.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Δήμητρα Νικολοπούλου: Η πόλη είπε Ναι στην Τέχνη



Επτά χρόνια τώρα σε κάθε παράσταση της Νεανικής Θεατρικής Σκηνής Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας το θεατράκι του ΠΠΙΕΔ γίνεται μια πελώρια αγκαλιά που μας χωράει όλους  και μας ταξιδεύει λικνιστικά σε έναν πιο όμορφο κόσμο.

   Μία ταλαντούχα και εμπνευσμένη αιώνια έφηβη, η Πελαγία Βουτζουλίδου-Κούλη, η Πελαγία με το πέλαγος στα μάτια και στην καρδιά, μοιράστηκε και φέτος το όραμα της με τη νεανική ομάδα που έχει μυήσει στο ερασιτεχνικό θέατρο. Και αν ηθοποιός σημαίνει φως, ερασιτέχνης σημαίνει εραστής της Τέχνης. Η Νεανική Θεατρική Σκηνή απέδειξε με τις φετινές παραστάσεις της "Βαβυλωνίας" στις 2,3,4 και 5 Ιουλίου ότι υπηρετείται από ανθρώπους και με το πάθος του ερασιτέχνη αλλά και με την αρτιότητα του επαγγελματία.

   Επέλεξαν ένα έργο εξαιρετικά απαιτητικό από κάθε άποψη,εργάστηκαν για έναν ολόκληρο χρόνο σκληρά και μεθοδικά και παρά τα πενιχρά τους μέσα παρουσίασαν μία παράσταση με σκηνοθετική δύναμη, ευρηματική σκηνογραφία, ενδυματολογική τελειότητα και ακόμη μεγαλύτερη υποκριτική ωριμότητα από κάθε άλλη χρονιά. Η πρωτότυπη μουσική του Π. Καβακόπουλου, που παραχώρησε στην ομάδα ο γιος του, Σπ.Καβακόπουλος, απογείωσε το έργο.

   Η "Βαβυλωνία" του Δημ.Βυζάντιου, κωμωδία γραμμένη το 1836, διαδραματίζεται στο Ναύπλιο του 1827 και αποτυπώνει την κοινωνική πραγματικότητα κατά τη στιγμή που γεννιέται η ελεύθερη Ελλάδα σε κλίμα επαναστατικού ενθουσιασμού αλλά και με τα βαρίδια του γλωσσικού, πολιτισμικού και ιδεολογικού πολυτεμαχισμού.Οι παραλληλισμοί με τη σημερινή συγκυρία είναι προφανείς !

   Εκείνο όμως που εντυπωσίασε στην παράσταση δεν ήταν μόνο η πειστικότατη εκφορά των διάφορων τοπικών διαλέκτων από τους νεαρούς ηθοποιούς και ο επιτυχημένος συντονισμός τους ούτε μόνο το ότι κατόρθωσαν να προκαλέσουν άφθονο και πηγαίο   γέλιο στο κοινό αλλά η αίσθηση ότι όλοι τους είχαν μελετήσει και βαθιά  κοινωνήσει τα  διδακτικά μηνύματα της "Βαβυλωνίας" για την Ελλάδα! Και είναι κυρίως αυτό που σε μια κρίσιμη εθνική καμπή γεννάει αισιοδοξία στην ψυχή των πολλών που τους παρακολουθήσαμε.

   Η έμπεδη γνώση, το δημιουργικό πάθος και ήθος, η συλλογικότητα και η αγάπη για τον Άνθρωπο και την Τέχνη που διδάσκει η Νεανική Θεατρική Σκηνή κατάφεραν ακόμη και σε μια σημαντική εκλογική βραδιά να πλημμυρίσουν το ΠΠΙΕΔ από κόσμο και πλατιά χαμόγελα!

    Δύο από τους παλαιότερους ηθοποιούς της ομάδας, ο Αλέξανδρος Αντωνιάδης και η Βασιλική Κούλη, μας εξομολογήθηκαν τα συναισθήματά τους αμέσως μετά το τέλος των παραστάσεων ." Αμφιθυμική" η διάθεση του Αλέξανδρου,καθώς "είναι μοναδική η χαρά για το μαγικό  ταξίδι που έζησαν όλοι μαζί αλλά και μεγάλη η ανυπομονησία για το πότε θα...ξαναμπαρκάρουν, με καπετάνιο την Πελαγία". Για τη Βασιλική το μήνυμα αυτής της προσπάθειας είναι ότι " Γινόμαστε έτσι καλύτεροι άνθρωποι . Προσπαθούμε μέσα από το θέατρο να παίρνουμε και να περνούμε το θάρρος να κυνηγήσουμε τα όνειρά μας ..."

    Ευχόμαστε σε όλη την ομάδα να συνεχίσει να το προσπαθεί με την ίδια επιτυχία για πολλά πολλά χρόνια ακόμη ! Το έχουμε απόλυτη ανάγκη .

                                                                                                       Δήμητρα Γ. Νικολοπούλου     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου