Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Ο "Κένταυρος" όπως και να τον ξέραμε αποτελεί οριστικά παρελθόν (φωτογραφίες)


Σε ερείπια έχει μετατραπεί ο χώρος του "Κένταυρου". 

Η δημοτική πλειοψηφία δείχνοντας ασυνήθιστη αποφασιστικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες, μετά τα "Ρώσσικα", προχώρησε στην κατεδάφιση του αυθαίρετου πρώην αναψυκτήριου στο οποίο πρόσφατα υπήρξε κατάληψη με τίτλο "Κοινωνικό Κέντρο Αγώνα Κένταυρος". Προαναγγέλλει δε την κατεδάφιση και των υπόλοιπων κατασκευών εντός του άλσους, που έχουν κριθεί οριστικά αυθαίρετες. Παράλληλα δηλώνει πως θα αναδασώσει το χώρο του "Κένταυρου", και σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία θα αναζητήσει εντός του άλσους, άλλο χώρο στον οποίο θα δημιουργηθεί αναψυκτήριο


Ασφαλώς στην προκειμένη περίπτωση, ο αγώνας ετών των κατοίκων για την απομάκρυνση κάθε κατασκευής μέσω από το άλσος, βρίσκει δικαίωση. Εξάλλου αποτέλεσμα αυτού του αγώνα ήταν και η απόφαση του ΣτΕ για οριστική κατεδάφιση των κτισμάτων που κρίθηκαν αυθαίρετα εντός του άλσους. Καθοριστικός παράγοντας για την απόφαση αυτή ήταν ο σύλλογος «Φίλοι του Δάσους» και ο τελευταίος Πρόεδρος του Χρήστος Τσερπάνης.

Στην αντίθετη κατεύθυνση επιχείρησε να πάει τα πράγματα η δημοτική πλειοψηφία Γαϊτανά, που προσπάθησε να ανατρέψει την απόφαση! Επιχείρησε να νομιμοποιήσει όλα τα κτίσματα που κρίθηκαν αυθαίρετα από το ΣτΕ! Μια ενέργεια που θα βοηθούσε αποφασιστικά την προσπάθεια του Δ. Μελισσανίδη, να δικαιολογήσει και "νομιμοποιήσει" την υφαρπαγή τμήματος του άλσους.

Μετά την κατάληψη στον "Κένταυρο" και ενώ η δημοτική πλειοψηφία είχε εξαγγείλει την κατεδάφιση του, η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι με το αναψυκτήριο, φούντωσε και πάλι. Σωστά έγινε η κατάληψη; Λάθος; Να βγάλει έξω ο δήμος του καταληψίες; Να προχωρήσει στην κατεδάφιση; Να συζητήσει μαζί τους με σκοπό να τους πείσει να αποχωρήσουν; Ατέλειωτα τα ερωτήματα.

Στο μεταξύ οι καταληψίες όπως ήταν αναμενόμενο, εκτός από παράθεση των επιχειρημάτων τους υπέρ της κατάληψης, προχώρησαν σε σειρά αξιόλογων πολιτιστικών, πολιτικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων. Αυτή την πορεία ήρθε να διακόψει οριστικά, η αναίμακτη μεταφορικά και κυριολεκτικά κατεδάφιση, η οποία δημιουργεί νέα δεδομένα. Πιθανότατα και ποικίλες εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο…

Το κρίσιμο ζήτημα που βεβαίως παραμένει ανοιχτό, είναι η επιχείρηση νομότυπης πλέον αρπαγής τμήματος του άλσους για την κατασκευή του γηπέδου δήθεν της ΑΕΚ, στην πραγματικότητα μιας ιδιωτικής επιχείρησης συμφερόντων Δ. Μελισσανίδη. Η πρόσφατη δήλωση του δήμαρχου σε συνέντευξη στην ΕΡΤ ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ, δημιουργεί ερωτηματικά για τη συνέχεια…

Γιατί οι πολιτικές απόψεις, οι συλλογικές αποφάσεις, οι προγραμματικές θέσεις διορθώνονται μόνο με νεότερες των ίδιων οργάνων. Όταν δε, έχει δοθεί εντολή με εκλογές, διορθώνονται μόνο στις επόμενες εκλογές. Συνεπώς η δημοτική πλειοψηφία οφείλει να υπερασπιστεί το συμφέρον της πόλης και των κατοίκων σύμφωνα με τα υπεσχημένα. 

Στην παρούσα φάση επιβάλλεται χωρίς άλλη καθυστέρηση, η οργάνωση με επιστημονικό τρόπο, της απόρριψης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την κατασκευή του ιδιωτικού γηπέδου. Παράλληλα φυσικά με την ενημέρωση των πολιτών για τις επιπτώσεις που προβλέπονται από τους ίδιους τους μελετητές και όχι μόνο, όπως αποκαλύπτονται στην παρούσα φάση από τη δουλειά που κάνει "Ο Κόσμος της Νέας Φιλαδέλφειας". Αλλά και από επιστήμονες, φορείς όπως π.χ. το ΤΕΕ ή άλλους ενδιαφερόμενους. 

































4 σχόλια:

  1. Η ξεφτιλα των καταληψεων. Ενω ηξεραν οτι κινδυνευει και ειναι υπο κατεδαφιση, αφησαν το κτιριο στην τυχη του και τραβηξαν για τις παραλιες. Ντροπη και αισχος. Δεν ειναι νοοτροπια επαναστατικη και κινηματικη αυτη. Και παλι αισχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην 30η φωτογραφία φαίνονται σπασμένες πλάκες αμιάντου (ελενίτ) μαζί με άλλα μπάζα. Το γεγονός αυτό είναι μέγα λάθος καθώς οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου
    διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα και επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία. Ο νόμος απαγορεύει την κάθε είδους αποξήλωση πλακών αμιάντου από μη εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο, πόσο μάλλον το σπάσιμο και ανακάτεμα με άλλα μπάζα . Ακόμη και για την παραμικρή αφαίρεση πλακών αμιάντου από οικία, ο ιδιοκτήτης παραλαμβάνει από την εταιρία αποξήλωσης, πιστοποιητικό νόμιμης διάθεσης (στέλνονται στην Γερμανία). Εταιρία που και αυτή πρέπει να είναι πιστοποιημένη για τον σκοπό αυτόν. Να σημειωθεί ότι το συνεργείο με ειδικές φόρμες και μάσκες ξεβιδώνει και αποσπά τις πλάκες. Ο νόμιμος τρόπος αποξήλωσης αμιάντου ακόμη και σε μικρές ποσότητες, είναι σε γνώση όλων των μηχανικών και κακώς που μολύναμε και παραβήκαμε τον νόμο.
    Σπύρος Καβακόπουλος πρώην Τεχνικός Ασφαλείας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΕΚάκια και Αναρχικοί μαζί, 2 σε 1. Προφανώς, δεν τους είχε εξηγήσει με λεπτομέρειες το σενάριο αυτός που τους έβαλε να κάνουν την κατάληψη 3 μέρες πριν ψηφιστεί το γκρέμισμα. Βρε ουστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μακράν ο γραφικότερος πολιτικός χώρος οι αναρχικοί της Φιλαδέλφειας. Έκαναν κατάληψη σε ένα παράνομο μεγαλομανές κτίριο και τώρα υπερασπίζονται το να μείνει το τσιμέντο μέσα στο Αλσος. ΚΑλά τους ξηγήθηκε ο δήμος. Χάρης, Μάρης, Σάρης και το κακό συναπάνμτημα ας αναζητήσουν αλλού στέγη για τα επαναστατικά μαγαζάκια τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή