Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Απάντηση της "Κόντρας" σε ανώνυμο σχόλιο στο τελευταίο άρθρο τους σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ




Από τους αγαπητούς φίλους της «Κόντρας» πήραμε επιστολή - απάντηση σε σχόλια που έγιναν, με αφορμή το τελευταίο άρθρο τους. Τους ευχαριστούμε και τη δημοσιεύουμε ευχαρίστως!  
 


Αγαπητέ Μανώλη

Κάτω από το τελευταίο άρθρο της "Κόντρας" για τις εξελίξεις σε σχέση με το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση του Μελισσανίδη, το οποίο αναδημοσίευσες στη φιλόξενη ιστοσελίδα σου, διαβάσαμε το εξής ανώνυμο σχόλιο:

«Mε τα φαξ της Κόντρας στην ΔΟΚΚ θα μπλοκάρετε το γήπεδο; Στο τσάμπα πάτε να την βγάλετε δλδ. Καμιά προσφυγή στο ΣτΕ θα κάνετε τελικά;

Το άρθρο 57 του 4280 το διαβάσατε;

"Άρθρο 57

Λοιπές επεμβάσεις

1. Στις δημόσιες εκτάσεις των περιπτώσεων α' και β' της παραγράφου 5 του άρθρου 3 του παρόντος νόμου και ελλείψει αυτών στις δασικές εκτάσεις των κατηγοριών γ' και ε' της παραγράφου 1 και των κατηγοριών β', γ', στ' και ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου, επιτρέπεται η επέμβαση για την κατασκευή: α) αθλητικών εγκαταστάσεων”».

Δε θ' ασχοληθούμε με την ξέχειλη κακεντρέχεια του ανώνυμου σχολιογράφου, γιατί τα κόμπλεξ του καθενός δεν είναι δυνατόν να γίνονται αντικείμενο συζήτησης μέσα στο κίνημα. Επειδή, όμως, παραθέτει μια νομική διάταξη, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση και να δημιουργήσει ερωτηματικά, θα σε παρακαλούσαμε να φιλοξενήσεις μια σύντομη διευκρινιστική απάντηση.

1.            Ο ανώνυμος σχολιογράφος δεν γνωρίζει καν σε ποια νομική διάταξη αναφέρεται! Κάνει λόγο για «άρθρο 57 του 4280», ενώ πρόκειται για το άρθρο 57 του νόμου 998/1979 (του βασικού δασικού νόμου, δηλαδή), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 36 του νόμου 4280/2014.

2.            Εκτός, όμως, από το ότι δεν γνωρίζει σε ποια νομική διάταξη αναφέρεται, δεν μπήκε στοιχειωδώς στον κόπο να ψάξει τι ακριβώς προβλέπει αυτή η διάταξη. Ετσι, ενδεχομένως παρά τη θέλησή του, παραπληροφορεί. Λέμε ότι το κάνει ενδεχομένως παρά τη θέλησή του, γιατί αν μελέτησε και γνωρίζει, αν παραπληροφορεί σκόπιμα, για να υπηρετήσει άλλες σκοπιμότητες, τότε το πράγμα γίνεται επικίνδυνο.

3.            Ο ανώνυμος σχολιογράφος, βρήκε μια διάταξη που λέει ότι επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων σε δασικές εκτάσεις. Αν είχε στοιχειώδη επαφή με τα νομικά γενικά και με τη δασική νομοθεσία ειδικά, θα προβληματιζόταν από το γεγονός ότι δεν αναφέρονται γενικά και αόριστα δάση και δασικές εκτάσεις, αλλά δασικές εκτάσεις οι οποίες ορίζονται συγκεκριμένα. Να τον ενημερώσουμε, λοιπόν, ή μάλλον να ενημερώσουμε τους αναγνώστες των «Κρίσεων», ότι δεν πρόκειται για καμιά καινούργια διάταξη. Πρόκειται για τμήμα των επιτρεπτών παρεμβάσεων σε δάση και δασικές εκτάσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ίσχυε ήδη (αναφέρονταν ρητά στο νόμο 998/1979, όπως κατ' επανάληψη τροποιήθηκε).

4.            Με την τελευταία τροποποίηση του Ν. 998/1979, την οποία επέφερε ο Ν. 4280/2014 (συγκεκριμένα το άρθρο 36 αυτού του δασοκτόνου νόμου), δεν άλλαξε τίποτα σε ό,τι αφορά την απαγόρευση κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων σε άλση και πάρκα. Τι αναφέρει το νέο άρθρο 57 του Ν. 998/1979, το οποίο παρέθεσε ο ανώνυμος σχολιογράφος, περιχαρής (ω της δυστυχίας!) ότι έπιασε αδιάβαστη την «Κόντρα»; Οτι επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων «στις δασικές εκτάσεις  των κατηγοριών β', γ', στ' και ζ' της παραγράφου 2 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου» (δηλαδή του Ν. 998/1979). Αν δεν τον παρέσυρε το μένος κατά της «Κόντρας» (παίρνουμε την πιο ελαφρά γι' αυτόν περίπτωση, γιατί αν παραπληροφορεί συνειδητά, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά, όπως προείπαμε), θα πρόσεχε, με μια απλή επισκόπηση της αριθμητικής σειράς, ότι κάποιες περιπτώσεις δασικών εκτάσεων, στις οποίες να επιτρέπεται η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, λείπουν. Λείπουν οι περιπτώσεις α', δ', ε'. Ποιες είναι αυτές; Ας δούμε αυτές που μας ενδιαφέρουν: Ν. 998/1979, άρθρο 4, παράγραφος 2, κατηγορία α) Πάρκα και άλση εντός των πόλεων ή των οικιστικών πριοχών.

5.            Οπως καταλαβαίνετε, τα άλση και τα πάρκα, επομένως και το Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, εξαιρούνται από τη δυνατότητα κατασκευής αθλητικών εγκαταστάσεων! Εμείς το γνωρίζαμε αυτό, μελετήσαμε προσεκτικά το νόμο, έχουμε συστηματική ενασχόληση με τη δασική νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια και γι' αυτό ξέραμε πολύ καλά τι γράψαμε. Οταν γράψαμε ότι με το νόμο 4280/2014 (Δασικό) καταργήθηκαν οι υπέρ Μελισσανίδη διατάξεις του νόμου 4277/2014 (Ρυθμιστικό) είχαμε μελετήσει και τους δύο νόμους σε όλες τις λεπτομέρειές τους.

6.            Στο εισαγωγικό ερώτημα του ανώνυμου σχολιογράφου, αν θα μπλοκάρουμε το γήπεδο με τα φαξ της Κόντρας στη ΔΟΚΚ, δε θ' απαντήσουμε, φυσικά, ακολουθώντας τη συμβουλή του Οσκαρ Ουάιλντ να μην ασχολούμαστε με τη βλακεία, γιατί είναι όπλο ακατανίκητο. Απαντήσαμε μόνο στο νομικό σκέλος, για να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και να μην σέρνονται φήμες και δημιουργείται πανικός, επειδή ορισμένοι θέλουν σώνει και καλά να προσφύγουν στο ΣτΕ κατά ενός νόμου, οι διατάξεις του οποίου έχουν καταργηθεί από μεταγενέστερο νόμο, ο οποίος κατισχύει, όπως λένε οι νομικοί.

7.            Να το επαναλάβουμε: ο Μελισσανίδης δεν μπορεί να πάρει Εγκριση και Αδεια Δόμησης για το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση, γιατί του το απαγορεύει η δασική νομοθεσία, όπως τροποποιήθηκε με τον πρόσφατο νόμο 4280/2014. Γι' αυτό και η υπόθεση έχει μπλοκάρει στο ΥΠΕΚΑ, όπου η μεν ΔΟΚΚ έχει «κατεβάσει τα μολύβια» και δεν προχωρά, η δε πολιτική ηγεσία επί ένα μήνα δεν απαντά στο αίτημα της ΔΟΚΚ να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, κοινοποιώντας της την αρθρογραφία της «Κόντρας».

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία

Αθήνα, 12.9.2014

Για την «Κόντρα»

Πέτρος Γιώτης

4 σχόλια:

  1. Νόμος 998/1979
    Άρθρο 4
    παράγραφος 2
    περίπτωση ζ
    "Δάση και δασικαί εν γένει εκτάσεις κείμεναι εντός της περιφερείας του
    Νομού Αττικής."

    Εδώ ,κύριοι της Κόντρας, σύμφωνα με τον νόμο 4280/2014, ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πες στους οικοταλιμπάν ότι τα 6 στρέμματα εχουν παραχωρηθεί στην ΑΕΚ πριν την ψήφιση του Δασονόμου. Επομένως πρόκειται για οικόπεδο την ημέρα της ψήφισης και όχι για δασος! Αρα δε τα πιάνει ο νόμος.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δίκιο έχει ο Ανώνυμος 11:22. Βεβαίως είναι κάπως περίεργη η διατύπωση ότι "Δικαιούχος των ανωτέρω επεμβάσεων είναι κατά περίπτωση ο αρμόδιος φορέας ή το εκάστοτε αρμόδιο όργανο της κεντρικής ή αποκεντρωμένης διοίκησης ή ο οικείος ΟΤΑ ή ΦΟΔΣΑ". Στην περίπτωσή μας, όπου συζητάμε για έναν χώρο παραχωρημένο απ' το δημόσιο σ' ένα σωματείο κι από εκεί σε μια ΑΕ, ποιος είναι ο αρμόδιος φορέας; Ο κάτοχος της έκτασης; Και ποιον θα πρέπει να θεωρήσουμε ως αρμόδιο φορέα; Τον δήμο ή τον φορέα διαχείρισης που θα παραλάβει το άλσος όταν εκδοθεί το σχετικό ΠΔ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά μερικοί έμαθαν να συζητούν με τους βασικούς τους αντιπάλους. Κάποτε απλώς κραύγαζαν και λοιδορούσαν.
    Και ως μοναδικό σύνθημα σύνθημα είχαν ....το γήπεδο θα γίνει θέλετε δεν θέλετε!!!
    Δεν καταλάβαιναν και δεν καταλαβαίνουν ότι το ερώτημα δεν είναι ναι ή όχι στο γήπεδο αλλά ΝΑΙ ή ΌΧΙ στο Άλσος.
    Για εμάς βέβαια τους κατοίκους της Ν. Φιλαδέλφειας και πολίτες της Αττικής η μοναδική απάντηση είναι ΝΑΙ στο ΆΛΣΟΣ ΘΈΛΕΤΕ ΔΕΝ ΘΈΛΕΤΕ.
    Ψάχνουν λοιπόν τους νόμους, τους αναλύουν και προσπαθούν να τους ερμηνεύσουν έστω και κατά το δοκούν.
    Αυτό, αγαπητοί φίλοι της 《Κόντρα》, είναι θετική εξέλιξη αλλά θέλει δουλειά ακόμα.
    Ας ελπίσουμε ότι οι τραμπουκισμοί ανήκουν στο παρελθόν .
    Vincent

    ΑπάντησηΔιαγραφή