Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

Οταν το ποδόσφαιρο ανακατεύεται με τις κάλπες


ΜΑΡΙΛΗ ΜΑΡΓΩΜΕΝΟΥ
Ο κ. Αλέξης Τσίπρας με τον εκτελεστικό διευθυντή της ΠΑΕ ΑΕΚ Ντούσαν Μπάγεβιτς (δεξιά), τον αρχίατρο της ΠΑΕ ΑΕΚ Λάκη Νικολάου (δεύτερος δεξιά), τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Θωμά Μαύρο (αριστερά) και τον Γιώργο Πάντζα, κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Τον παλιό εκείνο τον καιρό, που δεν φαίνονταν στον ορίζοντα εκλογές, όλα ήταν πιο εύκολα. Απρίλιος του 2013, και ο Αλ. Τσίπρας σ’ ένα γεύμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, βρίσκεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον Δ. Μελισσανίδη. «Τι έχετε να πείτε για την ΑΕΚ που έπεσε;», ρωτάει ο επιχειρηματίας. «Να μας πείτε εσείς που τη ρίξατε!», απαντά ο Αλ. Τσίπρας, και γελώντας, αποχωρεί. Για να διαπιστώσει λίγο καιρό μετά, πως μερικές φορές ο αθλητισμός δεν ενώνει. Ειδικά όταν πλησιάζουν εκλογές.


Τη Δευτέρα που μας πέρασε, η «Original 21» έβγαλε ανακοίνωση λέγοντας πως υπάρχουν «1,5 εκατομμύριο Ενωσίτες» που ψηφίζουν και «πρέπει να γνωρίζουν ποιοι είναι μαζί μας στο θέμα του γηπέδου». Παραλήπτης, βεβαίως, ο Αλέξης Τσίπρας, που προφανώς κατάλαβε αμέσως πώς έχει στηθεί το παιχνίδι. Γι’ αυτό και την ίδια ώρα που ο δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια υφίστατο αντικανονικό τάκλιν και απανωτά φάουλ, αφού τον βρήκαν οι Αεκτζήδες στο άλσος και τον περιέλαβαν την ώρα του αγιασμού, ο κ. Τσίπρας αντί να βγάλει κόκκινη κάρτα στους τραμπούκους, έψαχνε για μεθόδους εξευμενισμού. Κι έτσι, εχθές το πρωί, βρέθηκε να φωτογραφίζεται αγκαλιά με τον Θωμά Μαύρο, τον Ντούσαν Μπάγεβιτς και τον Στέλιο Μανωλά. Το γεγονός ότι γενικός συντονιστής της συζήτησης ήταν ο πάντοτε μπριόζος Γιώργος Πάντζας, έδωσε μια κάπως κωμική διάσταση στο αλλόκοτο αυτό ποδοσφαιρικό έργο. Την πιο σοβαρή νότα, όμως την έδωσε η δέσμευση του κ. Τσίπρα πως «η ΑΕΚ δικαιούται να αποκτήσει γήπεδο (...) αντάξιο του μεγέθους της». Αν κρίνει κανείς απ’ την αλληλουχία των γεγονότων, το γήπεδο οφείλει να είναι και αντάξιο, της (φυσικής) δύναμης των οπαδών της...

Αλλά βέβαια, δεν πρόκειται για φαινόμενο που πρώτη φορά παρακολουθούμε στη μικρή μας χώρα. Δεν έχουν περάσει ούτε δύο εβδομάδες από εκείνη τη συνέντευξη του Κ. Καραπαπά, του διευθυντή επικοινωνίας του Ολυμπιακού, που μιλούσε για τη «λυσσαλέα δίωξη» που υφίσταται «ο κ. Μαρινάκης και ο Ολυμπιακός από την πολιτεία και την κυβέρνηση», η οποία «έχει προκαλέσει αηδία σε όλους τους Ολυμπιακούς», οπότε κι εκείνοι θα δώσουν «τις απαντήσεις τους» τώρα που στήνονται οι κάλπες. Η παρουσία του μισού κυβερνητικού σχήματος στις εξέδρες του «Καραϊσκάκη» κάθε που έχει ντέρμπι ο Ολυμπιακός, θα μπορούσε να αποτελέσει αυτονόητο αντεπιχείρημα στα λεγόμενα του διευθυντή επικοινωνίας. Αλλά είναι σαφές πως τέτοιες δηλώσεις απευθύνονται στο θυμικό, ώστε όχι μόνο να πιέσουν τους κυβερνώντες, αλλά να ξεσηκώνουν και τους οπαδούς. Αν δεν το πιστεύετε, μπορείτε πάντα να ρωτήσετε τον Αρη Βασιλόπουλο, τον δήμαρχο της Νέας Φιλαδέλφειας, που βρέθηκε να κρύβεται σαν το Βιετκόνγκ στο άλσος, μήπως και γλιτώσει απ’ το χριστεπώνυμο πλήθος των Αεκτζήδων που τον είχε στρώσει στο κυνήγι!

Το λάθος του; Κι εκείνος, όπως και η τοπική του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Φιλαδέλφεια, δεν θέλει να φτιαχτεί ένα γήπεδο, ενώ την ίδια στιγμή η αριστερή πλατφόρμα του κόμματος βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να χτιστεί εκεί κάτι σαν την... Αγία Σοφία του ποδοσφαίρου. Αποτέλεσμα; Οποτε συζητούν το θέμα στο ΣΥΡΙΖΑ, στήνεται ντέρμπι με αριστερές κροτίδες, κι από την ετεροχρονισμένη έκρηξη των οπαδών, παίρνει φωτιά το εκλογικό ματς. Γιατί όπως λένε οι επικοινωνιολόγοι, «μπάλα είναι και... ψηφίζει». Κι αυτό ισχύει πολλά χρόνια τώρα: απ’ τον παλιό εκείνο τον καιρό που ο Μιχ. Μανούσκος έγινε δήμαρχος Πειραιά, ενώ υπήρξε και πρόεδρος του Ολυμπιακού, μέχρι την εποχή που ο δήμαρχος Α. Ανδριανόπουλος καμάρωνε δίπλα στο Λάγιος Ντέταρι μαζί με 50.000 οπαδούς που χοροπηδούσαν στην πλατεία Κοραή, και ώς τις τελευταίες εκλογές, που ο Βασίλης Μιχαλολιάκος είδε με πανικό να του φεύγουν όχι μόνο οι ψηφοφόροι για να πάνε στο Γ. Μώραλη, αλλά και οι μισοί υποψήφιοι απ’ τα ψηφοδέλτιά του!

Βλέπετε στην πολιτική και το ποδόσφαιρο, πάντα το ζήτημα είναι ποιος θα βάλει γκολ, κι έτσι για τους οπαδούς ισχύει αναπόφευκτα το γνωστό και ως... «δόγμα του γουρουνιού» απ’ την εποχή του πατρός Σπάθα: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε, και οι άλλοι να πάνε να...». Το ίδιο ρητό, βέβαια, ισχύει και για τον Ολυμπιακό Βόλου όπως θα μπορούσε να σας διαβεβαιώσει ο Αχιλλέας Μπέος. Εκείνος μπορεί να είναι πια πρώην πρόεδρος της τοπικής ομάδας και νυν υπόδικος για την υπόθεση με τα στημένα, αλλά απ’ όλα αυτά καθόλου δεν πτοείται. Αντιθέτως, συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο του ως δήμαρχος της πόλης που «θα γίνει Μονακό». Κι αν τον ρωτήσετε, με σοβαρότητα θα σας εξηγήσει πως και για τη δική του δικαστική περιπέτεια, αλλά και για την κατρακύλα των ομάδων που είχε αναλάβει, φταίνε -ποιοι άλλοι;- οι άτιμοι οι πολιτικοί...

πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου