Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Η Αυγή και η χρησιμότητα της ψήφου

Γράφει ο Δ. Δημητριάδης

Τα επιχειρήματα που ρίχνει στην προεκλογική αντιπαράθεση ο ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποσπάσει τη λαϊκή ψήφο και να πλειοψηφήσει είναι ορισμένες φορές απίστευτα. Λες και απευθύνεται σε πολίτες άλλης χώρας ή ο ελληνικός λαός είναι λαός λωτοφάγων και ξέχασαν τι έγινε πριν λίγους μήνες, τι έγινε μόλις χθες, τι είπε το συγκεκριμένο κόμμα πριν δύο χρόνια, τι προεκλογικά και τι εν τέλει έκανε.

1 Διαβάζουμε στην κυριακάτικη Αυγή: «Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση το βασικό κριτήριο της ψήφου των πολιτών είναι η «αυριανή κυβέρνηση», παρότι σε προγενέστερους καιρούς η Αριστερά και παγίως τα μικρότερα κόμματα προσπαθούσαν- και ορθώς -να αναδείξουν και άλλες αξίες της ψήφου ώστε να αυξήσουν την εκλογική τους επιρροή».Και επειδή πρωθυπουργός θ’ αναδειχθεί ο Τσίπρας ή ο Μεϊμαράκης για να αποφύγει ο λαός τη ΝΔ που τη γνώρισε πρέπει να επιλέξει το ΣΥΡΙΖΑ, που δεν τον έχει γνωρίσει, που είναι «αριστερό» κόμμα.

Ώστε, λοιπόν, παλαιότερα η ψήφος είχε και άλλες αξίες και όχι μόνο ποια κυβέρνηση θα αναδειχθεί και σήμερα τις έχει απολέσει και μοναδική αξία της ψήφου είναι ποια κυβέρνηση θα υπάρξει την επόμενη μέρα. Άριστα. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κόμμα του 3% - 4% η ψήφος σε αυτόν είχε σημασία, τώρα η ψήφος στα κόμματα της αριστεράς είναι άχρηστη γιατί δεν συναινούν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να γίνει κυβέρνηση. Τη θεωρία της χαμένης ψήφου που οι κομμουνιστές και γενικότερα οι αριστεροί κατάγγελλαν έρχεται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να την αποδεχθεί και να τη στρέψει εναντίον της αριστεράς.

Αλήθεια δεν γνωρίζουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κανένα μεγάλο κίνημα, καμία σημαντική κοινωνική εξέλιξη δεν ξεκίνησε από τις μεγάλες πλειοψηφίες που σχημάτιζαν κυβερνήσεις υπηρετώντας τα κατεστημένα κάθε φορά συμφέροντα, αλλά από τις πρωτοπορίες που ήταν πάντα μειοψηφικές. Μειοψηφίες εισήγαγαν πάντα τις πρωτοπόρες ιδέες στην κοινωνία, ανέπτυξαν τα μεγάλα κινήματα και τους αγώνες, κινούσαν την ιστορία. Ποια μεγάλη καινοτόμα, ριζοσπαστική ιδέα ανέπτυξαν οι κυβερνήσεις και η κυρίαρχη τάξη; Καμιά. Το ίδιο ισχύει και σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ της υποταγής στους ευρωκράτες και την άρχουσα τάξη της χώρας καμία νέα ίδια και καμιά καινοτομία δεν πρόκειται να φέρει, παρά μνημόνια, λιτότητα, καταπίεση, οικονομική και πολιτική υποδούλωση της χώρας στον ιμπεριαλισμό. Γι' αυτό όλο και περισσότερο χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα και τις μεθόδους των αστικών κομμάτων, όλο και πιο πολύ τους νοιάζει και σε λίγο θα είναι σαν μια σταγόνα νερό.

2 Ως προς τη σημασία που έχει για τον «κόσμο της εργασίας» η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και η ανάληψη της διακυβέρνησης διαβάζουμε: «Θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση επί των «ανοικτών" ζητημάτων της συμφωνίας με κύριο μέλημα την υπεράσπιση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας,… θα αρχίσει τη διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους,… μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θα ολοκληρωθεί εντός του έτους, το βάρος θα πέσει στη ανασυγκρότηση του οικονομικού ιστού, των δημοσίων υπηρεσιών και του κοινωνικού κράτους που έχουν εκθεμελιωθεί».

Θα κάνουμε ορισμένα σύντομα σχόλια ως προς το φιλολαϊκό περιεχόμενο αυτών των προθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδιαπραγμάτευση σε ποια ζητήματα και ως προς τι; Υπάρχει καμία δυνατότητα να μη μειωθούν οι συντάξεις, να μη φορολογηθούν οι αγρότες, να γλιτώσει ο κόσμος της εργασίας τη φοροκαταιγίδα που θα ακολουθήσει μετά τις εκλογές; Μήπως πρόκειται το αφορολόγητο να πάει στις 12.000 €, να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, να δοθεί η δέκατη τρίτη σύνταξη, να πάει ο κατώτερος μισθός στα 751 €…., να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία; Δυστυχώς για τον εργαζόμενο λαό ο κ. Τσίπρας φρόντισε στο μνημόνιο να συμφωνήσει με τους δανειστές και να συμπεριλάβει πλήθος επώδυνες αντιλαϊκές ρυθμίσεις. Μόλις προχθές αποκαλύφθηκε ότι το ύψος της σύνταξης θα επηρεάζεται από την περιουσία του συνταξιούχου. Ανεξάρτητα αν αυτός δούλεψε 37 ή 40 ή και περισσότερα χρόνια η σύνταξή του θα μειώνεται όταν έχει ένα σπίτι να μείνει, ή ένα εξοχικό, ή κάποια ιδιοκτησία. Τόσο καλά. Τι θα διαπραγματευτεί πάνω σε αυτά ο κ. Τσίπρας;

Πόσο αριστερή - φιλολαϊκή πολιτική είναι να χρεώνεται το κράτος 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αυτές να παραμένουν στην ιδιοκτησία των κρατικοδίαιτων τραπεζιτών; Τι σημαίνει ανασυγκρότηση του οικονομικού ιστού και υπέρ τίνος θα γίνει, ότι γίνει;

Όσο για το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρειάζεται να ψάξει κανείς ιδιαίτερα. Μόνο τα τεράστια προβλήματα που εμφανίζουν τα σχολεία κάθε βαθμίδας με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η τραγική κατάσταση των νοσοκομείων, η εικόνα γενικότερα του τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών και αυτό να το συνδυάσει με την τεράστια αφαίμαξη πόρων για να αποπληρωθούν τα χρέη της χώρας όπως προβλέπει το μνημόνιο Τσίπρα θα βγάλει το συμπέρασμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας υπογράφοντας το τρίτο μνημόνιο, υπέγραψαν τη λιτότητα, την υποδούλωση της χώρας, το βάθεμα της εξάρτησης από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Όχι μόνο στην τριετία του νέου μνημονίου δεν πρόκειται να υπάρξουν φιλολαϊκές εξελίξεις, αλλά ούτε στις επόμενες δεκαετίες.

Η καταψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ και βεβαίως της ΝΔ και όλων των αστικών μνημονιακών κομμάτων είναι όρος και προϋπόθεση για όποια δυνατότητα θετικών εξελίξεων.

πηγή: ergatikosagwnas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου