.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: Εκατόν έντεκα χώρες και 82.234 υπογραφές στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την Παρασκευή Κοκόνη

ΔΙΕΘΝΗς ΑΜΝΗΣΤΙΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ

Παρασκευή, 6 Μαρτίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εκατόν έντεκα χώρες και 82.234 υπογραφές στον Υπουργό Δικαιοσύνης για την Παρασκευή Κοκόνη

Σήμερα, 6 Μαρτίου 2015, η  Παρασκευή Κοκόνη, θύμα βίαιης επίθεσης με κίνητρο το μίσος παρέδωσε στον έλληνα Υπουργό Δικαιοσύνης 82.234  υπογραφές και δράσεις που έλαβε από ακτιβίστριες και ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από 111 χώρες. 

 Η Παρασκευή Κοκόνη και ο ανιψιός της γρονθοκοπήθηκαν και χτυπήθηκαν με ξύλα από μία ομάδα ανδρών, ενώ ψώνιζαν στο Αιτωλικό της Δυτικής Ελλάδα. Η Παρασκευή είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι αμέσως πριν της επιτεθούν, την αναγνώρισαν ως συγγενή ενός τοπικού Ρομά ηγέτη. Μεταξύ Αυγούστου 2012 και Ιανουαρίου 2013, διαδοχικές επιθέσεις εναντίον Ρομά  οικογενειών έλαβαν χώρα στο Αιτωλικό Αιτωλοακαρνανίας, ενώ τον Νοέμβριο του 2014, τρείς άνδρες καταδικαστήκαν σε 8 μήνες φυλάκιση, με αναστολή για τρία χρόνια, για την επίθεση κατά της Παρασκευής Κοκόνη και του ανιψιού της. Κάποιες από τις καταγγελλόμενες επιθέσεις εναντίων των Ρομά στο Αιτωλικό συμπεριλαμβάνονται επίσης στο παραπεμπτικό βούλευμα κατά μελών και ηγετικών στελεχών της Χρυσής Αυγής, η δίκη των οποίων αναμένεται να αρχίσει στα τέλη Απριλίου του 2015.

Η Παρασκευή Κοκόνη είπε στη Διεθνή Αμνηστία: «Συγκινήθηκα πολύ από τα γράμματα που έλαβα».  Κατά την διάρκεια της συνάντησης περιέγραψε η ίδια στον Υπουργό τον φόβο που ακόμη και σήμερα νιώθουν τα παιδιά της και για αυτό η ίδια και η οικογένειά της αναγκάζονται να μένουν μακριά από το Αιτωλικό.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η αντιρατσιστική νομοθεσία επιδέχεται βελτιώσεων, όπως με την προσθήκη των χαρακτηριστικών ως προς τη στοχοποίηση του θύματος ως μέτρο ενίσχυσης των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα συζητήθηκαν επίσης οι συστάσεις της Διεθνούς Αμνηστίας  και του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για τα εγκλήματα μίσους και τη διερεύνησή τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι συστάσεις της οργάνωσης υπέρ της νομικής αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ζευγαριών του ιδίου φύλου και της νομικής αναγνώρισης ταυτότητας φύλου για τα τρανς άτομα.

Ο Γιώργος Κοσμόπουλος, Επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας είπε «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που η Παρασκευή είχε σήμερα την ευκαιρία να εξηγήσει η ίδια την κατάσταση στον Υπουργό. Για ακόμα μία φορά η στήριξη των χιλιάδων ανθρώπων που κινητοποιήθηκαν σε όλο τον κόσμο συνέβαλε σημαντικά στην ανάδειξη της υπόθεσης. Καλό νέο επίσης η  πρόθεση για άμεση νομοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης  για ομόφυλα ζευγάρια»

Επιπρόσθετα, η Δάφνη Καπετανάκη, εκπρόσωπος από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα που είναι ένας από τους δύο συντονιστές του Δικτύου  Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και συμμετείχε στη σημερινή συνάντηση, τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, την ανάγκη της διερεύνησης της ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου, τόσο στο στάδιο της διαταχθείσας από την Εισαγγελία προκαταρκτικής εξέτασης, όσο και στο στάδιο της αυτεπάγγελτης αστυνομικής προανάκρισης και την εφαρμογή του άρθρου 81 Α ΠΚ προς αυτή την κατεύθυνση.

Διεθνής Αμνηστία – Ελληνικό Τμήμα
Τηλ. 210 3600628
Ακολουθήστε μας στο Twitter: AmnestyGreece
Ακολουθήστε μας στο Facebook: Διεθνής Αμνηστία - Ελληνικό Τμήμα
www.amnesty.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου