.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Πείραμα συλλογικότητας γύρω από την Ομόνοια


Μπάγκειον, πλατεία Ομόνοιας, Νοέμβριος 2015, Αθήνα | Ευγενική παραχώρηση VICE: Θοδωρής Κωνσταντίνου, διεύθυνση φωτογραφίας | Ίωνας Κατρακάζος, drone operator | Τρύφωνας Καρατζινάς, μοντάζ

Δείτε και σκεφτείτε την καρδιά της Αθήνας αλλιώς. Η Μπιενάλε της Αθήνας 2015-2017 με τίτλο «Ομόνοια» ξεκίνησε χθες το επίσημο πρόγραμμά της γύρω από την πλατεία Ομονοίας και επιχειρεί να μετατρέψει την πόλη σε ένα κοινωνικό εργαστήριο ιδεών, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, πανεπιστημιακών, ακτιβιστών, οργανώσεων πολιτών και αυτοδιαχειριζόμενων ομάδων.

Οι ιδιομορφίες της είναι ορατές. Η έμφαση δεν δίνεται στα έργα τέχνης, αλλά στις δράσεις, στις συζητήσεις, στα εργαστήρια. Αντί της «μοναδικότητας» του δημιουργού κυριαρχεί η συλλογικότητα. Και η σταθερή περιοδικότητα δίνει τη θέση της σε ένα εξελισσόμενο πείραμα διάρκειας δύο ετών.


Για δώδεκα μέρες (18-29 Νοεμβρίου) η βραβευμένη Μπιενάλε της Αθήνας ξεδιπλώνει το πρόγραμμά της στο τριώροφο άδειο ξενοδοχείο Μπάγκειον και ενεργοποιεί με καλλιτεχνικά δρώμενα και συνεργασίες τη γειτονιά γύρω από την πλατεία Ομονοίας - χώρους πολιτισμού αλλά και συνάντησης, από το Εθνικό Θέατρο και το Ρομάντσο ώς τα Εντός/Εκτός, Exile Room, Mπαγκλαντές, Στάνη κ.ά.

Οπως τόνισε ο διευθυντής προγράμματος της φετινής διοργάνωσης, Μασιμιλιάνο Μολόνα (λέκτορας στο Τμήμα Ανθρωπολογίας στο Goldsmiths College του Λονδίνου), εγκαινιάζοντας χθες το διεθνές συνέδριο «Σύναψη 1» στο κατάμεστο Νέο Rex:
Τα επόμενα δύο χρόνια θα δραστηριοποιηθούμε κυρίως στην πλατεία Ομονοίας, ένα σημαντικό αστικό τοπόσημο, όπου μετανάστες, άστεγοι, μικροπωλητές, υπάλληλοι, έμποροι, επαγγελματίες και τουρίστες συναντώνται κάθε μέρα. Ομόνοια σημαίνει ενότητα. Η δική μας όμως “Ομόνοια” δεν θα είναι ένας τόπος ομοιομορφίας. Θα είναι ένας τόπος όπου η διαφορετικότητα υφίσταται και είναι παραγωγική, ένας τόπος τόσο για το άτομο όσο και για το σύνολο, τα όρια του οποίου συνεχώς δοκιμάζονται.
Η συνδιευθύντρια της Μπιενάλε, Ξένια Καλπακτσόγλου, διευκρίνισε πως τις επόμενες ημέρες επιχειρείται μια αναγνωριστική πτήση:
Είναι μια από κοινού προσπάθεια αποκωδικοποίησης του τι έχει γεννήσει ο πολιτισμός από την εποχή της κρίσης, πέρα από τη μιντιακή απεικόνισή του. Ετσι η Μπιενάλε διεκδικεί στο τέλος του 2017 τόσο μία άλλη αντίληψη όσο και μία άλλη πρακτική για την πολιτιστική παραγωγή και διαχείριση, την τέχνη και τον πολιτισμό.
«Μπιενάλε αισιοδοξίας και καινοτομίας», τη χαρακτήρισε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ενώ ο έτερος συνδιευθυντής Poka Yio παρομοίασε την «Ομόνοια» με επιταχυντή, «ένα κοινωνικό CERN στη μέση μιας πόλης που στροβιλίζεται με ιλιγγιώδη τρόπο».
Και για όσους αναρωτιούνται πού είναι τα έργα τέχνης σ’ αυτό το εγχείρημα απάντησε:
Τα αντικείμενα τέχνης μπορείς να τα βρεις παντού. Στις οθόνες του κινητού, στους υπολογιστές, στα μουσεία. Οι Μπιενάλε λόγω της περιοδικότητάς τους αποκρυπτογραφούν και διαμορφώνουν το παρόν. Τώρα, σε θολό τοπίο, με τη συλλογική εργασία και συνδημιουργία, σε ένα εργαστήριο-εργοστάσιο συνδέουμε την τέχνη με το σήμερα.
Το πρόγραμμα της «Ομόνοιας» περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ
➤ Οι Nτάριο Ατζελίνι και Ολιβερ Ρέσλερ, δημιουργοί του κινηματογραφικού πρότζεκτ «Occupy, Resist, Produce», καταγράφουν τους αγώνες για αυτοδιοικούμενο χώρο εργασίας στα εργοστάσια ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη, Οfficine Zero στη Ρώμη και Ri-Maflow στο Μιλάνο.
➤ Ομιλίες, συζητήσεις, δράσεις και εργαστήρια από την Αυτόνομη Ακαδημία, την ομάδα Campus Novel, την κολεκτίβα Depression Era.
➤ Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης παρουσιάζει αρχειακό υλικό από εικαστικά έργα και παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο στην ευρύτερη περιοχή γύρω από την Ομόνοια.
➤ Η Βαλεντίνα Κάργα θα δώσει συλλογικές διαλέξεις-περφόρμανς με θέμα την έννοια της αξίας.
➤ Ο αρχιτέκτονας Φάνης Καφαντάρης καλεί το κοινό σε εργαστήριο-περιήγηση για την καταγραφή κενών κτιρίων στην Ομόνοια.
➤ Ο Ζήσης Κοτιώνης με μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας οργανώνουν τις «Ταυτοποιήσεις», ένα εργαστήριο ανθρωπολογικής μελέτης των επιτελέσεων των «περαστικών» και της διαδικασίας αναγνώρισης του «άλλου».
➤ Παιδαγωγικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους που θέλουν να γνωρίσουν τη σύγχρονη τέχνη από την ομάδα Playroom.

EΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
➤ «Υπόθεση Φαρμακονήσι ή Το δίκαιο του νερού» του Ανέστη Αζά, μια παράσταση για τη στάση της Δικαιοσύνης απέναντι στο μείζον ζήτημα των προσφύγων (14-22/11). «Στη μέση του δρόμου» του Πρόδρομου Τσινικόρη για το νόημα της ευτυχίας στη σημερινή Αθήνα (19, 20/11).

ΝΕΟ REΧ. Ολοκληρώνεται σήμερα το διεθνές συνέδριο «Σύναψη 1» με θέμα τα κοινά, τους θεσμούς, τις συνεταιριστικές δομές, τις πρακτικές ευζωίας στην πόλη.

ΕΧΙLΕ ROOM (Αθηνάς 12). Συζήτηση με τον διευθυντή προγράμματος της Μπιενάλε της Αθήνας, Μασιμιλιάνο Μολόνα (24/11).

ΥΛΗ[matter]HYLE (Πειραιώς 1). Εκθεση «Η Εντροπία, Αλέξης Ακριθάκης & Κιθ Χάρινγκ», εστιασμένη στις ομοιότητες και διαφορές στα έργα των δύο καλλιτεχνών.

ΕΝΤΟΣ/ΕΚΤΟΣ (Πανεπιστημίου 44). Φοιτητές της Καλών Τεχνών της Αθήνας παρουσιάζουν έργα τους διαδοχικά, σε ένα κενό κατάστημα.

ΡΟΜΑΝΤΣΟ (Αναξαγόρα 3). Σημείο συνάντησης της Μπιενάλε. Επίσης, θα φιλοξενήσει φοιτητές της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Σαν Φρανσίσκο CalArts, υπό την επίβλεψη της Τζένης Μαρκέτου.

▆ ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ (Χαλκοκονδύλη 35). «Στην άκρη του Βατήρα» από την Ομάδα Χορού Αμάλγαμα (19, 20/11).

ΣΤΑΝΗ (Μαρίκας Κοτοπούλη 10). Εκθεση και απαγγελία ποιημάτων του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη από τον συγγραφέα και σκηνοθέτη Τάκη Σπετσιώτη.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες athensbiennale.org

 

πηγή: efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου