβάνει το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ- της ανατολικής Ουκρανίας.

Ωστόσο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου έσπευσε να δώσει διαφορετική διάσταση. Υποστήριξε ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν σε βήματα προς την ειρήνευση στην ανατολική Ουκρανία, αλλά κατάπαυση πυρός δεν συμφωνήθηκε καθώς «η Ρωσία δεν είναι μέρος της σύγκρουσης». Κατά τους τελευταίους μήνες άλλωστε, η Μόσχα χαρακτήριζε τις συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία "εσωτερική υπόθεση" υποστηρίζοντας ότι δεν στηρίζει τους ρωσώφωνους αυτονομιστές.

«Πούτιν και Ποροσέγκο μίλησαν πράγματι για βήματα που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε κατάπαυση πυρός μεταξύ των ρωσόφωνων και των ουκρανικών στρατευμάτων. Η Ρωσία δεν μπορεί να συμφωνήσει σε κατάπαυση πυρός γιατί δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», δήλωσε ο Dmitry Peskov στο πρακτορείο RIA. Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε πάντως την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών θετική καθώς συμφώνησαν σε μεγάλο βαθμό ως προς το τι χρειάζεται να γίνει για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. «Οι απόψεις των προέδρων των δύο χωρών σε μεγάλο βαθμό συμπίπτουν ως προς τους πιθανούς τρόπους να βγούμε από αυτή τη σοβαρή κρίσιμη κατάσταση» δήλωσε ο Peskov.

Λίγο αργότερα και ο ίδιος ο Ποροσένκο άλλαξε τη διατύπωση της ανακοίνωσής του, κάνοντας πλέον λόγο για "καθεστώς εκεχειρίας" και όχι για "μόνιμη εκεχειρία". "Η συζήτηση κατέληξε σε συμφωνία για καθεστώς εκεχειρίας στο Ντονμπάς. Τα μέρη κατέληξαν σε αμοιβαία κατανόηση για τα βήματα που θα διευκολύνουν την εδραίωση της ειρήνης" αναφέρει η αναθεωρημένη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας.

Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος των ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο Reuters δήλωσε πως οι αυτονομιστές επιμένουν στην αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την περιοχή τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ειρήνη. Μάλιστα όπως μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία παρά τις παραπάνω εξελίξεις στο Ντονέτσκ ακούγονται εκρήξεις από πυρά πυροβολικού.

Στο Βερολίνο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν υπάρχει αξιόπιστη επιβεβαίωση αυτού που πιθανόν ή πράγματι συμφωνήθηκε, το τι αφορά και πώς θα εφαρμοστεί», προσθέτοντας ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής το Σάββατο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, από την Εσθονία όπου συναντάται με τους προέδρους των τριών χωρών της Βαλτικής, χαρακτήρισε την εκεχειρία "ευκαιρία" συμπληρώνοντας ωστόσο ότι "χρειάζεται συνέχεια". "Καμία συμφωνία δεν είναι εφικτή ενόσω η Ρωσία στέλνει στρατό που μεταμφιέζεται σε αυτονομιστές της Ουκρανίας" δήλωσε χαρακτηριστικά" και συμπλήρωσε: "Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τι πραγματικά σημαίνει η εκεχειρία στην Ουκρανία".

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, άλλωστε, προχώρησε μόλις σήμερα σε μία ακόμη επίδειξη ισχύος ανακοινώνοντας μεγάλη στρατιωτική άσκηση. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο RIA, το υπουργείο Άμυνας θα προχωρήσει σε μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις το Σεπτέμβριο αναπτύσσοντας τα πυραυλικά της συστήματα που αφορούν και το πυρηνικό οπλοστάσιο μεγάλο βεληνεκούς. Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες και 400 τεχνικές μονάδες.

http://www.euro2day.gr


ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ
ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΡΩΣΙΑ – ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στη σκιά της ουκρανικής κρίσης, Ρωσία και ΝΑΤΟ οξύνουν τη στρατηγική τους και αναπροσανατολίζουν τις δυνάμεις τους σε θέσεις μάχης, διαμορφώνοντας... δόγματα αναβίωσης του Ψυχρού Πολέμου.

Η στρατιωτική κινητικότητα κοντά στα ρωσικά σύνορα είναι πλέον μεγαλύτερη από κάθε άλλη στιγμή τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται οι φωνές (σε Εσθονία, Πολωνία κ.ά.) που ζητούν «μόνιμη» στρατιωτική παρουσία του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη και Βαλτική.

Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το ΝΑΤΟ έχει πραγματοποιήσει τέσσερις μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Ακόμη μία ξεκινάει σήμερα με τη συμμετοχή δυνάμεων από εννέα χώρες, και τουλάχιστον άλλες δύο αναμένεται να ακολουθήσουν ως το τέλος της χρονιάς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα καταφθάνει σήμερα στην Εσθονία, ενδιάμεσο σταθμό στον δρόμο του προς τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που ξεκινάει αύριο στην Ουαλία. Η Ατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται στην επερχόμενη Σύνοδο (στην οποία θα πάρει μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Ποροσένκο) να υιοθετήσει ένα «Σχέδιο Αμεσης Ετοιμότητας» που θα κάνει «πιο ορατή» την παρουσία της στην Ανατολική Ευρώπη.

Το πλάνο, όπως το παρουσίασε ο γ.γ. της Συμμαχίας Ράσμουσεν, είναι να συσταθεί μια δύναμη «ταχείας αντίδρασης» που θα αριθμεί περίπου 4.000 άνδρες που θα μπορεί να μεταβαίνει άμεσα (μέσα σε 48 ώρες) κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η Ρωσία ωστόσο αντιμετωπίζει αυτήν την κίνηση ως «απειλή» και ετοιμάζει «αντίποινα». «Το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δομές των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ προσεγγίζουν τα σύνορά μας... αποτελεί μία από τις βασικές εξωτερικές απειλές για τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε χθες ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Κρεμλίνου Μιχαήλ Ποπόφ, ο οποίος μάλιστα ξεκαθάρισε πως η επέκταση-διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τη ρωσική πλευρά «δεν είναι αποδεκτή».

Ο Ποπόφ ανακοίνωσε πως μέχρι το τέλος του 2014, η Ρωσία θα έχει ανανεώσει το αμυντικό της δόγμα προσαρμόζοντάς το στις «νέες απειλές»: την επίθεση του Κιέβου στην Ανατολική Ουκρανία, την αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη, την ενίσχυση της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας κοντά στα ρωσικά σύνορα.

Η τελευταία φορά που η Μόσχα ανανέωσε το στρατιωτικό της δόγμα ήταν το 2010. Τότε είχε αναγνωρίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως «εθνική απειλή» και είχε υπερασπιστεί το δικαίωμά της να κάνει χρήση χημικών όπλων σε περίπτωση που απειληθεί. «Τότε (σ.σ. το 2010), σειρά κορυφαίων αξιωματούχων διακήρυττε πως το ΝΑΤΟ δεν είναι εχθρός της Ρωσίας. Μας διαβεβαίωναν για τις καλές τους διαθέσεις, αλλά οι κινήσεις τους τα τελευταία χρόνια φανερώνουν κάτι τελείως διαφορετικό», σημειώνει ο Ποπόφ, ο οποίος σκιαγραφεί ως «αιτία πολέμου» και το ενδεχόμενο ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ένα ενδεχόμενο στο οποίο αναφέρθηκε χθες και ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ.

Συγκεκριμένα, ο Λαβρόφ τόνισε πως οι συζητήσεις περί ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (που προωθούν οι Γιατσενιούκ και Ράσμουσεν) «υπονομεύουν» την ειρηνική επίλυση της κρίσης στα ανατολικά της χώρας.

http://www.ethnos.gr


ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΡΩΣΟΦΩΝΩΝ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ''ΠΟΤΑΜΟΥΣ'' ΑΙΜΑΤΟΣ ΑΠΟΧΩΡΕΙ Ο ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Μεγάλη νίκη των ρωσόφωνων αφού μετά από ποταμούς αίματος τα ουκρανικά στρατεύματα αποχωρούν από τα εδάφη της Νέας Ρωσίας, για να τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός. Ο όρος ήταν απαράβατος και οι ''Νεορώσοι'' πέτυχαν μια τεράστιας σημασίας νίκη. 
 
Οι ρωσόφωνοι στην ανατολική Ουκρανία ανακαταλαμβάνουν εδάφη τα οποία εγκαταλείπουν σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα.Στο Ντονέτσκ, οι αντάρτες ανακατέλαβαν το αεροδρόμιο της πόλης, το μεγαλύτερο της περιοχής, όπως σας μεταδώσαμε πριν από λίγο.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο ουκρανός ομόλογός του Πέτρο Ποροσένκο συμφώνησαν για τα βήματα που πρέπει να γίνουν προς την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία, αλλά δεν συμφωνήθηκε εκεχειρία ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, διότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη σύρραξη.

Οι ηγέτες των ρωσόφωνων λένε ότι κυβερνητικά στρατεύματα αποσύρονται από πολλούς τομείς της περιφέρειας του Ντονέτσκ, από την περιφέρεια του Λουγκάνσγκ είχαν εκδιωχθεί σχεδόν ολοσχερώς στις προηγούμενες επιθετικές επιχειρήσεις των ρωσόφωνων.

«Δεν αντιλαμβανόμαστε πλήρως το λόγο» που συμβαίνει αυτό, ανέφεραν διοικητές μονάδων των ρωσόφωνων.

Όμως ο Βλαντίμιρ Αντιουφέγεφ, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών στο Ντονμπάς, είπε ότι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από την «περιοχή μας» ήταν ο πιο βασικός όρος για την εκεχειρία στην περιοχή.

Ο Αντιουφέγεφ, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, επέμεινε νωρίτερα μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι πληροφορίες περί εκεχειρίας που συμφωνήθηκε μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αποτελούν μια «προβοκάτσια», διότι η Ρωσία δεν μετέχει στη σύγκρουση, κάτι που ανακοίνωσε πριν από λίγο και το ίδιο το Κρεμλίνο.

Οι ρωσόφωνοι κατάφεραν να αντιστρέψουν την εις βάρος τους κατάσταση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα στο τέλος Αυγούστου όταν και ανέλαβε αρχηγός όλων των Ενόπλων Δυνάμεων της Νέας Ρωσίας ο Ίγκορ Στρέλκοφ με αποτέλεσμα να υπάρξει πραγματικός συντονισμός, και να επιτευχθούν στρατηγικές νίκες, που έφεραν την καταρράκωση του ηθικού του κακώς εφοδιασμένου ουκρανικού Στρατού.

Αναμένεται η αποχώρηση και από την Μαριούπολη κάποιων ταγμάτων Ουκρανών ναζί του Δεξιού Τομέα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


''ΚΡΑΤΟΣ-ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ Η ΡΩΣΙΑ'', ΛΕΕΙ Ο ΟΥΚΡΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Κράτος-τρομοκράτη» χαρακτήρισε τη Ρωσία ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ, κατηγορώντας τη πως φέρει ακέραιη την ευθύνη για τη σύρραξη στο ανατολικό τμήμα της χώρας του, ενώ επανέλαβε ότι το Κίεβο θέλει να ενταχθεί στο NATO.   

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, μία ημέρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του NATO στην Ουαλία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η Ρωσία είναι ένα κράτος τρομοκράτης, είναι ένα επιτιθέμενο κράτος και θα της αποδοθεί η ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου».   

«Σχετικά με το NATO, θεωρώ ότι η πιο σωστή απόφαση θα ήταν να γίνει δεκτή η Ουκρανία ως μέλος του NATO» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη θέση που είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα.   

Ο Γιατσενιούκ είπε επίσης στη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ότι ενέκρινε ένα σχέδιο για την ανέγερση «τείχους» ώστε να δημιουργηθεί ένα «αληθινό κρατικό σύνορο» που θα χωρίζει την Ουκρανία και τη Ρωσία. Δεν ανέφερε περισσότερες λεπτομέρειες.   

Μετά την διάλυση της σοβιετικής ένωσης τα εκτεταμένα χερσαία σύνορα των δύο κρατών παρέμειναν διάτρητα στο μεγαλύτερο μέρος τους, γεγονός το οποίο σύμφωνα με το Κίεβο συνέβαλε να περνούν με ανεξέλεγκτο τρόπο όπλα και μαχητές από τη Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανία.  
Εξάλλου ο Γιατσενιούκ είπε πως η Ουκρανία θα αγοράσει 1 εκατ. τόνους άνθρακα από τη Νότια Αφρική λόγω της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, που έχει προκαλέσει προβλήματα στην εγχώρια παραγωγή.   

Η ανατολική Ουκρανία συνεισφέρει περίπου το 18% του ΑΕΠ της χώρας και εκεί βρίσκονται η βαριά βιομηχανία και τα περισσότερα ανθρακωρυχεία της χώρας.
 
 http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου