Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη: Εκδηλώσεις-αφιερώματα

Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τις 16 Ιουνίου 1945 που βρήκε το θάνατο ο πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης Βελουχιώτης μαζί με τον αντάρτη Τζαβέλα, στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας, αποκλεισμένοι σε μάχη με στρατιωτικά τμήματα της αντίδρασης και του εθνικού στρατού. Τα κεφάλια τους εκτέθηκαν για 2 μέρες κρεμασμένα στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

Μια σημαντική επέτειος και σταθμός για την ανυπότακτη αριστερά και τους μαχητικούς αγώνες, για τους αγωνιστές της ασυμβίβαστης πάλης και της κοινωνικής απελευθέρωσης.
 
Πολλές είναι οι εκδηλώσεις, οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και τα αφιερώματα για να τιμηθεί αγωνιστικά ο καπετάνιος Άρης, από κινήσεις, οργανώσεις και συλλογικότητες του αγώνα και του κινήματος.

Κεντρική εκδήλωση στο Φεστιβάλ Αναιρέσεις, Αθήνα 14 Ιούνη

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση της τρίτης μέρας του φετινού φεστιβάλ των Αναιρέσεων στην Αθήνα είναι αφιερωμένη στα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη Βελουχιώτη. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιούνη, στις 7.00 μ.μ. στο χώρο του φεστιβάλ, στη Γεωπονική, και έχει τίτλο «Βάρκιζα τέλος!»-Το μήνυμα του Άρη, τότε και τώρα. Μια πολιτική εκδήλωση τιμής, αλλά και επίκαιρη πολιτικά, με αγωνιστές και στελέχη της ανυπότακτης αριστεράς. (αναλυτικά για την εκδήλωση τις επόμενες μέρες στο τελικό αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αναιρέσεις).

Αντίστοιχες πολιτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και στα Φεστιβάλ των Αναιρέσεων 2015 στο Βόλο, τα Γιάννενα και τη Θεσσαλονίκη (το πρόγραμμα όλων των φεστιβάλ στην ιστοσελίδα των Αναιρέσεων εδώ)

Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ν.Κ.Α. θα κυκλοφορήσουν ειδική αφίσα για τα 70 χρόνια από το θάνατο του Άρη.

Οδοιπορικό Εργατικών Λεσχών σε Λαμία-Τρίκαλα-Μεσούντα

Μια σειρά Εργατικές Λέσχες από την Αθήνα και όχι μόνο, συνδιοργανώνουν οδοιπορικό στα βήματα του Άρη Βελουχιώτη. Έτσι 8 λέσχες πολιτισμού, νεολαίας και εργασίας από γειτονιές της Αθήνας, του Βόλου και των Τρικάλων θα συναντηθούν στις 6 Ιούνη στα Τρίκαλα. Πρόκειται για τις Εργατικές Λέσχες Ν. Σμύρνης, Καλλιθέας, Κερατσινίου, Περιστερίου, Ν. Ιωνίας (Υδραγωγείο), την Πολιτική-Πολιτιστική Λέσχη Γλυφάδας Αμπάριζα, την Λέσχη εργαζομένων και νεολαίας Βόλου και την Λέσχη Εργασίας-Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων. 

Το πρωί του Σαββάτου 6 Ιούνη θα ξεκινήσουν πούλμαν από την Αθήνα, με πρώτο σταθμό την πόλη της Λαμίας και την πλατεία στην οποία ο Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ, Άρης, εκφώνησε τον ιστορικό λόγο της Λαμίας. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη γέφυρα του Γοργοπόταμου, όπου έγινε το σημαντικό σαμποτάζ και η ανατίναξη της γέφυρας από τις αντάρτικες δυνάμεις. Το οδοιπορικό θα συνεχιστεί στα Τρίκαλα, με ιστορικό οδοιπορικό στο Φρούριο των Τρικάλων, ενώ θα ακολουθήσουν αντιφασιστική πορεία στους δρόμους της πόλης και εκδήλωση στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου των Τρικάλων στην οποία κρεμάστηκαν τα κεφάλια των καπετάνιων Άρη και Τζαβέλα στις 16 Ιουνίου του 1945. Θέμα της εκδήλωσης «Ο ανυπόταχτος και οργανωμένος Λαός, τότε και τώρα». Την Κυριακή οι συμμετέχοντες στο οδοιπορικό θα μεταβούν στη Μεσούντα της Άρτας και τον τόπο θυσίας του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, το φαράγγι του Φάγγου, εκεί όπου άφησε την τελευταία του πνοή ο Άρης Βελουχιώτης, περικυκλωμένος από παρακρατικές συμμορίες της Δεξιάς και τμήματα της Εθνοφυλακής.

Οι Λέσχες κυκλοφορούν ήδη αφίσα και ανακοίνωση-κάλεσμα με τίτλο «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λευτέρωσε ο Άρης και το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ»

Εκδήλωση τιμής στη Μεσούντα από την ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η)

Σε εκδήλωση τιμής καλεί και η Περιφερειακή Κίνηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στην Ήπειρο ΑΡΠΗ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια από τις 16 Ιουνίου 1945 που βρήκε το θάνατο ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με τον αντάρτη Τζαβέλλα στη χαράδρα του Φάγγου στη Μεσούντα Άρτας, αποκλεισμένοι σε μάχη με στρατιωτικά τμήματα της αντίδρασης και του εθνικού στρατού. Τα κεφάλια τους εκτέθηκαν για 2 μέρες κρεμασμένα στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων.

…Με αφορμή αυτή την επέτειο στηρίζουμε την εκδήλωση των εργατικών λεσχών στις  7 Ιουνίου 2015, στη Μεσούντα Αρτας με κεντρικό σύνθημα «Άρης Βελουχιώτης, 70 χρόνια ασύλληπτος». Ασύλληπτος από την αστική τάξη, τον «εθνικό κορμό», τις ηγεσίες.»

Εκδήλωση τιμής και στη Δομνίστα Ευρυτανίας

Ένα όμορφο οδοιπορικό θα πραγματοποιηθεί και στη Δομνίστα Ευρυτανίας. Η οικογένεια του Μπάμπη Κλάρα, αδελφού και συντρόφου του Άρη (Θανάση Κλάρα), μαζί με τοπικούς συλλόγους διοργανώνει πεζοπορία από το χωριό Δομνίστα, το πρώτο χωριό στο οποίο εισήλθε ο Άρης και η πρώτη ομάδα ανταρτών στις 7 Ιούνη του 1942 δημιουργώντας τις ομάδες του ΕΛΑΣ. Ο πεζοπορικός περίπατος στα βήματα του Άρη θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιούνη, ενώ στο Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού θα γίνουν εκδηλώσεις και ομιλίες για τον Άρη στις 6 Ιούνη το βράδυ και στις 7 Ιούνη.

πηγή: narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου