Κυριακή 15 Νοεμβρίου 2015

Ποιοι χρηματοδοτούν τους τζιχαντιστές;

Είναι διεθνώς γνωστό και επιβεβαιωμένο από τον ΟΗΕ, πως πετρέλαιο που παράγεται σε περιοχές που ελέγχει η ISIS, εξάγεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Από περιοχές δηλαδή που οι κάτοικοι εξωθούνται στην προσφυγιά, και οι φασίστες εδώ τους χαρακτηρίζουν λαθραίους, γίνεται λαθρεμπόριο πετρελαίου με θεαματικά κέρδη.

Αν ποτέ μάθουμε ποιοι και πως θησαυρίζουν από το λαθρεμπόριο με τους τζιχαντιστές, πιθανότατα θα αντιληφτούμε πως υπάρχουν πατριώτες... που φροντίζουν να εφοδιάζουμε τα αυτοκίνητα μας με καύσιμα product of  ISIS. Kαι φυσικά εν αγνοία μας να χρηματοδοτούμε τους ισλαμοφασίστες.


Το άρθρο που ακολουθεί, είναι περσινό από το topontiki.gr, αλλά λίαν επίκαιρο:

Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στο Κομπανί και ο κόσμος υποκλίνεται μπροστά στην αντίσταση που προβάλλουν οι Κούρδοι αντάρτες, άνδρες και γυναίκες. Βασικός λόγος που οδηγεί στον θαυμασμό των Κούρδων ανταρτών είναι το... σοκ και δέος που προκάλεσαν νωρίτερα οι τζιχαντιστές.
Η τρομακτική δύναμη κρούσης και οι αστείρευτες – όπως φαίνεται – οικονομικές πηγές του Ισλαμικού Κράτους (έχει χαρακτηριστεί η πλουσιότερη τρομοκρατική οργάνωση του κόσμου) αποτέλεσαν ένα είδος «Αποκάλυψης».

Ένα από τα κυριότερα λοιπόν ερωτήματα που προκύπτουν το τελευταίο διάστημα αφορά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών. Οι πηγές βέβαια είναι λίγο πολύ γνωστές: εκτός από τις απευθείας χρηματοδοτήσεις που λαμβάνουν από το εξωτερικό, υπάρχει και το πετρέλαιο.

Οι πετρελαϊκές πηγές που ελέγχει πλέον το Ισλαμικό Κράτος είναι ικανές να του προσφέρουν ρευστό για πολλά, πάρα πολλά χρόνια. Βάσει κάποιων πρόχειρων υπολογισμών που έκαναν ορισμένοι αναλυτές, μιλάμε για ποσά που κυμαίνονται από 1,2 εκατ. έως και 3 εκατ. δολάρια την ημέρα!

Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος αγοράζει αυτό το πετρέλαιο. Οι πληροφορίες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας είναι ελάχιστες και... ουδείς μπορεί να τις επιβεβαιώσει απόλυτα. Μια πιο ουσιαστική «έρευνα» επί του θέματος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν η πρέσβης του ΟΗΕ στο Ιράκ Γιάνα Χιμπάσκοβα υποστήριξε σε ομιλία της ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ότι «μέρος αυτού του πετρελαίου καταλήγει και στις χώρες της Ε.Ε.», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν έχει τη δικαιοδοσία να δώσει περισσότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή».

Κανείς δεν ρωτάει

Οι «υποθέσεις» και τα σενάρια είναι πολλά. Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, καμία χώρα ή εταιρεία της Ε.Ε. δεν προμηθεύεται, εν γνώσει της τουλάχιστον, πετρέλαιο από το Ι.Κ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν είναι αδύνατο ένα μέρος αυτού να καταλήγει στη Γηραιά Ήπειρο μέσω ενός περίπλοκου παράλληλου δικτύου, στο οποίο το πετρέλαιο αλλάζει πολλές φορές χέρια μέχρι να καταλήξει στον τελικό αγοραστή, ο οποίος είναι πολύ πιθανό να μην γνωρίζει καν από πού προέρχεται το εμπόρευμα.

Παρά το γεγονός ότι ο εκάστοτε αγοραστής παίρνει στα χέρια του ένα επίσημο «πιστοποιητικό», στο οποίο αναφέρεται η «ταυτότητα προέλευσης» του πετρελαίου, δεν είναι διόλου δύσκολο αυτό να πλαστογραφηθεί όταν μιλάμε για χώρες βυθισμένες στο χάος, όπως η Συρία ή το Ιράκ. Αυτό εξάλλου γινόταν σε μόνιμη βάση την περίοδο που έτρεχε το πρόγραμμα «τρόφιμα αντί πετρελαίου» επί εποχής Σαντάμ Χουσεΐν.

Ωστόσο, η πλειονότητα των «εκτιμήσεων» τείνει να στρέφει το βλέμμα προς την... Τουρκία. Όπως επισημαίνεται σε έρευνα του γαλλικού Mediapart, οι τζιχαντιστές δεν χρειάζεται να ψάξουν για «δαιδαλώδη εμπορικά μονοπάτια» από τη στιγμή που συνορεύουν με την Τουρκία, στην οποία μπορούν να ξεπουλήσουν. Με τον ίδιο τρόπο που χιλιάδες τζιχαντιστές βρήκαν ανοιχτές τις πόρτες στον δρόμο προς τη Συρία, έτσι ακριβώς μπορεί να περνάει και το πετρέλαιο προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου