Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Μανώλης Γλέζος: «Σε ανοιχτή διαπραγμάτευση με τη ΛΑ.Ε.»


Χωρίς να κάνει δική του εισήγηση αλλά απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το μέλλον του, ο Μανώλης Γλέζος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου | EUROKINISSI / ΙΑΣΟΝΑΣ ΠΙΕΡΡΑΚΟΣ
 
"...το ΚΚΕ εφόσον δεν συμφωνεί με τις συνθήκες της Ε.Ε., στην οποία ανήκουμε, θα έπρεπε «να φύγει από την Ελλάδα», ωστόσο δήλωσε πως αν δεν βρει ανταπόκριση το κάλεσμά του, θα ψηφίσει ΚΚΕ."
 

Επρεπε να φτάσει στο τέλος της η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Μανώλη Γλέζου στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ, για να καταλάβουμε τον λόγο που έγινε, και αυτό έπειτα από σχετική ερώτησή μας:
«Για να γνωστοποιήσω στον ελληνικό λαό τις απόψεις μου, γιατί όλοι με ρωτούν τι πιστεύω» απάντησε ο πρ. ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας σαφείς αποστάσεις από... την «κυβέρνηση Μαξίμου», όπως χαρακτήρισε ο ίδιος «τον μεταλλαγμένο ΣΥΡΙΖΑ που απέτυχε να εκφράσει την ψήφο του λαού».


Ο ίδιος απέφυγε σκοπίμως να απαντήσει ευθέως αν θα συμπορευτεί με τη ΛΑ.Ε. και μόνο μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τη ΛΑ.Ε. Ψάχνουμε ένα modus vivendi». Ταυτόχρονα διευκρίνισε τους όρους από τη μεριά του: άμεση δημοκρατία, καμία έξοδος από την Ε.Ε. (επανέλαβε μάλιστα πολλές φορές ότι «την Ευρώπη δεν θα τη χαρίσουμε στους Δυτικοευρωπαίους»), ο λαός στην εξουσία, καμία επιπλέον δανειακή εξάρτηση.

Δίπλα ακριβώς στον Μανώλη Γλέζο κάθονταν η Νάντια Βαλαβάνη και ο πρ. βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βοιωτίας, Γιάννης Σταθάς. «Μαζί μου είναι οι φίλοι μου» διευκρίνισε ο ομιλών. Στο κοινό ήταν και οι πρώην υπουργοί Δ. Στρατούλης και Κ. Ησυχος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή. Οι πρώτοι έφυγαν αρκετά νωρίς, ακολούθησε αργότερα η κ. Κωνσταντοπούλου συνοδευόμενη από τη Ρ. Μακρή, η οποία ωστόσο επέστρεψε στο τέλος για να φωτογραφηθεί μαζί με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς.

«Δεν θα μιλήσω εγώ. Θα δεχτώ δικές σας ερωτήσεις» εξήγησε ο Μανώλης Γλέζος. «Δεν ζητάω να συμφωνήσετε με τις απόψεις μου. Ζητώ να τις αντικρούσετε με επιχειρήματα και μέσω αυτής της διαλεκτικής να βρεθεί η αλήθεια» πρόσθεσε.

Μίλησε από καρδιάς, με προσωπικές εμπειρίες από την Ευρωβουλή και φέρνοντας συνεχώς παραδείγματα από τους αγώνες των Ελλήνων, από την Ομηρική εποχή έως σήμερα, χωρίς ωστόσο να απαντά συγκεκριμένα τι προσδοκά από την επόμενη μέρα των εκλογών, σύμφωνα με το δικό του όραμα. «Ο λαός θα αποφασίσει» είπε. «Αυτός πρέπει να σταματήσει να ψάχνει για σωτήρες και να αποκτήσει εμπιστοσύνη στον εαυτό του».

Αν και τόνισε πως το ΚΚΕ εφόσον δεν συμφωνεί με τις συνθήκες της Ε.Ε., στην οποία ανήκουμε, θα έπρεπε «να φύγει από την Ελλάδα», ωστόσο δήλωσε πως αν δεν βρει ανταπόκριση το κάλεσμά του, θα ψηφίσει ΚΚΕ.

Βέλη προς Τσίπρα

Οσο για τον τέως πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, φάνηκε ξεκάθαρα ότι κάθε γέφυρα επικοινωνίας έχει καταστραφεί. «Ο Τσίπρας δεν έπρεπε να υποταχθεί» τόνισε. «Υπήρχε εναλλακτική. Δεν ήταν αληθές το δίλημμα "Ζάλογγο ή καταστροφή".

Αλλά ακόμη κι έτσι να ήταν, αν χρειάζεται Ζάλογγος, αυτό διαλέγεις». Στο ερώτημα ποιος ευθύνεται για τη διεθνοποίηση και του χρέους, του ελλείμματος δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως και για τον πραξικοπηματικό χαρακτήρα της συμφωνίας, ο ίδιος, παραμερίζοντας παντελώς τον Αλ. Τσίπρα, απάντησε: «Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του τον Γενάρη και το "όχι" του στο δημοψήφισμα».

Οσο για το αν η δήλωσή του πως κάποιοι μπορεί να διαπραγματεύονταν στην Ευρώπη, αλλά όσοι έμεναν πίσω δεν κυβέρνησαν, απευθύνεται και προς τους τέως υπουργούς που ήταν παρόντες στην αίθουσα, απάντησε πως «ναι. Και γι αυτούς το λέω».

πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου