Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Γιατί το ΚΚΕ αρνείται πολιτικό αγώνα ανατροπής;

Αναδημοσίευση από το vathikokkino.gr

Πηγή: Μιχάλης Ρίζος – «Πριν»

Στο σύντομο αυτό σημείωμα δεν θα αναφερθούμε στις ψευδολογίες του ΚΚΕ για δήθεν στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τις παρεμβάσεις των εκπαιδευτικών, τις αγωνιστικές κινήσεις των ΟΤΑ, την ΕΑΑΚ, την ΑΡΣΙ και γενικά σε ό,τι κινείται αριστερά του. Η προσπάθεια συκοφάντησης του ρεύματος της αντικαπιταλιστικής Αριστερός και της σύγχρονης κομμουνιστικής προοπτικής δεν γίνεται πιστευτή ούτε από τα μέλη του και είναι εκ προοιμίου αποτυχημένη. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωταγωνιστούν στους χώρους δουλειάς και στα συνολικά πολιτικά μέτωπα, για να οργανώσουν τη μαζική λαϊκή αντεπίθεση και τις πρώτες απεργίες κόντρα στο κλίμα της δηλητηριώδους αναμονής. Να προωθήσουν την αριστερή αντιπολίτευση στην κυβερνητική πολιτική της υποταγής στην ΕΕ, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, να ενισχύσουν το πλαίσιο της αντικαπιταλιστικής ανατροπής ενάντια στον «έντιμο συμβιβασμό» με το δημοσιονομικό σφαγείο και τους δανειστές-ληστές που οδηγεί σε νέο Μνημόνιο. Και αυτό το έχουν δει όλοι, πλην του ΠΓ του ΚΚΕ.



Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα γιατί το ΚΚΕ (εξακολουθεί να) απέχει από την πολιτική μάχη, με μαζικούς – εργατικούς όρους, ενάντια στην ΕΕ, το ληστρικό χρέος, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την επερχόμενη νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Και αναφερόμαστε σε πολιτικές μάχες με όρους εργατικής πάλης, για να τη διαχωρίσουμε από τις ανούσιες αντιπαραθέσεις στη Βουλή, τις «τρικυμίες στα ποτήρια» των τηλεοπτικών πάνελ και τις (σωστές κατά τα άλλα) εκτιμήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του ΠΑΜΕ ή του γραφείου Τύπου του κόμματος.

Ας δούμε τα γεγονότα: Πέρασαν 100 μέρες κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ δεν έχει αναλάβει καμία πολιτική μαζική πρωτοβουλία συσπείρωσης δυνάμεων ενάντια στην ΕΕ, την εξυπηρέτηση του ληστρικού χρέους, την κατάργηση των μνημονιακών νόμων, τη ληστεία των αποθεματικών με ΠΝΠ. Ακόμα και τη δική του πρόταση για «κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο» που κατέθεσε κοινοβουλευτικά, τη «στήριξε» με μια αναιμική κομματική συγκέντρωση.

Στα καλέσματα της κίνησης Διαγραφή του Χρέους Τώρα, των ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ και πολλών μαζικών φορέων για κινητοποίηση ενάντια στην καταβολή των δόσεων και στάση πληρωμών στο ΔΝΤ και την ΕΚΤ απαντά αρνητικά.

Στα σωματεία, τις ομοσπονδίες και τα εργατικά συνέδρια δεν έβαλε πρόγραμμα ή αιτήματα μαζικής απάντησης στους κεντρικούς πολιτικούς πυλώνες της αντιδραστικής πολιτικής, όπως διαγραφή χρέους, ρήξη – έξοδο από ΕΕ-ευρωζώνη, ισοσκελισμένο προϋπολογισμό κ.λπ. Αντίθετα, τα λοιδόρησε ή τα θεώρησε «ρεφορμιστικούς στόχους»! Στους δήμους που έχει πλειοψηφία εφαρμόζει τα ΕΣΠΑ και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, «γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς».

Και το αποκορύφωμα: Απέχει από τη μεγάλη διαδήλωση της 11 ης Μάη ενάντια στην καταβολή των 780 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ (όταν όλα τα συστημικά μέσα -με το σιγοντάρισμα κυβερνητικών κύκλων- ουρλιάζουν για έλλειψη ρευστότητας!), που αντικειμενικά συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική και την ΕΕ, εκτιμώντας ότι είναι διαδήλωση στήριξης της… κυβέρνησης)! Θου Κύριε! Την ίδια ώρα καλεί, μέσω ΠΑΜΕ, τα σωματεία στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά σε σύσκεψη για τις ΣΣΕ!

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Το ΚΚΕ διστάζει να συμβάλει σε μέτωπο ανατροπής της κυβερνητικής πολιτικής, της ΕΕ, της χρεομηχανής και των Μνημονίων. Φοβάται την όξυνση της ταξικής πάλης που θα προκληθεί με τη λαϊκή συσπείρωση γύρω από μια τέτοια γραμμή, τη ρήξη με το κεφάλαιο και τη δυνατότητα ενός άλλου δρόμου έξω από το ευρώ και την ΕΕ, την προσέγγιση ακόμα και της επανάστασης. Γιατί βλέπει τα πράγματα γραμμικά και μηχανιστικά. Ταυτίζει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με την επιρροή του ΚΚΕ. Αντιμετωπίζει τη δυνατότητα ρήξης και μαζικής εργατικής ανυπακοής περίπου σαν δημοσκόπηση. Γι” αυτό ο ΓΓ του θεωρεί καταστροφή την έξοδο από το ευρώ σε αυτές τις συνθήκες! Γι’ αυτό και όποιες κινητοποιήσεις παίρνει σε αυτή την κατεύθυνση τις περιορίζει σε ρουτινιάρικές και τυποποιημένες κομματικές εκδηλώσεις. Και ενώ απουσιάζει από τον πολιτικό αγώνα ανατροπής, βαφτίζει όσους καλούν και συμμετέχουν σ’ αυτόν «δεκανίκια της κυβέρνησης». Προσπαθεί έτσι να περιχαρακώσει τα μέλη και στελέχη του, που δίκαια διαμαρτύρονται.

Το ΚΚΕ χρόνια τώρα καλεί μόνο σε οικονομικό αγώνα: Για τη ΣΣΕ, τις απολύσεις, τις συνθήκες δουλειάς, για διαπραγμάτευση της αξίας της εργατικής δύναμης. Όχι για πολιτική ρήξη και χειραφέτηση με το κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. Τον πολιτικό αγώνα τον περιορίζει στις εκλογές, τις αποκαλύψεις και τα… συμπεράσματα. Καμιά κατάκτηση, ανατροπή ή επανάσταση δεν έγινε μόνο με συμπεράσματα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, συναγωνιστές του ΚΚΕ. Αγωνιστικό μέτωπο αντεπίθεσης, αντιπολίτευσης, ρήξης και ανατροπής σήμερα! Τα γεγονότα ξανάρχονται με μεγαλύτερη ορμή. Πρέπει να δηλώσουμε όλοι παρόντες στη μεγάλη αυτή πολιτική μάχη. Η αντικαπιταλιστική Αριστερά έχει τουλάχιστον σε αυτό πάρει ξεκάθαρη θέση.

18 σχόλια:

  1. Αυτό το "Αντικαπιταλιστική Αριστερά" μπορεί να το εξηγήσει κάποιος; Η αριστερά εξυπακούεται ότι είναι αντικαπιταλιστική. Υπάρχει και φιλοκαπιταλιστική αριστερά; Θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέραμε στο τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Λυγα λογια για τον φυλο μας τον Ανωνυμο .Αριστερα πρωτοξεκηνησε να ονομαζεται η πολιτηκη πτερυγα, που συνηθηζε να καθετε στα αριστερα εδρανα της Γαλλικης εθνοσυνελευσης πριν 200 περιπου χρονια, ηταν ανθρωποι οπαδοι των φυλελευθερων και φυλεργατικων μεταρυθμισεων, για την εποχη τους. Ετσι παρεμεινε και διαθοθηκε ο πολητικος ορος αυτος, βεβαια απο τοτε, πολυ νερο ετρεξε απο τις οχθες του Σηκουνα, και στην εποχη μας αυτη η ενοια εχει αρκετα ελαστικοπιοιθει παγκοσμοιως, ιδιαιταιρα, μετα την πτωση του υπαρκτου -σοσιαλησμου-........ Στην χωρα μας η ενοια της Αριστερας εχει ιστορικα , πιο συγεκριμενη πολιτηκοιδεολογικη ενοια και συνδεεται με την Εθνικη Αντισταση,ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με τον εμφυλιο, τις διωξεις ,την ΕΔΑ, το ΚΚΕ, το Πολυτεχνειο, και τους μετεπειτα κοινωνηκους αγωνες. Την σημερον εποχη και στα χρονια της κρισης του Ελληνικου καπιταλησμου , μεσα απο τον εργατολαικο ξεσηκομο 2010-12, το κεφαλι στην Ελληνικη Αριστερα το πηρε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενα μυκροαστικο κατα βαση κομμα, μεσα απο μια φυλολαικη συνθηματολογια, και με την παραλληλη δεσμευση , οτι δεν θα θυξη την ΕΕτο Ευρω το ΝΑΤΟ και τα αλλα-- αγια- της αρχουσας ταξης...... Αποτελεσματα των 100 πρωτων ημερων τα βλεπουμε και αρχηζουμε να καταλαβαινουμ αρκετα........ Αυτην την αριστερα την ονομαζουμε απλα διαχειρηστικη, της συνχρονης κοινωνικοοικονομικης κρισης, και απο οτι βλεπουμε μεχρι τα τωρα, μονο αντικαπιταληστικη δεν ειναι, και οσο για το φυλολαικο προγραμμα, ανασας, που λεγανε παει περιπατο....... προς μεγαλη χαρα του κοινωνηκου και πολυιτηκου κατεστημενου , ντοπιου και διεθνους........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλεος ρε φίλε τι διαβάζουμε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κατηγορεί το ΚΚΕ για ολιγορία την ώρα που συναγελάζονται με τον ΣΥΡΙΖΑ ,στα σωματεία στις γειτονιές (βλέπει κοινωνικά ιατρεία, λαική συνέλευση). Θεωρούν συστημικό το ΚΚΕ αλλά δεν έχουν πρόβλημα να συνεργαστούν με το Αλαβάνο (μεγάλος επαναστάτης) και ίσως αύριο με τον Λαφαζάνη και τον Καζάκη.

    Παρεμπιπτόντως το ΠΑΜΕ οργανώνει για τις 11 Ιούνη συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα (να δούμε που θα είναι οι ΑΝΤΑΡΣΥες) με στόχο προκήρυξη απεργίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά ρε παιδιά του ΚΚΕ, σκίσατε όλο αυτό το διάστημα όλα τα καλσόν σας στα γραφεία και τους καναπέδες, και θα κάνετε μερικούς μήνες μετά απεργία τουφεκιά για παραλλαγή. Βρε ουστ υποκριτές που νομίζετε πως είστε και επαναστάτες

      Διαγραφή
    2. Οργανώνει απεργία η μονή ΠΑΜΕ στις 11 Ιούνη; Χαχα. Γιατί δεν ξεκινάτε από ολιγόλεπτη στάση εργασίας και να κορυφώσετε τον αγώνα σας με ημερήσια;
      Πολύ βιαστικοί και αποφασισμένοι φαίνεστε να....ανατρέψετε κυβερνητική πολιτική και κυβέρνηση

      Διαγραφή
    3. @ 10.44 Πάει πολύ να κουνάνε το δάχτυλο στο ΚΚΕ οι "φιλιππινέζες" του ΣΥΡΙΖΑ (βλ. ΑΝΤΑΡΣιοι) που έτρεξαν πρώτοι να σπείρουν αυταπάτες (και δεν είναι φυσικά η πρώτη φορά) με τις βλακώδεις φιλοκυβερνητικές φιεστούλες-αμερικανιές τύπου "για μια ανάσα αξιοπρέπειας".

      Διαγραφή
    4. 16-5-15 11.19
      Δεν κατάλαβες. Συλλαλητήριο για... να κάνουν απεργία το 15αυγστο κάνουν.

      Διαγραφή
    5. Στο χορό στήριξης του Σύριζα και το Παμε βλέπω! Συλλαλητήρια πανελλαδικά για στήριξη της κυβέρνησης και της πολιτικής της!!!

      Διαγραφή
    6. Κάλά φιλαράκο εσυ δεν παίζεσαι συνέχισε τον ύπνο, κάποιος θα βρεθεί να σε ενημερώσει

      Διαγραφή
  4. Μόνη ηλικιωμένη πληγωμένη κυρία αναζητά συντροφιά στην απομόνωση ππου έχει διαλέξει να ζει. Δεκτές μόνο ουρές. Πληροφορίες παμε γιατι χανόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάτε να δείτε αν ερχόμαστε. Με τον καημό θα μείνετε και σύντομα εκτός βουλής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον εσύ θα μείνεις με τον καημό να δεις το ΚΚΕ εκτός βουλής. Το οποίο ΚΚΕ παρεπιπτόντως, παρά τη πόλωση και παρά το σπρώξιμο του ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε κατά κάποιες δεκάδες χιλιάδες τις ψήφους του και κέρδισε και νέους ψηφοφόρους. Στις δε φοιτητικές από προχθές είναι κοινά αποδεκτό απ´ όλους ότι είναι πλέον 2η δύναμη.

      Διαγραφή
  6. ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την μαρξιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ

    αλήθεια τι θα κάνετε στις 11 Ιούνη;;
    Υποψιάζομαι ότι σύντομα θα συμμετέχετε σε κάποιο συλλαλητήριο για το αξιοπρεπές μνημόνιο της αριστεράς και θα κατηγορείται το ΚΚΕ για τη μη συμμετοχή του στις ενωτικές αριστερές πρωτοβουλίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΜΑΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΙΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατανοητή η ανάγκη σας να έρθουν από άλλους χώρους για να φαίνεστε πολλοί καθώς φυλλοροούν τα μέλη σας και η πολιτική σας δεν πείθει πλέον κανέναν

      Διαγραφή
    2. Μια κακή απάντηση για να δικαιολογήσεις την ανυπαρξία σου.
      Αλήθεια τι εύκολη που είναι η κριτική εκ του μακρόθεν.
      Κάτσε στην καναπεδάρα σου περίμενε τον σωτήρα σου να σε σώσει και βάλτα με το ΚΚΕ γιατί δεν τα κάνει όπως τα φαντάστηκες

      Διαγραφή
  8. Επειδή από ευφυολογήματα και τρολιές γυμνασιακού επιπέδου για "μονές" κλπ. χορτάσαμε, κι επειδή πολύς λόγος γίνεται για ιστορικά θέματα εδώ μέσα, ας πούμε επιτέλους κάποια πραγματάκια ουσίας...

    Στο 14ο Συνέδριό του, το ΚΚΕ ξεφορτώθηκε (και άργησε κιόλας) τα σοσιαλδημοκρατικά βαρίδια που, όπως πάντα, ύπουλα στόχευαν στην διάλυσή του και έβαλε τις βάσεις για την ανασυγκρότησή του επαναβεβαιώνοντας τον Μαρξιστικό-Λενινιστικό χαρακτήρα του.
    Στο 15ο Συνέδριο, ξεκίνησε η μελέτη των αντεπαναστάσεων στην Ανατολική Ευρώπη, διαμορφώνοντας ένα σαφέστατο αντιμονοπωλιακό, αντιιμπεριαλιστικό και εν τέλει αντικαπιταλιστικό (μιας και αρέσει στους αντάρσιους ο όρος) πρόγραμμα.

    Κι επειδή πολύ λόγο εκ του πονηρού κάνουν ορισμένοι ότι το ΚΚΕ δεν θέλει συμμαχίες και μέτωπα, το πρόγραμμα ήταν και συμμαχικό και μετωπικό, αλλά...
    χωρίς μεσοβέζικα λεκτικά τεχνάσματα και κεντροαριστερές και ευρωενωσιακές αυταπάτες.

    Όσον αφορά το περιβόητο "’βρώμικο 89" που και πάλι εκ του πονηρού επικαλούνται ορισμένοι, το ΚΚΕ ποτέ δεν έκανε την τότε "συγκυβέρνηση" προμετωπίδα της ιστορίας του, ούτε φυσικά την παρουσίασε ποτέ ως απόγειο αγωνιστικής δράσης κι έχει δικαίως αποκλείσει κάθε σκέψη για κάτι παρόμοιο μελλοντικά. Όλα αυτά αξιολογήθηκαν από ένα μεγάλο αριθμό σ/φων που διαφώνησαν τότε και έχουν επιστρέψει στο χώρο του ΚΚΕ, κριτικά ή και ανεπιφύλακτα, αφού δεν είδαν καμμία προκοπή με το εγχείρημα ΝΑΡ που είναι σήμερα η βασική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Και πάμε ξανά στο θέμα των συμμαχιών...
    Με ποιούς ακριβώς να συμμαχήσει και να συγκροτήσει μέτωπο το ΚΚΕ;
    Με πρώην "σ/φους" που επέλεξαν την συνολική απάρνηση της κομμουνιστικής κληρονομιάς σε ιστορικό, πολιτικό, ιδεολογικό, οργανωτικό επίπεδο;
    Mε πρώην "σ/φους" που ασκούνται συστηματικά σε αριστερή ελευθεριακή φρασεολογία, σε ιδεολογική απογύμνωση, σε ιστορική απαξίωση, σε αντιΚΚΕ χυδαιότητες, σε πολιτικές παλινδρομήσεις, σε οργανωτικά ξεχειλώματα;
    Ή μήπως με πρώην "σ/φους" που στο συνδικαλιστικό πεδίο δεν ντράπηκαν να κάνουν κοινά ψηφοδέλτια ή προεδρεία μαζί με συνασπισμένους ή ακόμα ακόμα και με εργοδοτικούς πασκίτες, στο όνομα μιας κάποιας νεφελώδους "ενότητας της αριστεράς";

    Eίναι αυτό το επαναστατικό υποκείμενο του 21ου αιώνα;
    Να το ξαναπώ;
    Eίναι αυτό το επαναστατικό υποκείμενο του 21ου αιώνα;
    Πείτε μου για να καταλάβω.

    Δεν αμφισβητεί κανείς ότι στα τέλη της δεκαετίας του ’80 επιχειρούνταν, με ευθύνη της αντικομματικής "ανανεωτικής" φράξιας (Φαράκος Γ.Γ., Ανδρουλάκης, Δαμανάκη, Αλαβάνος, Λαφαζάνης κ.α.) να παρεκλίνει το κόμμα σε ευρωκομμουνιστικές θέσεις και ότι η συγκρότηση του Ενιαίου Συνασπισμού έγινε πάνω σε λανθασμένες και εντελώς σαθρές βάσεις. Είναι κατανοητή μέχρι ενός σημείου η απογοήτευση ενός νέου ανθρώπου από τη σύντομη στήριξη της κυβέρνησης Τζανετάκη. Όμως, η "αντίστροφη" φραξιονιστική ομάδα Γράψα υπήρχε από το ’84 και οι παλαιότεροι θυμούνται ότι με την στάση της έδινε όποιο πάτημα μπορούσε στους "ανανεωτικούς". Οι ίδιοι οι αποχωρήσαντες είχαν προηγουμένως κατηγορήσει την ηγεσία του ΚΚΕ για... "σταλινικές πρακτικές" (παλιά μας τέχνη κόσκινο) και ότι... "δεν αντιλαμβάνεται πλήρως το «νέο πνεύμα» της περεστρόικα".
    Η ιστορία πάντως απέδειξε ότι οι φόβοι ενδεχομένως τίμιων μελών της ΚΝΕ που έφυγαν το ’89, δεν επαληθεύτηκαν.

    Κλείνω την (5λεπτη ελπίζω) τοποθέτηση με το εξής ερώτημα:
    Τα όποια λάθη του ΚΚΕ της δεκαετίας του ‘80, δικαιολογούν την παραμονή κανενός στο ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΝΑΡ κλπ του 2015; Μην μου δώσετε απαραίτητα απάντηση. Απλά κοιτάξτε τον καθρέφτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή