.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

ΝΑΡ: Όχι στις βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών - Όλοι-όλες την Παρασκευή 18/12/2015 στις 6.00 μ.μ. στην Ομόνοια

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ – ΑΝΤΙΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/12 ώρα 6 μμ, στην πλ. Ομόνοιας

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η στάση της κυβέρνησης απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες. Την Τετάρτη 9/10/2015 τα ξημερώματα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οργάνωσε με ΜΑΤ επιχείρηση μαζικής βίαιης μεταφοράς μεταναστών από την Ειδομένη στην Αθήνα. Προηγήθηκε η απομάκρυνση όλων των δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ, αλληλέγγυων και εθελοντικών οργανώσεων από την περιοχή και προσαγωγές-συλλήψεις, για να μην υπάρχουν μάρτυρες στην επιχείρηση των ΜΑΤ. Ενέργεια που καταγγέλθηκε από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας- Θράκης και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας ως φίμωση του τύπου. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού Γ. Μουζάλα, επρόκειτο για επιχείρηση «καθαρισμού» της περιοχής με αιτιολογία το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής για απρόσκοπτη εμπορική κίνηση. Ωστόσο, όλο το προηγούμενο διάστημα το κράτος δεν φρόντισε να υπάρχουν κάπου στη γύρω περιοχή στοιχειώδεις χώροι διαμονής για τους συγκεντρωμένους μετανάστες, σίτισης, περίθαλψης και μόνο οι αλληλέγγυοι και οι εθελοντές έκαναν ό,τι μπορούσαν. Και αυτή η βίαιη επιχείρηση οργανώθηκε όταν, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα είχαμε ναυάγιο με πολλούς πνιγμένους, ανάμεσα τους και παιδιά, καθώς και με αγνοούμενους.
 
2.300 μετανάστες, ανάμεσά τους και πρόσφυγες πολέμου, με 45 πούλμαν μεταφέρθηκαν για προσωρινή διαμονή στο γήπεδο του Φαλήρου. Για το μέλλον αυτών των ανθρώπων οι δηλώσεις του Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλου στο κρατικό κανάλι στις 10/12/2015 προκαλούν ανησυχία. Αναφέρθηκε σε περιοριστικά μέτρα, για αποτροπή εξόδου μεταναστών στην Ευρώπη, για 30ήμερο διάστημα παραμονής στη χώρα και μετά σε διοικητικές ενέργειες της αστυνομίας, σε αναγκαστικές επιστροφές, στην ύπαρξη προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης όσων δεν θεωρούνται επίσημα πρόσφυγες πολέμου. Όταν είναι γνωστό ότι και αυτοί προέρχονται από χώρες με δικτατορικά καθεστώτα, εμφύλιες συγκρούσεις, πολιτικές διώξεις, στέρηση στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Οι δε αναφορές του για άδειες περιορισμένου δικαιώματος εργασίας σε όσους είναι υπό υποχρεωτική απομάκρυνσή τους με αναβολή 6μηνου, για να υπάρχουν εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, παραπέμπουν σε σχεδιασμούς άγριας εκμετάλλευσης των μεταναστών ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Τα κέντρα διαμονής σε Φάληρο και Ελληνικό, που χαρακτηρίζονται προσωρινά, ήδη έχουν γεμίσει, οι συνθήκες διαμονής είναι ακατάλληλες και πολλοί μετανάστες δεν παραμένουν σε αυτά. Η κυβέρνηση απαγορεύει την είσοδο στα κέντρα διαμονής, σε σωματεία, οργανώσεις, δημοσιογράφους, εκτός από τους διαπιστευμένους οργανισμούς, κ.α. ακόμα και αν μεταφέρουν προμήθειες. Ούτε μεριμνούν ή έχουν δρομολογήσει μέτρα για την αξιοπρεπή διαμονή των 50.000 μεταναστών, που δηλώνουν ότι αποδέχονται να φιλοξενήσουν. Ταυτόχρονα, προετοιμάζονται για τις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις στις χώρες καταγωγής και για μαζικά κέντρα κράτησης. Ενώ, ήδη έγινε αποδεκτός από την κυβέρνηση ο έλεγχος των βόρειων συνόρων από τις δυνάμεις της Frontex που ανέλαβαν την καταγραφή στα σύνορα της Ειδομένης. 

Όλοι-όλες την Παρασκευή 18/12/2015 στις 6.00 μ.μ. στην Ομόνοια να διαδηλώσουμε ενάντια :

·   στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τις επεμβάσεις και τους βομβαρδισμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. και στη συμμετοχή της χώρας μας.

·   στις ανάλγητες αντιμεταναστευτικές πολιτικές της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης

Να απαιτήσουμε :

·   Να μπει τέλος στο έγκλημα στο Αιγαίο. Ασφαλής, ελεύθερη διέλευση από χερσαία και θαλάσσια σύνορα, για τους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Να πέσει ο φράχτης του Έβρου. Κανένας φράκτης στην Ευρώπη.

·   Όχι στην ποινικοποίηση της μετανάστευσης. Νομιμοποίηση και πλήρη δικαιώματα για τους οικονομικούς και πολιτικούς πρόσφυγες και μετανάστες.

•   Όχι στην στρατιωτικοποίηση των συνόρων.- Να σταματήσουν οι δολοφονικές επιχειρήσεις αποτροπής και επαναπροώθησης της Frontex και της ελληνικής συνοριοφυλακής.

•   Όχι στην ανάθεση της συγκράτησης της προσφυγιάς στο καθεστώς Ερντογάν. Απευθείας μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

•   Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων. Χρηματοδότηση και προσλήψεις για τις δομές και υπηρεσίες κοινωνικής στήριξης και όχι για κέντρα κράτησης και καταστολή.

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου