.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Αλλάζει ο πολιτικός χάρτης στη Γαλλία. Πιθανές ισχυρές επιδράσεις στην Ευρώπη.

 
«...Και γι' αυτό ποτέ μη στείλεις να μάθεις για ποιον χτυπά η καμπάνα. Χτυπά για σένα», αναφέρει ο Χεμινγουέι στην πρώτη σελίδα του μυθιστορήματος του «Για ποιον χτυπά η καμπάνα» θέλοντας να μεταδώσει την πεποίθηση πως σε ότι συμβαίνει γύρω καθένας είναι υπεύθυνος και υποχρεωμένος να λάβει μέρος.

Η καμπάνα από τις πολιτικές εκλογές στη Γαλλία εκπέμπει ευρύτερες δονήσεις.
Το ζήτημα δεν είναι μόνο πως  στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών στη Γαλλία το ακροδεξιό, Εθνικό Μέτωπο αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με ποσοστό 31% σε πανεθνική κλίμακα.
Είναι επίσης η δυναμική του και τα κοινωνικά στρώματα στα οποία αυτό ριζώνει.


Το 2010 στις αντίστοιχες εκλογές είχε μόλις 11%, στις ευρωεκλογές ευρωεκλογές του 2014, όπου εξασφάλισε το 24,9%,  στις τοπικές του 2015 έλαβε το 25,2%, διαρκής άνοδος. Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο  ήρθε πρώτο σε έξι από τις 13 περιφέρειες της μητροπολιτικής Γαλλίας.

 Η ίδια η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε το 41%  στη βόρεια περιφέρεια του Καλαί. Το Καλαί είναι  μια περιφέρεια με έξι εκατομμύρια κατοίκους, η πιο φτωχή της χώρας, παλιό οχυρό της Αριστεράς και κατ' εξοχήν θύμα της αποβιομηχάνισης.

Η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν , Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν, αναδείχθηκε επίσης πρώτη, με 42% στην περιφέρεια Κυανής Ακτής-Προβηγκίας, την πιο πλούσια της Γαλλίας.
"Αποστολή μας είναι να κάνουμε πραγματικότητα την εθνική ενότητα που έχει ανάγκη η χώρα", δήλωσε με τη νίκη η Μαρίν Λεπέν.

Ακόμη πιο συντηρητική από τη θεία της η Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση σε κέντρα οικογενειακού προγραμματισμού υποστηρίζοντας ότι ενθαρρύνουν τις αμβλώσεις, δηλώνει πως οι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να γίνουν Γάλλοι εάν δεν αποδεχθούν το γαλλικό τρόπο ζωής που κληρονομήθηκε από τις χριστιανικές παραδόσεις. «Για να πάρει κανείς τη γαλλική υπηκοότητα πρέπει να μιλά γαλλικά, να τρώει γαλλικά και να ζει γαλλικά», συμπληρώνει η θεία στην πρόσφατη περιοδεία της στην Κορσική.

Η Λεπέν ωφελήθηκε από την προσφυγική κρίση και από την ατμόσφαιρα εμπόλεμης κατάστασης που δημιουργήθηκε στη Γαλλία στον απόηχο των πολύνεκρων, τρομοκρατικών επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους. Ωφελήθηκε όμως γιατί οι σοσιαλιστές και η δεξιά ενσωμάτωναν ένα ακροδεξιό πολιτικό λόγο και πρακτική που εκτρέφει την ξενοφοβική πολιτική του Εθνικού Μετώπου, το ίδιο το εθνικό Μέτωπο και όχι τους σοσιαλιστές όπως ανοήτως φαίνεται πως εκτιμούσαν τα επιτελεία του κυβερνώντος κόμματος.

Πέραν όμως του προσφυγικού κύματος και της τρομοκρατίας, η Ακροδεξιά κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη χρόνια ανεργία και την ανασφάλεια μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού, ακριβώς λόγω του κενού που αφήνει η Αριστερά.
Στη δεύτερη θέση, πρακτικά στάσιμο, με ποσοστό 27% (26%) έμεινε το δεξιό κόμμα “Οι Ρεπουμπλικανοί” του Νικολά Σαρκοζί.

Όλα τα άλλα κόμματα έπεσαν.
Δηλαδή η ακροδεξιά εκτινάσσεται, η δεξιά διατηρείται και όλοι οι υπόλοιποι πέφτουν!
Δικαίως επομένως τόσο η ιστορική L’Humanité, όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος όσο και η κεντροδεξιά Le Figaro, υποδέχτηκαν το αποτέλεσμα των γαλλικών περιφερειακών εκλογών με κοινό τίτλο «Το σοκ».

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχώρησε στην τρίτη θέση, με 23% (29%), πίσω από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο και πίσω από το συντηρητικό κόμμα του Νικολά Σαρκοζί. 
Είναι πλέον η τρίτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας και αγωνίζεται να διατηρήσει 3 ή 5 περιφέρειες στον δεύτερο γύρο όταν κατείχε τις 21 από τις 22 παλιές περιφέρειες της Γαλλίας και δύο στις 4 περιφέρειες στις αποικίες της.

Ακολουθούν οι Πράσινοι, με 6,6%. Το κόμμα της Εμανουέλ Κος είχε 12,18% το 2010,  βρισκόταν μπροστά από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, εθεωρείτο η τρίτη πολιτική δύναμη της Γαλλίας.
Ακολουθούν το Μέτωπο της Αριστεράς με 4% και το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα “Όρθια η Δημοκρατία” με 3,7%.  

Οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ ανακοίνωσαν πως αποσύρουν τους υποψηφίους τους τουλάχιστον από τις περιφέρειες του Καλαί και την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή με στόχο να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός "ρεμπουμπλικανικού φράγματος", που θα κλείσει τον δρόμο στο ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα γίνει την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Εάν το Εθνικό Μέτωπο παραμείνει πρώτο και την επόμενη Κυριακή τότε, όπως υπογραμμίζει ο Guardian, θα αλλάξει εντελώς τον πολιτικό χάρτη της Γαλλίας και θα είναι η πρώτη φορά που η ακροδεξιά θα έχει τον έλεγχο των περιφερειών της χώρας.  Μια οριστική νίκη της Λεπέν θα επαναπροσδιορίσει το όποιο διάλογο στην Ευρώπη αναφορικά με το μεταναστευτικό, τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ενδοιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις Γαλλίας - Γερμανίας.

Η  άνοδος όμως του Εθνικού Μετώπου θα πρέπει να συνδυασθεί με την αποχή στον πρώτο γύρο που  έφτασε το 50%. Αν οι Γάλλοι επιστρέψουν το δεύτερο γύρο, έστω με κρύα καρδιά, τότε όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με την πιθανή ενεργοποίηση περασμένων δημοκρατικών ανακλαστικών.

Ωστόσο το φαινόμενο των ακροδεξιών κομμάτων θα συνεχίζει να απειλεί όσο υπάρχουν οι παράγοντες που τα εκτρέφουν, η φτωχοποίηση, η λιτότητα και η επίθεση στις εργατικές κατακτήσεις από τα παραδοσιακά αστικά κόμματα και όσο η πολιτική ατροφία της Αριστεράς δεν θα μπορεί,  προς το παρόν, να συγκροτήσει έναν άλλο, ανεξάρτητο, νικηφόρο πόλο. 

πηγή: kommon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου