Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

«Γιατροί Χωρίς Σύνορα» σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό νοσοκομείου στο Αφγανιστάν

Τραγωδία

Δώδεκα εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (MSF), 4 ενήλικες ασθενείς και 3 παιδιά σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 37 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τον βομβαρδισμό ενός νοσοκομείου της μη κυβερνητικής οργάνωσης στην Κουντούζ του Αφγανιστάν. Να χυθεί γρήγορα άπλετο φως στον βομβαρδισμό που αιματοκύλισε την ανθρωπιστική αποστολή ζητά η οργάνωση. Ο βομβαρδισμός φέρεται να έγινε από αμερικανικά βομβαρδιστικά.


Τα 30 λεπτά που σκόρπισαν τον θάνατο

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κουντούζ του Αφγανιστάν συνεχίστηκε για περισσότερο από 30 λεπτά κι εφόσον η μη κυβερνητική οργάνωση είχε ειδοποιήσει τον αμερικανικό και τον αφγανικό στρατό πως το νοσοκομείο είχε πληγεί από μία πρώτη αεροπορική επιδρομή στη διάρκεια της νύχτας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωση τους τόσο η Καμπούλ όσο και η Ουάσινγκτον, είχαν ενημερωθεί με σαφήνεια για την ακριβή τοποθεσία (με συντεταγμένες GPS) των εγκαταστάσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που περιλαμβάνουν το νοσοκομείο, έναν ξενώνα, γραφεία και  μια μονάδα σταθεροποίησης στη Χαρντάρα (Chardara), βορειοδυτικά της Κουντούζ .

Όπως πραγματοποιούν σε κάθε εμπόλεμη κατάσταση οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, έτσι και στη συγκεκριμένη περίπτωση στο Αφγανιστάν, κοινοποιήθηκαν οι ακριβείς θέσεις των εγκαταστάσεων της οργάνωσης σε όλα τα μέρη επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες, με την τελευταία ενημέρωση να πραγματοποιείται στις 29 Σεπτεμβρίου, διευκρίνισαν.

«Πολλοί ασθενείς και μέλη του προσωπικού εξακολουθούν να λείπουν κατά τo προσκλητήριο», αναφέρουν επίσης στην ανακοίνωση τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, εκφράζοντας τον φόβο ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί.

Την ώρα του βομβαρδισμού 105 ασθενείς και 80 μέλη του προσωπικού, Αφγανοί και ξένοι, βρίσκονταν στην κλινική. Η μονάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν η μοναδική ιατρική εγκατάσταση στην περιοχή.

ΗΠΑ: Πραγματοποιήθηκε επιδρομή κοντά στο νοσοκομείο

Μια αμερικανική αεροπορική επιδρομή, που μπορεί να έπληξε το νοσοκομείο στην Κουντούζ του Αφγανιστάν αλλά είχε στόχο Ταλιμπάν που εξαπέλυαν πυρά κατά Αμερικανών στρατιωτών, παραδέχτηκε ο αμερικανικός στρατός.

Ο συνταγματάρχης Μπράιν Τράιμπους, εκπρόσωπος των δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν παραδέχθηκε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορική επιδρομή στην Κουντούζ στις 02:15, σημειώνοντας ότι στόχος ήταν «άτομα που απειλούσαν τη δύναμη. Η επίθεση μπορεί να οδήγησε σε παράπλευρες απώλειες σε κοντινές ιατρικές εγκαταστάσεις».

«Είμαστε σοκαρισμένοι από την επίθεση, τον θάνατο προσωπικού και ασθενών και το βαρύ πλήγμα που προκάλεσε η επίθεση στο σύστημα υγείας στην Κουντούζ» σημείωσε επίσης.

Έρευνα από το Πεντάγωνο για το φονικό χτύπημα

Έρευνα για το φονικό χτύπημα στο νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κουντούζ του Αφγανιστάν θα διεξάγει το Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ δήλωσε ότι διεξάγεται «εξαντλητική έρευνα» για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει ότι πραγματοποιήθηκε από αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι «οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας , επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι Ταλιμπάν».

Για «έγκλημα πολέμου» κάνει λόγο ο ΟΗΕ

Την πλήρη διερεύνηση της αιματηρής επίθεσης, ζητά και ο ΟΗΕ. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ζέιντ Ραάντ αλ Χουσεΐν κάνει λόγο για «τραγική και αδικαιολόγητη» αεροπορική επιδρομή που μπορεί να χαρακτηριστεί και ως «έγκλημα πολέμου».

«Είναι ένα σοκαριστικό γεγονός που θα πρέπει να ερευνηθεί ανεξάρτητα, σε βάθος και τα αποτελέσματα της έρευνας να βγουν στο φως» τόνισε.


πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου