.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Με τα συμφέροντα των κατοίκων ή με τα ιδιωτικά συμφέροντα;



Σήμερα συζητιέται στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση της πλειοψηφίας, για παράταση της διαβούλευσης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από την κατασκευή του ιδιωτικού γηπέδου Μελισσανίδη.

Αρχικά να πω, πως προσυπογράφω πλήρως το άρθρο του "του Κόσμου της Νέας Φιλαδέλφειας".

Στη συνέχεια να προσθέσω πως σχετική συζήτηση έπρεπε προ πολλού να είχε γίνει, και μάλιστα με τη σχετική τεκμηρίωση υπέρ της απόρριψης της.

Σταδιακά η διοίκηση του Δήμου παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης, ευθυγραμμίζεται με τις επιδιώξεις των ιδιωτικών συμφερόντων, που αποβλέπουν στην αλλαγή του χαρακτήρα της και τη μετατροπή της πόλης, σε επιχειρηματικό τους πάρκο.

Κομβικό σημείο αυτής της αλλαγής, ήταν η υιοθέτηση από το Δήμο μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2019, της κατασκευής του ιδιωτικού γηπέδου ως κύριου στόχου που εξυπηρετεί την ανάπτυξη της πόλης!

Στην πραγματικότητα όλοι γνωρίζουν πως τυχόν υλοποίηση του έργου, θα συνιστούσε καταστροφή για την πόλη και τους κατοίκους. Σύντομα συμπληρώνονται δυο χρόνια, και η «Αγιά Σοφιά» βρίσκεται σταθερά στα χνάρια του σχεδίου Γρανίτσα. Εκείνος δε μπορούσε να κάνει τις καθυστερήσεις που κάνουν τα σημερινά συμφέροντα, γιατί του είχαν λυμένα τα χέρια οι «νόμοι» που είχε ψηφίσει ο τότε δικομματισμός. Χρειάστηκαν περίπου δυόμισι στους οπαδούς για να αντιληφτούν το δούλεμα, και για να ξεκινήσει η διαδικασία της λήθης και της πλήρους απαξίωσης του σχεδίου του. Κι εκείνος για να δικαιολογηθεί έδειχνε σταθερά  στους οπαδούς, ως υπεύθυνους του κατοίκους και το Δήμο. Ωστόσο ούτε ο Δήμος, ούτε οι κάτοικοι έκαναν πίσω.

Ο Δ. Μελισσανίδης καθυστερεί τις εξελίξεις καθώς ψάχνει απελπισμένα να βρει κεφάλαια, αφού ο ίδιος ως συνήθως δε βάζει το χέρι στην τσέπη, χωρίς ως τώρα επιτυχία ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Τα μόνα λεφτά που έχουν μπει στο ταμείο, είναι από την υποχρεωτική εισφορά 80% από τα διαρκείας. Αλλά κι αυτά όπως αποκαλύφτηκε τελευταία, εμφανίζονται να πηγαίνουν στην «Ένωση Φίλων ΑΕΚ», η οποία κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ-ΑΕΚ. Δεν κάνει εγγραφές και το κοινό χαρακτηριστικό των μελλών της, είναι πως αποτελούν πρόσωπα της εμπιστοσύνης του Δ. Μελισσανίδη. Γι΄ αυτό και πολλοί όταν αναφέρονται σε αυτή, τη λένε «Ένωση Φίλων Μελισσανίδη».

Όσο έχει αλλάξει η ζωή των Ελλήνων από το «απάνεμο λιμάνι» του Γ. Παπανδρέου, όπως είχε χαρακτηρίσει από το Καστελόριζο την είσοδο στα μνημόνια, τόσο και άλλο τόσο θα αλλάξει προς το χειρότερο η ζωή στην πόλη από τυχόν υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου. Ας το έχουν αυτό υπόψη όσοι πολιτεύονται τοπικά, και αποφασίζουν στα δημοτικά συμβούλια για τις τύχες των ζωών και των περιουσιών μας. Υπενθυμίζω πως ο Γ. Παπανδρέου δε μπόρεσε ούτε να εκλεγεί στις πρόσφατες εκλογές, και κατά τον ισχυρισμό του δεν κατεβαίνει σε αυτές γιατί δεν έχει λεφτά. Κοινώς δε βρίσκει χορηγούς…

Παρόμοια η τύχη και όσων άλλων αργά ή γρήγορα στήριξαν μνημόνια. Οι αναλογίες με το «μνημόνιο Μελισσανίδη» ισχύουν και θα ισχύσουν για όλους ανεξαίρετα. Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες για τους πολίτες αυτής της πόλης, θυμίζω ότι ο Π. Γρετζελιάς έχασε τις εκλογές όταν κάνοντας κολοτούμπα, είχε ταυτιστεί με το σχέδιο Γρανίτσα. Και στις επόμενες με την ίδια σημαία δεν επανεκλέχτηκε. Ο Νίκος Στράτος διασύρθηκε εκλογικά ως υποψήφιος δήμαρχος, προβάλλοντας το ίδιο θέμα. Ο Γ. Γρανίτσας καταποντίστηκε στη Φιλαδέλφεια, και δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο στις δόξες του.

Και για να μη πάμε μακριά. Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, οι παρατάξεις που υποστήριζαν το γήπεδο έφαγαν τη σκόνη της «Δύναμης Πολιτών», μόλις η τελευταία αποφάσισε να πάρει καθαρή θέση κατά του σχεδίου Μελισσανίδη.

Η ζωή στην πόλη και οι ελλείψεις της σε υποδομές, δεν έχουν να κάνουν με ένα ιδιωτικό γήπεδο και όσα θα το συνοδεύουν… από τα οποία κάποιοι θα κονομάνε. Η πόλη δεν έχει ποδοσφαιρικό γήπεδο για τις ομάδες της, δεν έχει κολυμβητήριο, δεν έχει θέατρο, δεν έχει μουσική σκηνή, δεν έχει μόνιμη αγορά, δεν έχει επαρκείς χώρους άθλησης για τη νεολαία και τους κατοίκους της, δεν έχει γκαράζ για τα οχήματα της, δεν έχει πλήθος εγκαταστάσεων. Πως είναι δυνατό αυτό να μην έχει γίνει αντιληπτό από το Δήμαρχο και τους 33 εκπροσώπους μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και τις 7 παρατάξεις που κατέβηκαν στις εκλογές; 

Πότε οι κάτοικοι είχαν αίτημα την υπογειοποίηση της Φωκών και της Πατριάρχου Κωνσταντίνου; Γιατί το δημόσιο χρήμα να πάει σε μια υπογειοποίηση που εξυπηρετεί αποκλειστικά τα σχέδια ενός ιδιώτη, και να μη κατευθυνθεί στην υπογειοποίηση της Δεκελείας που θα εξυπηρετούσε τους κατοίκους; Ή στην υπογειοποίηση της Εθνικής οδού, και πάνω σε αυτήν να γινόταν η δημιουργία σειράς δραστηριοτήτων που λείπουν από την πόλη, σε συνδυασμό με την ανάπλαση και το διώξιμο των καταπατητών από τη ζώνη του Κηφισού; 

Ο Δήμος έχει χρέος να δίνει την πολιτική κατεύθυνση και να διεκδικεί πόρους, που θα υλοποιούν έργα που λειτουργούν σε ωφέλεια των πολιτών. Διαφορετικά ακυρώνεται ο ρόλος και η αποστολή του.

Η σκληρή πραγματικότητα με την οποία αργά ή γρήγορα όλοι θα έρθουν αντιμέτωποι, είναι πως ή με τους πολίτες και τα συμφέροντα τους θα συμβαδίζεις, ή με τα ιδιωτικά συμφέροντα θα ταυτίζεσαι. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου