.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Στο Ευρωκοινοβούλιο η μεταβίβαση του Ελληνικού

Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία είναι η πρόσφατη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία ζητά να ακυρωθεί το διάταγμα προστασίας του Υμηττού γιατί δεν έχει προηγηθεί η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων | EUROKINISSI
Στην επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσέφυγαν εννέα μέλη της επιτροπής αγώνα για το μητροπολιτικό πάρκο του Ελληνικού, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζονται βασικές αρχές της κοινοτικής νομοθεσίας που καθιστούν άκυρη τη μεταβίβαση του δημόσιου ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων με θαλάσσιο μέτωπο 3,5 χλμ. σε επιχειρηματικό σχήμα με επικεφαλής τη Lamda Development.


Αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία, που κοινοποιείται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους υπουργούς και τους βουλευτές, είναι η πρόσφατη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία ζητά να ακυρωθεί το διάταγμα προστασίας του Υμηττού γιατί δεν έχει προηγηθεί η εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία για παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας.

Η καθοριστική αυτή έλλειψη εντοπίζεται και στην περίπτωση του νόμου 4062/2012 με τον οποίο καθορίστηκαν οι βασικοί όροι για την ανάπτυξη του Ελληνικού και προβλέπεται η δόμηση 3,2-3,5 εκατ. τετραγωνικών, που αντιστοιχούν σε νέα πόλη 50.000 κατοίκων.«Θα είναι η πρώτη... offshore πόλη στην Ελλάδα», επισημαίνει η επιτροπή.

Εχει επίσης παραβιαστεί η συνθήκη του Aarchus, που επιβάλλει τη συμμετοχή του κοινού και την πρόσβαση στην πληροφορία, αφού ώς σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστοί οι βασικοί όροι τής κατ’ αρχήν συμφωνίας που υπογράφηκε ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον επενδυτικό όμιλο τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεν έχουν επίσης τηρηθεί οι συμβάσεις της Φλωρεντίας και της Βαρκελώνης που θέτουν κανόνες στη διαχείριση του τοπίου και την προστασία των λιβαδιών Posidonia oceanica, που ανήκει στα προς εξαφάνιση είδη.

Εκτός από τις περιβαλλοντικές παραλείψεις, η επιτροπή αγώνα εντοπίζει και σοβαρές παραβιάσεις οικονομικών κανόνων της Ε.Ε., μέσα από τις οποίες μπορεί να προκύψουν σοβαρά ζητήματα κρατικών ενισχύσεων προς τον επενδυτή.

Μεταξύ άλλων, ο διαγωνισμός δεν περιλάμβανε τη χορήγηση άδειας καζίνου, παρ’ όλο που από τη συμφωνία προκύπτει ότι αποτελεί αναβλητική αίρεση.

Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι προβλέπεται πως η εταιρεία «Ελληνικόν Α.Ε.», που πρόκειται να μεταβιβαστεί κατά 100% στους ιδιώτες, απαλλάσσεται από οποιονδήποτε φόρο σχετικά με την εκμετάλλευση και ιδιοκτησία του ακινήτου.

Επιπλέον το Δημόσιο επωμίζεται το σημαντικό κόστος της μετεγκατάστασης των κοινωφελών φορέων που λειτουργούν σήμερα σε κτίρια του παλιού αεροδρομίου, ενώ προβλέπεται ότι θα πληρώνει ενοίκιο (!!!) σε περίπτωση που υπηρεσίες του στεγαστούν σε ακίνητα που θα κατασκευαστούν από τους επενδυτές.


πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου