Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Το aek-watch.gr πιστεύει πως μπορεί να "κινεζοποιηθεί" πακέτο (ΠΑΕ-ΚΑΕ-Δικέφαλος-Ερασιτεχνική) η ιδέα ΑΕΚ σε ποσοστό 25%

ΑΠΛΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ (ΤΟ 25% ΚΟΣΤΙΖΕΙ 85 ΕΚ. ΤΟ 100% ΠΟΣΟ;)


Όταν οι αθλητικοί συντάκτες επιχειρηματολογούν για οικονομικής και λογιστικής φύσεως θέματα καμιά φορά καταλήγουν σε «αστεία» πλην όμως απολύτως λογικα και διδακτικά για τους «ειδικούς» συμπεράσματα. Διαβάσαμε όλοι μας για το ενδιαφέρον του ιδιοκτήτη της Βαλένθια να αγοράσει ποσοστό της Α.Ε.Κ. Υποτίθεται ότι θα δώσει 85 εκ. Ευρώ (και όχι Δραχμές) για το 25% της Α.Ε.Κ. Αμέσως το μυαλό κάποιων πήγε στην Π.Α.Ε. Έτσι το πρώτο ερώημα που γεννήθηκε είναι γιατί κα΄ποιος να δώσει 85 εκ. για μια εταιρεία με Μετοχικό Κεφάλαιο 1,5 εκ Ευρώ (βλέπε εδώ). Σ’ αυτό και σε πολλά άλλα ερωτήματα θ’ απαντήσουμε ευθύς αμέσως.

Κατ’ αρχάς η Α.Ε.Κ. είναι από το καλοκαίρι του 2013 «ενιαία». Αυτό σημαίνει ότι με τα 85 εκ. αγοράζει κάποιος «επενδυτής» ποσοστό στην Π.Α.Ε., την Κ.Α.Ε., την «Δικέφαλος» και παίρνει τον έλεγχο της Ερασιτεχνικής «δώρο». 

Αν τα 85 εκ. αφορούσαν μόνο την Π.Α.Ε. και την «Δικέφαλος» (25% και στις δυο) τότε δια της «απλής μεθόδου των τριών» καταλήγουμε στο ότι η Α.Ε.Κ. κοστολογείται σε 340 εκ. Ευρώ.

Προσοχή! Όταν «κοστολογούμε» την αξία μιας επιχείρησης μιλάμε για την εκτίμηση της επιρροής της και όχι μόνο για τα οικονομικά της μεγέθη. Η επιρροή της στην κοινωνία (άρα και την οικονομία) ονομάζεται στα Λογιστικά «Φήμη και Πελατεία» η οποία και προσδιορίζεται σε περιπτώσεις συγχώνευσης ή πώλησης μιας επιχείρησης.

Το Μετοχικό Κεφάλαιο της εταιρείας -όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές- είναι το σύνολο της χρηατοδότησης που προέρχεται από τους μετόχους της και το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή της λειτουργία για την πληρωμή των υποχρεώσεων της. Το Μετοχικό Κεφάλαιο ποτέ δεν ταυτίζεται με το ποσό που υπάρχεις κατατεθειμένο στις τράπεζες και το Ταμείο της επιχείρησης. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εταιρείες στις οποίες το Μετοχικό Κεφάλαιο είναι πολλές φορές πολλαπλάσιο από το σύνολο των καταθέσεων μαζί με το Ταμείο τους. Το γεγονός ότι η Π.Α.Ε. λειτουργεί μόνο με 1,5 εκ. Μετοχικό Κεφάλαιο σημαίνει πως είναι σε θέση να καλύψει τς ανάγκες χρηματοδότησης της με όσα εισπράττει από την δραστηριότητα της. Καθώς επίσης εξ’ αιτίας του αντικειμένου της δεν υπάρχει ανάγκη ταχείας επέκτασης της (όπως μια εμπορική εταιρεία που ανοίγει υποκαταστήματα) δεν χρειάζεται να υπάρχει μεγάλο Μ.Κ.

Από την άλλη δυστυχώς (ή ευτυχώς για κάποιους) το Μ.Κ. δεν συνδέεται με την δυνατότητα μιας επιχείρησης ν’ αναλαμβάνει μελλοντικές υποχρεώσεις (συμβόλαια παικτών) μέρος των οποίων θα καταλήξουν σε χρέη. Έτσι για παράδειγμα η Κ.Α.Ε. διαθέτοντας το ελάχιστο προβλεπόμενο από τον Ν. 2725/1999 -όπως ισχύει σήμερα- Μ.Κ. συνάπτει συμβόλαια για τις επόμενες αγωνιστικές περιόδους η αξία των οποίων δεν καλύπτεται από το σημερινό Μ.Κ. της (όπως και άλλες Κ.Α.Ε. για τις οποίες όμως δεν μας νοιάζει).               

Το πιο σοβαρό από όλη αυτή την (μέχρι στιγμής) φιλολογία είναι ότι τις επαφές τις έχει κάνει ο Μάκης Αγγελόπουλος (βλέπε εδώ) ο οποίος φαίνεται πως έχει τον ρόλο του «παίκτη μπαλαντέρ» (all around που λένε και οι Άγγλοι). Τον τελευταίο καιρό τ’ όνομα του παίζει παντού. Από την Κ.Α.Ε. και την Π.Α.Ε. (πρόγραμμα ELITE) ως την Ερασιτεχνική και την ενοικίαση του Γαλατσίου για όλη (πλην της ποδοσφαιρικής) την Α.Ε.Κ.

Κλείνοντας το σχόλιο μας αυτό πρέπει να «διορθώσουμε» όσους εξαιτίας της ασιατικής καταγωγής του «επενδυτή» κάνουν αναφορές στον Βιντιάδη και τον ρόλο που εκείνος αποδέχθηκε να παίξει τότε. Όχι κύριοι δεν μιλάμε για την ίδια υπόθεση. Αν η περίπτωση του Λίμ έχει αντίστοιχη στην ιστορία της Α.Ε.Κ. τότε αυτή είναι η αγορά της Α.Ε.Κ. από την ENIC. Και όλοι όσοι έχουμε μια ηλικία (οι υπόλοιποι ας ψάξουν να μάθουν) θυμόμαστε ποιοι ήταν οι μπροστινοί της. Σ’ αυτό το πλαίσιο τίποτα απ’ όσα συμβαίνουν σήμερα και όσα θα συμβούν το επόμενο διάστημα δεν είναι τυχαίο.

Αλλά περισσότερα γι’ αυτά από βδομάδα…  

Υ.Γ. Δεν θα μπούμε ακόμα στο παιχνίδι να προβλέψουμε πως ακριβώς θα εξελιχθεί η υπόθεση αυτή (αν θ’ αγοράσει το 25% από την Κ.Α.Ε., την Π.Α.Ε., την «Δικέφαλος» και την Ερασιτεχνική, όπως ήδη πονοκεφαλιάζουν κάποιοι (βλέπε εδώ). Δεν έχει άλλωστε τόσο νόημα εκτός και αν στοιχηματίζουμε σχετικά. Περισσότερο σημαντικό είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν όλα αυτά (αν τελικά γίνουν), δηλαδή οι διαδικασίες.

3 Αυγούστου 2015
παρατηρητήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου