Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Δίκη ΧΑ: Αστυνομικά ψέματα, υπερασπιστικά για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα

Αποτέλεσμα εικόνας για αστυνομία ρουπακιάς


Η 35η συνεδρίαση της δίκης των νεοναζί της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε με καθυστέρηση μιάμιση ώρας γιατί ο συνήγορος υπεράσπισης του δολοφόνου Ρουπακιά, Γ. Ρουμπέκας, καθυστέρησε να φτάσει από την Κόρινθο όπου ζει και εργάζεται. Η καθυστέρηση, δεύτερη στη σειρά, εξόργισε την προεδρεύουσα Μ. Λεπενιώτη αναγκάζοντάς την να πει ότι αυτή δεν είναι συμπεριφορά συνηγόρου. Ο Ρουμπέκας απάντησε ότι αυτό δεν γίνεται σκόπιμα και ζήτησε να διορίσει το δικαστήριο έναν ακόμη συνήγορο.

Ακολούθησε η κατάθεση της αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ Αγγελικής Λεγάτου, που το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα βρισκόταν πολύ κοντά στον τόπο της δολοφονίας μαζί με άλλους πέντε αστυνομικούς δύο ομάδων ΔΙΑΣ και παρακολουθούσαν ως θεατές, καθώς οι αστυνομικοί και δικαστικοί μηχανισμοί παρείχαν πλήρη ασυλία στους νεοναζί. Ολοκληρώθηκε η εξέτασή της από την έδρα, άρχισε να ρωτούν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής και η συνέχιση της εξέτασής της διακόπηκε για σήμερα, Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, λόγω ωραρίου (ο ωροδείκτης πλησίασε τις 3μμ).

Ερωτήσεις στην αστυνομικό τέθηκαν πάρα πολλές και συχνά απαντούσε «δεν γνωρίζω» ή «δεν είδα». Δε θα αναλωθούμε στην παρουσίαση του συνόλου των ερωτήσεων και απαντήσεων, γιατί είναι σαφές και προέκυψε απ’ όλες τις καταθέσεις -ακόμα και των αστυνομικών που κλήθηκαν να καταθέσουν στο δικαστήριο- ότι οι αστυνομικοί άφησαν τον Ρουπακιά και το τάγμα εφόδου της ΧΑ να σφάξουν στην κυριολεξία τον αντιφασίστα αγωνιστή Π. Φύσσα. Θα περιοριστούμε μόνο σε δύο ζητήματα πάνω στα οποία η αστυνομικός Λεγάτου ρωτήθηκε επισταμένα από την προεδρεύουσα και από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής.

Πρώτο, γιατί δεν παρενέβησαν οι αστυνομικοί για να αποτρέψουν την δολοφονία του Π. Φύσσα. Η Λεγάτου απάντησε ότι είχαν εντολή να παρακολουθούν τα γεγονότα, να ενημερώνουν και να μην επεμβαίνουν. Την ίδια απάντηση είχε δώσει και στην ανάκριση. Την ίδια απάντηση έδωσε και ο συνάδελφός της Χ. Δεληγιάννης.  Προκειμένου δε να στηρίξει τη στάση τους, που άφησε ελεύθερο το πεδίο δράσης στους  χρυσαυγίτες, ισχυρίστηκε ότι αυτοί (οι αστυνομικοί) ήταν οχτώ και οι χρυσαυγίτες πενήντα! Πρόκειται, προφανώς, για κάλπικο ισχυρισμό, με τον οποίο επιχειρείται να αποκρυβεί το πραγματικό γεγονός ότι η ΧΑ έχαιρε πλήρους ασυλίας από τον αστυνομικό και δικαστικό μηχανισμό, αλλά και από τις μνημονιακές κυβερνήσεις.Υπάρχουν πολλά περιστατικά κατά τα οποία οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ  επιτέθηκαν ωμά σε διαδηλωτές, χωρίς να λάβουν υπόψη τους το μικρό αριθμό της δύναμής τους σε σχέση με τους διαδηλωτές ή τον κίνδυνο να πέσουν πάνω σε διαδηλωτές με τις μηχανές τους. Ο εξοπλισμός που φέρουν (ακόμα και όπλα) και το γεγονός ότι εκπροσωπούν το κράτος τους δίνει υπεροχή.

Ας αφήσει, λοιπόν, τα παραμύθια η Λεγάτου, ότι δε θα έβγαζε ποτέ το όπλο για να πυροβολήσει στον αέρα για εκφοβισμό. Τη διαψεύδει, άλλωστε, αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Ο αυτόπτης μάρτυρας Ι. Μιχαηλίδης καταθέτει:

«Παράλληλα, μια γυναίκα αστυνομικός έβγαλε το όπλο της, το έστρεψε προς τον δράστη ο οποίος ήταν πολύ κοντά σε ένα αυτοκίνητο παρκαρισμένο ανάποδα  στο δρόμο». Αυτή η γυναίκα είναι, προφανώς, η Λεγάτου. Και ο ισχυρισμός της ότι δεν θα έβγαζε το όπλο της καταρρέει. Είναι άραγε τυχαίο ότι ο συγκεκριμένος αυτόπτης μάρτυρας προέκυψε από δημοσιογραφική έρευνα (και όχι από την αστυνομική –μη- έρευνα) κλήθηκε και κατέθεσε μόνο στην ΣΤ’ ανακρίτρια Πειραιά, ενώ στη συνέχεια (τακτική ανάκριση από την εφέτη ειδική ανακρίτρια και δικαστήριο) αγνοήθηκε;

Η Λεγάτου, λοιπόν, έβγαλε το όπλο. Οχι για να αποτρέψει το έγκλημα των νεοναζί (αρχικά την απόπειρα λιντσαρίσματος και στη συνέχεια την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα), αλλά όταν αντιλήφθηκε ότι ο δολοφόνος Ρουπακιάς ετοιμαζόταν να φύγει, οπότε η ίδια και οι συνάδελφοί της θα βρίσκονταν στη θέση του κατηγορούμενου. Εντάξει, να τους παρέχουμε ασυλία στις νυχτερινές επιδρομές τους, όχι όμως και να πάμε κατηγορούμενοι. Η δολοφονία του Π. Φύσσα από τον Ρουπακιά έγινε μπροστά στα μάτια της και στα μάτια των άλλων αστυνομικών της ΔΙΑΣ και αν τον άφηναν να φύγει θα κατηγορούνταν ως συνεργοί.

Δεύτερο, η Λεγάτου ισχυρίστηκε ότι δεν ήταν μπροστά όταν ο Ρουπακιάς μαχαίρωσε τον Π.Φύσσα και ισχυρίστηκε ότι προηγήθηκε συμπλοκή του Π. Φύσσα με τον Ρουπακιά πριν το μαχαίρωμα, που συνεχίστηκε και μετά το μαχαίρωμα. Πρόκειται για χοντροειδή ψέματα, με τα οποία προσπαθεί να καλύψει την πολιτική ανοχής στη δολοφονική δράση της ΧΑ, καθώς και την ευθύνη της ίδιας και των συναδέλφων της, που άπτεται του ποινικού δικαίου.

Το ότι η αστυνομικός Λεγάτου λέει ψέματα δεν είναι δικός μας αυθαίρετος ισχυρισμός. Προκύπτει από τις καταθέσεις όλων των αυτοπτών μαρτύρων. Δύο, οι Δ.Ζ. και Π. Κ. κατέθεσαν ήδη στο δικαστήριο, ενώ υπάρχουν και οι προδικαστικές καταθέσεις των Α. Νικολάου και Ι. Μιχαηλίδη. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας παραθέσαμε εκτενές απόσπασμα από την κατάθεση του Α. Νικολάου (δείτε εδώ).

ΥΓ. Οπως αποκαλύψαμε, την προηγούμενη Πέμπτη η Λεγάτου προσήλθε στο δικαστήριο μαζί με τον συνάδελφό της Γ. Ρώτα, που έχει ολοκληρώσει την κατάθεσή του. Μπορεί να μας πει για ποιο λόγο ήταν μαζί με τον Ρώτα; Την συμβούλευε, μήπως, για τι θα καταθέσει στο δικαστήριο;

πηγή: eksegersi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου