Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Πανελλαδική Απεργία την Κυριακή 19/7 στο εμπόριο

  • Απεργιακή Συγκέντρωση, Κυριακή 19 Ιουλίου, στις 10.30 π.μ. Ερμού και Κορνάρου

  • Πανεργατικό Συλλαλητήριο Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 7.00 μ.μ. Σύνταγμα, ενάντια σην ψήφιση του 2ου πακέτου ¨προαπαιτούμενων" νόμων (ασφαλιστικό, κ.α.)

Πανελλαδική απεργία την Κυριακή 19 Ιούλη έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στο εμπόριο αντιδρώντας στην –για άλλη μια φορά- κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.

Παρ΄ όλες τις «δεσμεύσεις» της, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν άλλαξε ποτέ τους 5 αυτούς μήνες το νομικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΙΑ, αφήνοντας έτσι ανοιχτά τα καταστήματα για 8 Κυριακές. Δεν έφτανε φυσικά αυτό, αλλά με τη νέα αντεργατική συμφωνία και το μνημόνιο 3 γίνονται αποδεκτές και θα ισχύουν οι περίφημες νεοφιλελεύθερες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές του χρόνου. Ένα τεράστιο δώρο στο εμπορικό κεφάλαιο, τις πολυεθνικές και τους ξένους και ντόπιους μεγάλους ομίλους.
Νέα κέρδη για την εργοδοσία δηλαδή, νέα δεινά και στυγνή εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους. Διαιώνιση των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων, με ζωή λάστιχο και δουλειά 7 μέρες την εβδομάδα, 10-ωρα και 12-ωρα και κακοπληρωμένη (ή και απλήρωτη). Αυτά είναι –μερικά μόνο από τα μέτρα- του μνημονίου 3 και της συμφωνίας που υπέγραψαν και ψήφισαν προχθές μαζί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι, στο όνομα της αποφυγής… της καταστροφής του λαού και της... χρεοκοπίας. Καταστροφή είναι τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα! Οι εργαζόμενοι με τα παλιά-και ακόμα περισσότερο-και με τα νέα μνημόνια έχουν ήδη χρεοκοπήσει!

Γι΄ αυτό είπαν και θα πουν ξανά και ξανά ένα μεγάλο ταξικό ΌΧΙ. Την Κυριακή, στην Απεργία στο εμπόριο, οι ταξικές δυνάμεις και τα σωματεία καλούν σε απεργιακή συγκέντρωση και εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Για να πούμε άλλο ένα εργατικό «ΌΧΙ δουλειά την Κυριακή, ΌΧΙ στο μνημόνιο, ΌΧΙ στην πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν».

Τα σωματεία στη μάχη

Σε ανακοίνωση-κάλεσμά του για την απεργία της Κυριακής 19/7 ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου αναφέρει:

"Κυριακή 19/7: Δεν δουλεύουμε – Δεν ψωνίζουμε
Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, τα εργατικά σωματεία, τις συλλογικότητες εργαζομένων και ανέργων και όλο τον κόσμο του αγώνα να συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση, την Κυριακή 19/7 στις 10.30 π.μ. στη συμβολή των οδών Ερμού και Κορνάρου. Να κάνουμε υπόθεση όλων μας τη μάχη για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας, ως μια σημαντική πτυχή της συνολικής επίθεσης που δέχεται ο κόσμος της εργασίας.

Σε μια ιδιαίτερη κρίσιμη συγκυρία για τη ζωή μας και την ταξική πάλη μας, συνεχίζουμε δυναμικά τους αγώνες που ως σήμερα έχουμε δώσει για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Για να πάρουμε πίσω τις κατακτήσεις που μας έκλεψαν και συνεχίζουν να μας κλέβουν, αλλά και για να κερδίσουμε νέες!

Ενάντια στους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται και ψηφίζονται. Ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, ενάντια στις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Ξεκάθαρα ενάντια και στο «Μνημόνιο 3» που έρχεται ολοταχώς κατά πάνω μας, έπειτα από τη συμφωνία της Κυβέρνησης με τους «εταίρους», και παρά την ξεκάθαρη δεδηλωμένη αντίθεση του κόσμου της εργασίας!

Ενάντια στο καθεστώς της -με κάθε μέσο- επιβολής μιας επίπλαστης εθνικής ενότητας και συναίνεσης, στο όνομα της οποία μας ζητάνε να θυσιαστούμε και πάλι εμείς για τα κέρδη των επιχειρήσεων και την επιβίωση του συστήματος της εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Άλλωστε, όπως έχει διαφανεί από όλους τους αγώνες μας, αλλά και από το πρόσφατο δημοψήφισμα και την άμεσα συσχετιζόμενη άγρια επιθετικότητα μεγάλης μερίδας των εργοδοτών που εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες, αλλά και από το ίδιο το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, υπάρχει ένας βαθύτατος ταξικός διχασμός εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
 
Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας."

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας σε κάλεσμα του για μαζική συμμετοχή στην Απεργία: «Ένα από αυτά τα μέτρα (που ψηφίστηκαν προχθές) που αφορούν ''μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας'' είναι και το άνοιγμα των καταστημάτων και τις 52 Κυριακές και ''τολμηρή αναθεώρηση'' για συλλογικές διαπραγματεύσεις δηλ. κατάργηση συμβάσεων κλαδικών και επιχειρησιακών, μισθός που θα συνδέεται με την ''παραγωγικότητα'' του κάθε εργαζόμενου, και μαζικές απολύσεις.»

Απόφαση για κήρυξη 24-ωρης Πανελλαδικής Απεργίας στον κλάδο του εμπορίου και ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση την Κυριακή στο Σύνταγμα.

Συνέχεια στις μάχες των εργαζομένων και των συνδικάτων ενάντια στα παλιά και νέα βάρβαρα μέτρα το Πανεργατικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 22 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στο Σύνταγμα, την ημέρα που η Βουλή θα ψηφίσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων και νόμων για το νέο μνημόνιο, μεταξύ των οποίων και οι βάρβαρες αλλαγές στο ασφαλιστικό.

Στο συλλαλητήριο της Τετάρτης καλούν ήδη η ΑΔΕΔΥ και μια σειρά σωματεία, ενώ αναμένεται να αποφασίσουν τη συμμετοχή τους και άλλες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα.

πηγή: narnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου