.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ο... δρόμος για την «Αγιά Σοφιά»

Μάριος Τριβιζάς

Το SDNA αναλύει σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η ΑΕΚ στο θέμα της κατασκευής του γηπέδου της, καταγράφει τις εξελίξεις που περιμένει από δύο «μέτωπα» το αμέσως επόμενο διάστημα και εξηγεί το χρονοδιάγραμμα των τριών μηνών που έθεσε ο Ανδριόπουλος.

Το πρότζεκτ της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ ήταν εξ αρχής ένα πολύπλοκο παζλ, με εκατοντάδες «κομμάτια»... ατάκτως ερριμμένα στο τραπέζι. Γραφειοκρατία, νομοθετικό πλαίσιο, Δήμος, Κυβέρνηση, κάτοικοι, τεχνικά δεδομένα, ιδιομορφίες έκτασης και τόσα άλλα. Η συναρμολόγηση αποδείχθηκε δύσκολη και χρονοβόρα.


Όμως, πλέον φαίνεται ότι όλα τα «κομμάτια» έχουν αρχίσει να μπαίνουν στη θέση τους. Κάτι που επεσήμανε στις δηλώσεις του και ο πρότζεκτ μάνατζερ του έργου Δημήτρης Ανδριόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «βρισκόμαστε στο καλύτερο σημείο από ποτέ».

Η θετική (για την ΑΕΚ) απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η διάθεση του Δήμου να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, η στάση του ΥΠΕΚΑ και η ξεκάθαρη τοποθέτηση του Υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να σεβαστούν την απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου, είναι εξελίξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα πράγματα έχουν πλέον πάρει τον δρόμο τους.

Επειδή, όμως, με τόσα... επεισόδια είναι λογικό πολλοί να... χάθηκαν στη διαδρομή, το SDNA καταγράφει σε ποιο σημείο βρίσκεται η προσπάθεια της ΑΕΚ σήμερα και ποιες είναι οι τελικές εξελίξεις που περιμένει το αμέσως επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουμε στο μεγάλο ζητούμενο: να δούμε την πρώτη... μπουλντόζα στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στόχος η... κατανόηση

Το ένα μέτωπο στο οποίο αναμένονται εξελίξεις τις επόμενες ημέρες, είναι αυτό που αφορά τις σχέσεις της ΑΕΚ με τον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας. Η Δημοτική Αρχή, από την μέρα της εκλογής της, βγήκε στο... αντάρτικο όσον αφορά την αντιμετώπιση του πρότζεκτ και τελικά έφτασε την αντιπαράθεση στα άκρα, καταθέτοντας την προσφυγή κατά του γηπέδου στο ΣτΕ. Όμως, η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου και οι παραινέσεις του ΥΠΕΚΑ οδήγησαν τελικά μετά από τόσους μήνες σε μια εξέλιξη που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο: να καθίσουν οι δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι και -παρά τις αντιθέσεις τους- να συζητήσουν.

Σε αυτή την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε δεν έγινε κάτι... φοβερό. Απλά η ΑΕΚ είχε για πρώτη φορά τη δυνατότητα να παρουσιάσει στο Δήμο, με τη βοήθεια όλων των επιστημόνων που εργάστηκαν για το πρότζεκτ, την κάθε λεπτομέρεια αυτού του σχεδίου. Και να εξηγήσει γιατί πάρθηκε η απόφαση για κάθε παράμετρο του έργου. Για την υπογειοποίηση, για τα 2,5 επιπλέον στρέμματα, για το ύψος, το βάθος, το πλάτος, ακόμη και το... σχήμα του νέου γηπέδου. Να αναλύσει και να καταστήσει κατανοητούς τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε σε αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο που παρουσιάστηκε, ως το μόνο υλοποιήσιμο σε αυτή την έκταση.

Η δήλωση του Άρη Βασιλόπουλου την επομένη του ραντεβού ήταν ακριβής. Δεν υπήρξε «συμφωνία». Και δεν ήταν αυτός ο στόχος. Άλλωστε, ο Δήμος κάλεσε τους δικούς του «ειδικούς» στη συνάντηση και φρόντισε να περάσει προς τα έξω ότι δεν έγινε μια συζήτηση στην οποία τέθηκαν επί τάπητος πολιτικές θέσεις, αλλά μια κουβέντα επί τεχνικών θεμάτων. Το ζητούμενο ήταν η... κατανόηση. Να καταλάβει ο Δήμος τι πραγματικά θέλει να κάνει η ΑΕΚ και γιατί. Ώστε, αυτή η κατανόηση να βοηθήσει για μια έστω υποτυπώδη συνεργασία των δύο πλευρών (παρά τις διαφορές τους).

Πέντε μέρες μετά το ραντεβού, η ΑΕΚ παρέδωσε στον Δήμο όλες τις μελέτες και όλα τα έγγραφα που έχει καταθέσει στο Υπουργείο και στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου -μαζί με τα έγγραφα που είχε ήδη στα χέρια του για την υψομετρική μελέτη- να μελετηθούν περαιτέρω από τους επιστήμονες που η Δημοτική Αρχή έχει επιλέξει. Αμέσως μετά το Πάσχα ο Δήμαρχος αναμένεται να ενημερωθεί για τα συμπεράσματα τους και στη συνέχεια θα προγραμματιστεί μια νέα συνάντηση με τους ανθρώπους της Ένωσης.

Σε αυτήν είναι πιθανό να γίνουν από την πλευρά του Δήμου κάποιες παρατηρήσεις, που αν μπορούν να καλυφθούν με μικροπαρεμβάσεις, η ΑΕΚ δεν έχει κανένα λόγο να μην τις ακούσει με ενδιαφέρον. Επίσης, σε αυτό το νέο ραντεβού, αναμένεται να προχωρήσει και το θέμα που είναι ανοικτό επί μήνες, αυτό της έγκρισης της υψομετρικής μελέτης από την πλευρά του Δήμου, εφόσον πλέον ο νόμος πάνω στον οποίο βασίζεται έχει πάρει και την «έγκριση» του ΣτΕ.

Το ΣτΕ και το ΥΠΕΚΑ

Το δεύτερο μέτωπο από το οποίο περιμένει εξελίξεις εντός των ημερών η ΑΕΚ είναι και το πιο σημαντικό. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις επόμενες 15-20 μέρες υπάρχει η εκτίμηση πως θα ανακοινωθεί επίσημα η ετυμηγορία του ΣτΕ. Όπως αποκάλυψε το SDNA και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν οι πληροφορίες τόσο των ανθρώπων της Ένωσης, όσο και της Δημοτικής Αρχής, αυτή θα είναι απορριπτική για τις προσφυγές που κατατέθηκαν.

Η επισημοποίηση της απόφασης, θα ανοίξει τον δρόμο στους ανθρώπους της ΑΕΚ για να προχωρήσουν στις τελικές «επισκέψεις» τους στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια. Επί της ουσίας οι άνθρωποι της «Δικέφαλος 1924» έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο συγκέντρωσης των απαιτούμενων... δικαιολογητικών.

Όλα τα έγγραφα βρίσκονται ήδη μέσα στον φάκελο ή στο στάδιο των υπογραφών από τις αρμόδιες υπηρεσίες για να συμπεριληφθούν μέσα στον φάκελο. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που... περιμένει πλέον μια υπογραφή.

Η εκτίμηση των 3 μηνών

Στην συνέντευξη που έδωσε στον ΣΚΑΪ ο -πάντα... μετριοπαθής- Δημήτρης Ανδριόπουλος προσδιόρισε την οριστική έναρξη των εργασιών (με την ΑΕΚ να έχει «κλειδώσει» όλες τις παραμέτρους του έργου) περίπου στους τρεις μήνες. Στην Ένωση έχουν ως στόχο αυτό να συμβεί αν είναι δυνατόν νωρίτερα. Όμως, δεν είναι εύκολο.

Μπορεί τα πάντα να έχουν πάρει τον δρόμο τους και επί της ουσίας όλες οι μελέτες να είναι πλέον έτοιμες (ή να περιμένουν μια υπογραφή για να είναι έτοιμες), όμως τα διαδικαστικά ζητήματα που απομένουν, απαιτούν τον χρόνο τους. Για παράδειγμα, με την υπογραφή της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, θα ακολουθήσει ένα διάστημα δημοσίευσης. Επίσης, υπάρχουν έγγραφα που έχουν προωθηθεί από την ΑΕΚ στο ΥΠΕΚΑ και πλέον περιμένουν... διεκπεραίωση.

Τέλος, μόλις... καθαρίσει η ΑΕΚ με τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, θα... περάσει πλέον στην Εφορία για την διευθέτηση των φορολογικών ζητημάτων που σχετίζονται, όχι μόνο με το έργο, αλλά και με την ίδια την έκδοση της άδειας (παράβολα κ.λ.).

Σε κάθε περίπτωση, όμως οι άνθρωποι της Ένωσης πιστεύουν ότι το σημαντικό (και το δύσκολο) ήταν να φτάσουν ως αυτό το σημείο και ότι μέσα στις επόμενες 90 μέρες το αργότερο, θα αρχίσει η... αντίστροφη μέτρηση για τα εγκαίνια του νέου γηπέδου.

Οι... αμετανόητοι αντιφρονούντες

Τη στιγμή, βέβαια, που το νερό φαίνεται να έχει μπει στο αυλάκι και ακόμη και ο Δήμος δείχνει μια διάθεση τουλάχιστον να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης, υπάρχουν και κάποιοι λίγοι, που εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να εναντιωθούν στις εξελίξεις.

Όπως για παράδειγμα ορισμένοι από τους πολίτες που αποφάσισαν να κινηθούν ανεξάρτητα και να καταθέσουν μόνοι τους προσφυγή κατά του γηπέδου. Μια προσφυγή που εξ αρχής δεν είχε καμία τύχη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συζητήθηκε καν, καθώς απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Οι συγκεκριμένοι φαίνεται να περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποιο... παράθυρο που να τους επιτρέπει νέα προσφυγή. Στην ΑΕΚ, ωστόσο, υπάρχει συγκρατημένη -μέχρι να δημοσιευθεί και το σκεπτικό της απόφασης- αισιοδοξία, καθώς ο Δήμος, στη δική του προσφυγή, επικαλέστηκε όλες τις παραμέτρους του πρότζεκτ που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν... κόλλημα στο ΣτΕ.

Και από τη στιγμή που αυτή η προσφυγή συζητήθηκε στην ουσία της και όπως αναφέρουν οι πληροφορίες απορρίφθηκε, δεν θεωρείται πιθανό να προκύψουν άλλα... πατήματα για καθυστερήσεις.


πηγή: sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου