.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Χτίζει το μέλλον της, με τη στήριξη των καλύτερων!

Μάριος Τριβιζάς

Το SDNA αναλύει τι σημαίνει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Elite του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Οι λόγοι που επιλέχθηκε, η επίσημη πρώτη της στο τέλος Απριλίου, τα... ενδιάμεσα κέρδη, το πρότζεκτ του γηπέδου και το... μεγάλο -τελικό- έπαθλο.

Η είδηση της ένταξης της ΑΕΚ στην... Elite έγινε δεκτή θετικά και προκάλεσε εντύπωση. Η συμμετοχή της Ένωσης σε ένα πρόγραμμα που έχει την σφραγίδα του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, είναι από μόνη της ένα σημαντικό γεγονός. Έστω και αν πολλοί (μπορεί και οι περισσότεροι), δεν αντιλήφθηκαν πλήρως -και δικαιολογημένα- τι ακριβώς είναι αυτό το... νέο φρούτο και ποιοι δρόμοι ανοίγονται για την ΠΑΕ.


Το SDNA επιχειρεί να εξηγήσει ακριβώς αυτό: Τι είναι το πρόγραμμα Elite, τι στόχο έχει, ποιες εταιρείες και με ποια κριτήρια επιλέγονται για να συμμετάσχουν σε αυτό, ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν μέχρι να το ολοκληρώσουν και πάνω απ' όλα, ποια είναι τα κέρδη που θα αποκομίσουν. Τόσο άμεσα (όσο βρίσκονται σε αυτό), όσο και σε βάθος διετίας (με την ολοκλήρωσή του).

Τι είναι η Elite

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε και υλοποιείται από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) και αφορά αποκλειστικά μεσαίες -για τα δεδομένα της ευρωπαϊκής αγοράς- επιχειρήσεις. Εταιρείες που -κρίνεται ότι- είναι έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα, να «ψηλώσουν» στην ευρωπαϊκή αγορά και το μόνο που έχουν ανάγκη για να το επιτύχουν αυτό είναι οι γνώσεις σε θέματα κεντρικής στρατηγικής και οι επαφές.

Όπου «επαφές», προσθέστε και τη λέξη επενδύσεις, καθώς στην οικονομική συγκυρία την οποία αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, τα περιθώρια τραπεζικού δανεισμού δεν θυμίζουν σε τίποτα αυτά του παρελθόντος και ο μόνος τρόπος να αναπτυχθούν υγιείς εταιρείες είναι μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης από ιδιωτικά κεφάλαια.

Επίσης, το «χρηματοδότηση» δεν σημαίνει απαραίτητα σε πρώτη -ή και σε τελική- φάση νέους μετόχους ή νέους συμμετόχους για μια εταιρεία. Θα μπορούσε να αφορά από εμπορικές συμφωνίες (μεταξύ των συμμετεχόντων και όχι μόνο), μέχρι την συμμετοχή άλλων εταιρειών σε κάποιο πρότζεκτ κάποιας εταιρείας, αν διαπίστωναν ότι από την υλοποίησή του θα προέκυπτε κέρδος γι' αυτές.

Η διαδικασία... εισόδου

Το να μπει μια επιχείρηση σε αυτό το κλειστό κλαμπ δεν είναι κάτι απλό. Οι εταιρείες που δηλώνουν συμμετοχή, ελέγχονται από το Χρηματιστήριο του Λονδίνου εξονυχιστικά και με πολύ αυστηρά κριτήρια. Στην περίπτωση της ΑΕΚ αυτή η διαδικασία ελέγχου κράτησε περίπου οκτώ μήνες!

Όλο αυτό το διάστημα τα στελέχη της Ένωσης και κυρίως ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Αλέξης Δέδες και ο οικονομικός διευθυντής Δημήτρης Πάτκας, βρίσκονταν σε διαρκή επαφή και επικοινωνία με τα στελέχη του LSE, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και -κυρίως οικονομικά- στοιχεία.

Στόχος των Άγγλων ήταν να διαπιστώσουν δύο πράγματα: Αν η ΠΑΕ ΑΕΚ είναι μια υγιής οικονομικά εταιρεία και αν έχει προοπτικές άμεσης (μέσα στα επόμενα δύο χρόνια) ανάπτυξης. Κρίθηκε ότι πληρούσε και τις δύο προϋποθέσεις, κι έτσι πήρε την έγκριση για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Το... δεύτερο στάδιο

Τη στιγμή που ανακοινώθηκε επίσημα η ένταξη της στην Elite, η ΑΕΚ είχε κάνει το... 1/3 της διαδρομής. Για τις εταιρείες που γίνονται δεκτές σε αυτό το πρόγραμμα ακολουθεί το ενδιάμεσο στάδιο που κρατά περίπου ενάμιση με δύο χρόνια. Για την Ένωση θα ξεκινήσει και τυπικά στο τέλος Απριλίου, όταν θα πραγματοποιηθεί μια επίσημη εκδήλωση για την... υποδοχή όλων των εταιρειών που έγιναν αποδεκτές σε αυτό το κλειστό κλαμπ τους τελευταίους μήνες.

Σε αυτό το δεύτερο στάδιο του προγράμματος το LSE θα αναλάβει την εκπαίδευση των στελεχών της ΑΕΚ σε επίπεδο οικονομικής στρατηγικής, με βασικό στόχο την ανάπτυξη της εταιρείας. Τα σεμινάρια θα γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και θα συμμετέχουν σε αυτά εκπρόσωποι όλων των εταιρειών που συμμετέχουν στην Elite. Επίσης, η ΑΕΚ θα έχει πρόσβαση με μια εξειδικευμένη πλατφόρμα σημαντικών εταιρικών πληροφοριών σχετικά με τη διεθνή αγορά.

Ταυτόχρονα με τον ρόλο της... εκπαιδευόμενης, η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ θα εξακολουθήσει να έχει κι αυτόν της... ελεγχόμενης. Οι έλεγχοι από τους ανθρώπους του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου θα συνεχιστούν, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα εξακολουθεί να κινείται σε έναν υγιή δρόμο.

«Ενδιάμεσα κέρδη» και γήπεδο

Το γεγονός ότι η ΑΕΚ έχει να... διανύσει ένα διάστημα σχεδόν δύο ετών συμμετέχοντας στο δεύτερο στάδιο του προγράμματος, δεν σημαίνει ότι δεν θα έχει... ενδιάμεσα κέρδη. Ότι δεν θα έχει, δηλαδή, οφέλη όσο βρίσκεται σε αυτό το στάδιο. Αυτά προκύπτουν από την συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στην Elite, οι οποίες καλύπτουν μια τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων.

Η συνεργασία μπορεί να είναι πολυεπίπεδη. Ανταλλαγή εμπειριών (κάτι κρίσιμο για τις επιχειρήσεις), η συνεργασία σε επίπεδα που η δραστηριότητα της μίας «ταιριάζει» με αυτή της άλλης και φυσικά η συγκέντρωση κεφαλαίων. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για εταιρείες που πρώτες γνωρίζουν ότι βρίσκονται εκεί, επειδή το Χρηματιστήριο του Λονδίνου έβαλε τη σφραγίδα του πως πρόκειται για ασφαλείς και ελκυστικές αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Συνεπώς, συνεργασίες προκύπτουν και μέσω εμπορικών συμφωνιών των ίδιων των εταιρειών μεταξύ τους. Κάτι πολλά υποσχόμενο αν αναλογιστούμε ότι η ΑΕΚ είναι μια ποδοσφαιρική εταιρεία, η οποία βρίσκεται... μόνιμα σε αναζήτηση χορηγών. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα επένδυσης μιας εταιρείες σε μια άλλη μέσω αγοράς μετοχών ή με την συμμετοχή στη χρηματοδότηση κάποιου πρότζεκτ.

Και στην προκειμένη περίπτωση, η ΑΕΚ είναι έτοιμη να προχωρήσει ένα πολύ μεγάλο πρότζεκτ για εκείνη, αλλά και για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς. Ο λόγος φυσικά για την κατασκευή του νέου της γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια, για το οποίο είναι ανοικτή τόσο για την υποδοχή κι άλλων επενδυτών (στη «Δικέφαλος 1924»), όσο φυσικά και για την εξεύρεση χορηγιών.

Ο μεγάλος στόχος

Φυσικά, ο μεγάλος στόχος κάθε εταιρείας που συμμετέχει στο πρόγραμμα Elite είναι ο... τελικός προορισμός. Το πιστοποιητικό που θα εξασφαλίσει από το FSE (ένα πολύ σημαντικό παράσημο, με... πρακτικές προεκτάσεις), αλλά πολύ περισσότερο η προοπτική εισόδου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Όλες οι εταιρείες που θα ολοκληρώσουν με επιτυχία το πρόγραμμα, πρακτικά θα πληρούν ήδη όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να πάρουν την έγκριση της αγγλικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Και ο δρόμος θα είναι ανοικτός.

Σε ανύποπτο χρόνο, όταν η ΑΕΚ έπαιζε στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε πει σε συνεργάτες του ότι «αυτή η ομάδα που τώρα παίζει τρίτη κατηγορία, θα είναι η πρώτη από την Ελλάδα που θα μπει στο Χρηματιστήριο». Κάποιοι είχαν θεωρήσει ότι το έλεγε χάριν υπερβολής. Όμως, όταν σφηνωθεί κάτι στο μυαλό του...

πηγή:  sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου