.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Επανασύνδεση μόνο σε λίγους

Το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για Ολους» της Περιφέρειας Αττικής πρόσφερε «φως» σε μόλις 98 νοικοκυριά. Σημειωτέον ότι είχε κοπεί σε 38.000 | PHASMA/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
 
«Φως» σε μόλις 98 νοικοκυριά πρόσφερε το πρόγραμμα «Ηλεκτρικό Ρεύμα για Ολους» που έθεσε σε εφαρμογή η Περιφέρεια Αττικής πριν από τα περασμένα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στη διάρκεια του χθεσινού περιφερειακού συμβουλίου ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Χρ. Καραμάνος, υποβλήθηκαν συνολικά 325 αιτήσεις, από τις οποίες οι 98 ήταν σε καθεστώς διακοπής, συνθήκη απαραίτητη για την παρέμβαση της Περιφέρειας και την αποκατάσταση των συνδέσεων, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ.


Το «Κίνημα των επανασυνδέσεων» φαίνεται ότι αποδεικνύεται με τεράστια διαφορά αποτελεσματικότερο. Σε έναν αριθμό 7.000-10.000 «παράτυπων επανασυνδέσεων» αναφέρθηκε ο κ. Καραμάνος, συμπληρώνοντας ότι «σε συνεννόηση με τη ΔΕΗ οι περιπτώσεις αυτές μπήκαν σε συνθήκες προστασίας».

Το πρόγραμμα της Περιφέρειας προέβλεπε δαπάνη επανασύνδεσης 360 ευρώ ανά παροχή και ανά έτος. Μεσοσταθμικά οι οφειλές της μεγάλης πλειονότητας των 98 περιπτώσεων προς τη ΔΕΗ κυμαίνονταν μεταξύ 1.500-1.800 ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, ένα από τα οφέλη του προγράμματος ήταν η εκτενής ενημέρωση σε ανθρώπους που δεν γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να είχαν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ, με φτηνότερο ρεύμα και προστασία διακοπής. Ουσιαστικά ο περιφερειάρχης υιοθέτησε το κύριο επιχείρημα που αντέτειναν στην Περιφέρεια ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης και η ΔΕΗ στη διάρκεια της άτυπης -τότε- προεκλογικής περιόδου.

Στα μέσα Ιανουαρίου η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου μίλησε στον «Guardian» και η βρετανική εφημερίδα έκανε λόγο για 38.000 επανασυνδέσεις. «Πού οφείλεται η απόκλιση;» ρώτησε μεταξύ άλλων η περιφερειακή σύμβουλος με την «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» Δέσποινα Κουτσούμπα τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος απάντησε πως «έχουμε την ενημέρωση ότι 38.000 είναι οι παροχές που έχουν διακοπεί, δεν ξέρουμε όμως πόσες αφορούν κύριες κατοικίες ή εξοχικά». Συμπλήρωσε ότι το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό, «κατά την έννοια ότι θα συνεχιστεί η προστασία από τη διακοπή» και θα αναμορφωθεί με βάση επικείμενη κυβερνητική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμάνο, το κόστος των επανασυνδέσεων δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ - η Περιφέρεια είχε προβλέψει στον προϋπολογισμό της 2,5 εκατ. Η ΔΕΗ έχει δεχτεί να προχωρήσει στις επανασυνδέσεις χωρίς ακόμη να πάρει τα χρήματα. Περιφερειακοί σύμβουλοι σχολίαζαν σε πηγαδάκια το ενδεχόμενο η σχετική δαπάνη να απορριφθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Μεγαλύτερα ποσά, και συγκεκριμένα 45.000 ευρώ, προϋπολογίζονται για την εκπόνηση δύο μελετών που ενέκρινε το χθεσινό περιφερειακό συμνβούλιο: 25.000 για μελέτη συντήρησης του παιδικού κήπου «Πικιώνη» στη Φιλοθέη και έως 20.000 για την ανάθεση οικονομοτεχνικής μελέτης βιωσιμότητας για τη σύσταση Αναπτυξιακής Εταιρείας της Περιφέρειας Αττικής. Μια μορφή εταιρείας που δεν στηρίζουν πλέον οι ΟΤΑ της χώρας και, σύμφωνα με παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν έχει να προσφέρει ουσιαστικά στις υπηρεσίες της περιφέρειας και, εκτός του ότι στο παρελθόν απέτυχε, αποτέλεσε και «μοχλό διαφθοράς».

πηγή:  efsyn.gr

1 σχόλιο:

  1. αν τα πας καλά με τον Αλαφούζο όμως, η ίδια είδηση γράφεται ως εξής στην Καθημερινή: http://www.kathimerini.gr/810919/article/epikairothta/ellada/h-perifereia-attikhs-or8wse-aspida-gia-to-reyma-se-10000-noikokyria

    ΑπάντησηΔιαγραφή