.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο του Βουλγαράκη!

Διορισμός «ημετέρου» στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας,
ο οποίος διατηρεί παράλληλα την ιδιωτική του επιχείρηση!
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο του Βουλγαράκη!

Εικόνα πολιτικού σκανδάλου και μπόχα παλατιανής καμαρίλας από τη συριζαίικη νέα διοίκηση στο δήμο Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας. Αποτυχών (πάτωσε σε σταυρούς) δημοτικός σύμβουλος, ονόματι Κωνσταντίνος Μπαρούτας, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, διορίστηκε σε θέση «ειδικού συνεργάτη του δημάρχου», ενώ με άλλη απόφαση του δημάρχου εξαιρέθηκε «από το ασυμβίβαστο της άσκησης του ελεύθερου επαγγέλματός του παράλληλα με τα καθήκοντα του Ειδικού Συνεργάτη Δημάρχου, εφόσον αυτή δεν προσκρούει στα συμφέροντα του Δήμου».

Ολα έγιναν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, οπότε η συριζαίικη δημοτική αρχή μπορεί ν’ αναφωνήσει ως άλλος Βουλγαράκης: «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Ποιο είναι το περιεχόμενο αυτού του νόμου, ότι φτιάχτηκε για να καλύπτει την αδιαφανή πρόσληψη του εσμού των συμβούλων, δεν έχει καμιά σημασία για τους νέους εξουσιαστές, που μέχρι να ανεβούν στην εξουσία παρίσταναν τους κήνσορες. Εν προκειμένω, όμως, το τεράστιο ηθικό θέμα που δημιουργείται άπτεται και του πνεύματος του νόμου. Το ασυμβίβαστο (για τους δήμους) δεν ισχύει ρητά μόνο για τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους και τα μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ (άρθρο 29 Ν. 3463). Για όλους τους υπόλοιπους ειδικούς συνεργάτες ισχύει το ασυμβίβαστο και πρέπει να εκδοθεί απόφαση εξαίρεσής τους για να κρατήσουν και τα επαγγέλματά τους.  Η ratio, όπως λένε οι νομικοί, το πνεύμα, η λογική του ασυμβίβαστου είναι, γενικά, να μην ασκεί παράλληλα και ιδιωτικό επάγγελμα κάποιος που προσλαμβάνεται σε ειδική θέση στο δημόσιο. Ειδικά στις περιπτώσεις που το ιδιωτικό επάγγελμα είναι παρεμφερές ή ίδιο με τα καθήκοντα που ο σύμβουλος ή ειδικός συνεργάτης ασκεί στην υπηρεσία, το ασυμβίβαστο πρέπει να είναι απόλυτο. Τουλάχιστον να τηρούνται τα προσχήματα.

Για τους απλούς δημόσιους υπάλληλους, βέβαια, ισχύουν άλλοι κανόνες, αυστηρότατοι.  Δεν τους δίνουν άδεια να ασκήσουν παράλληλα και ιδιωτικό επάγγελμα, ακόμη και αν δεν έχει σχέση με τη θέση που κατέχουν στο δημόσιο. Το επιχείρημα είναι πως δεν πρέπει να κόβουν δουλειές από τους εκτός δημοσίου επαγγελματίες. Για παράδειγμα, πολύ δύσκολα δίνεται άδεια σε μηχανικούς του δημοσίου να κάνουν ιδιωτικές δουλειές. Οι άδειες είναι συνήθως ad hoc.

Για τους συμβούλους και ειδικούς συνεργάτες, όμως, ισχύουν άλλα απ’ αυτά που ισχύουν για τους απλούς δημόσιους υπάλληλους. Ετσι, ο αποτυχών σύμβουλος της παράταξης Βασιλόπουλου, Κ. Μπαρούτας, θα διατηρεί το προσωπικό τεχνικό του γραφείο και ταυτόχρονα θα εργάζεται ως ειδικός συνεργάτης του δημάρχου με αρμοδιότητα συμβούλου για τη μελέτη, εκτέλεση και συντήρηση κάθε είδους τεχνικού έργου του δήμου! Ο καθένας μπορεί να κάνει εύκολα τους σχετικούς συνειρμούς και να συμφωνήσει μαζί μας ότι πρόκειται για πολιτικό σκάνδαλο, ανεξάρτητα του ότι η εξαίρεση από το ασυμβίβαστο έγινε με τυπικά νόμιμο τρόπο, με απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, μετά από σύμφωνη γνώμη του δημάρχου. Το γεγονός ότι οι συριζαίοι δεν αισθάνονται την ανάγκη να τηρήσουν ούτε τα προσχήματα, από τη μια δείχνει πλήρη περιφρόνηση προς τους κατοίκους της πόλης που διοικούν και από την άλλη αποκαλύπτει την πολιτική ανηθικότητα που τους χαρακτηρίζει. Κατά τα άλλα, ο Βασιλόπουλος καμαρώνει γιατί πάταξε τη διαφθορά, απολύοντας κάποιους εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί με πλαστά δικαιολογητικά. Μιλάμε για το αποκορύφωμα της υποκρισίας και του πολιτικού αμοραλισμού.

Θα ρωτούσε κάποιος: τι το διαφορετικό περιμένατε από έναν δήμαρχο ο οποίος ενεργούσε ως delivery boy του Στρατούλη και του Φλαμπουράρη και συναντιόταν κρυφά με τους ανθρώπους του Μελισσανίδη για να βοηθήσει τον τελευταίο ν’ αρπάξει το άλσος;  Τίποτα διαφορετικό δεν περιμέναμε, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να σωπάσουμε, όπως δεν το κάναμε από την πρώτη μέρα που η εφημερίδα μας κρεμάστηκε στα μανταλάκια. Ακολουθούμε τη συμβουλή του Λένιν: «να πιάνουμε τον κλέφτη επ’ αυτοφώρω».

Η ιστορία με τους συμβούλους στη δημόσια διοίκηση είναι μια παλιά αμαρτωλή ιστορία, που συνδέεται με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ολα τα σκάνδαλα έχουν περάσει μέσα από τα γραφεία συμβούλων υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, περιφερειαρχών, νομαρχών, δημάρχων. Οταν πρέπει να γίνει μια παρανομία ή μια λαμογιά, παρακάμπτεται η διοικητική ιεραρχία (εισηγητής-τμηματάρχης-διευθυντής -γενικός διευθυντής), προκειμένου να παρακαμφθεί η αντίσταση έντιμων δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι σέβονται το ψωμί που τρώνε. Ο σύμβουλος παίρνει τη «δουλειά» πάνω του, την ετοιμάζει και βρίσκει στο τέλος κάποιους πρόθυμους να τη διεκπεραιώσουν. Γι’ αυτό και το ίδιο το ρεφορμιστικό συνδικαλιστικό κίνημα ζητούσε την κατάργηση αυτών των ειδικών θέσεων, που αποτελούν μια γάγγραινα που κατατρώει το κορμί της δημόσιας διοίκησης. Στελέχη της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν ανάλογη τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά τώρα που έγιναν εξουσία αυτά ξεχάστηκαν.

Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι σκέψεις θέλει μπροστά στο φαινόμενο του διορισμού ενός «ημετέρου» ως συμβούλου του δημάρχου για τεχνικά θέματα, ο οποίος μάλιστα διατηρεί παράλληλα και το προσωπικό του τεχνικό γραφείο. Η σκανδαλώδης αυτή πράξη επιτρέπει κάθε σκέψη. Εμείς θα προσθέσουμε ότι αυτό το γεγονός συνιστά και πλήρη περιφρόνηση προς τους υπαλλήλους του Δήμου. Μολονότι στην απόφαση για την πρόσληψή του αναφέρεται (επειδή το προβλέπει ο νόμος) ότι αυτός «δεν παρεμβάλλεται στην οργανωτική και βαθμολογική κλίμακα […] και θα ασκεί καθήκοντα επιτελικά χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής», στα καθήκοντα που του ανατίθενται αναφέρεται ότι θα παρέχει συμβουλές και για «την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού»! Δηλαδή, τοποθετείται ως ένα είδος γκαουλάιτερ πάνω από τους εργαζόμενους, η μεταχείριση των οποίων θα εξαρτάται από τις δικές του «συμβουλές» προς το δήμαρχο, το δημοτικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή! Προφανώς, οι διοικητικές δομές του δήμου κρίθηκαν ανεπαρκείς (ή μήπως διαβρωμένες;) και προσλήφθηκε ένας «ημέτερος» για να κουμαντάρει το προσωπικό, πράγμα που εύκολα μπορεί να θεωρηθεί και ως απειλή με στόχο την εξασφάλιση πειθήνιων εργαζόμενων. Αυτό είναι το νέο πνεύμα που (υποτίθεται ότι) θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ στη δημόσια διοίκηση.

Αν χρειάζεται αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του δήμου, γιατί αυτό δε γίνεται δημόσια, δημοκρατικά, με τη συναίνεση των εργαζόμενων; Γιατί πρέπει να προσληφθεί ο Μπαρούτας για να το μελετήσει;

Είπαμε, όμως, όλα έγιναν τυπικά, σύμφωνα με το γράμμα του νόμου. Ο οποίος νόμος περιλαμβάνει και… αξιοκρατική διαδικασία. Ο δήμος πρέπει να γνωστοποιήσει το γεγονός ότι προτίθεται να προσλάβει ειδικό συνεργάτη. Από την απόφαση πρόσληψης του Μπαρούτα πληροφορούμαστε ότι η γνωστοποίηση δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Συνείδηση» (εκδίδεται στη Μεταμόρφωση!), στον πίνακα ανακοινώσεων του δημαρχείου και στη «Διαύγεια». Γιατί όχι στον ημερήσιο Τύπο, ώστε να το μάθει ο κόσμος, να γίνουν αιτήσεις και να μπορέσει ο δήμαρχος να προσλάβει τον καλύτερο;

Ρητορικά είναι τα ερωτήματα. Ο ίδιος ο νόμος (Ν. 3584, άρθρο 163, παρ. 4) προβλέπει μια υποκριτική «δημόσια γνωστοποίηση διά του Τύπου», αλλά η πρόσληψη γίνεται «με απόφαση του Δημάρχου, ο οποίος και προσλαμβάνει τα πρόσωπα που είναι, κατά την κρίση του, κατάλληλα». Δίνει μεν τη δυνατότητα να δεχτεί αιτήσεις ο  δήμαρχος, παράλληλα όμως του δίνει και το δικαίωμα να πάρει όποιον γουστάρει, χωρίς να δώσει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτή την αισχρή διαδικασία εφάρμοσε ο Βασιλόπουλος, κάνοντας την τυπική γνωστοποίηση, για να προσλάβει τον Μπαρούτα, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έλυνε και έδενε στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και πριν τον τυπικό διορισμό του (το διαπιστώσαμε οι ίδιοι, όταν κάναμε ρεπορτάζ για την υπόθεση με τον Μελισσανίδη). Μιλάμε για χώσιμο «με τα μπούνια» στις εξουσιαστικές λογικές, που αντιμετωπίζουν την όποια εξουσία ως λάφυρο προς διανομή μεταξύ «των δικών μας παιδιών».

ΥΓ1. Ο Κ. Μπαρούτας θα εισπράττει 18.600 ευρώ σε ετήσια βάση για μισθό και ασφάλιση (χώρια υπερωρίες κτλ.). Ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο τη σημερινή εποχή που η πλειοψηφία των μηχανικών δεν μπορεί να πληρώσει ούτε την ασφάλεια στο ΤΣΜΕΔΕ.

ΥΓ2. Επειδή θέλαμε να δούμε το περιεχόμενο της απόφασης του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την εξαίρεση του Μπαρούτα από το ασυμβίβαστο, ζητήσαμε αντίγραφό της από τη γενική γραμματέα του δήμου Θεοδώρα Σταθοπούλου (τοποθετήθηκε και αυτή από τον Βασιλόπουλο που τη μετέταξε από το ΥΔΜΗΔ όπου υπηρετεί). Δεν μας την έδωσε, διότι -όπως είπε- έχει να εξετάσει και άλλες αιτήσεις πριν τη δική μας! Καταλάβαμε, κυρία, καταλάβαμε. Θα περιμένουμε τον προβλεπόμενο χρόνο, γιατί «ειδική μεταχείριση», όπως υπαινιχθήκατε, εμείς δε ζητάμε.

ΥΓ3. Προειδοποίηση προς άλλους «παρατρεχάμενους» που παρεπιδημούν στα γραφεία των αντιδημάρχων: ας φροντίσουν για την τυπική νομιμοποίησή τους, γιατί δε θα μείνουν κρυφοί.


πηγή:  eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου