.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Δ/νση Δασών για τη ΜΠΕ του γηπέδου Μελισσανίδη (ΑΕΚ): Όταν έγινε το γήπεδο, βρήκε το άλσος...





Ένα από τα… επιχειρήματα που ταχτικά προβάλλει η πλευρά που υποστηρίζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα, είναι ότι οι κάτοικοι βρήκαν το γήπεδο. Αυτό γίνεται για να εξασφαλίσουν σιωπή και αναντίρρητη αποδοχή του σχεδίου της «Αγιά Σοφιάς».

Τα στοιχεία δείχνουν το ακριβώς αντίθετο! Και θα μπορούσαμε να πούμε πως ο τίτλος του έργου που αναφέρεται στη μνήμη, δείχνει με όποια έννοια, να μη τη σέβεται καθόλου…

Η αλήθεια αποτυπώνεται στην αριθ. 1698/11-9-2015 γνωμοδότηση της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, σχετική με τη ΜΠΕ του γηπέδου Μελισσανίδη, που γράφει: 


1.       Τίτλος έργου
«Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού στη Ν. Φιλαδέλφεια Αττικής»

2.       Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το πεδίο εισήγησης της υπηρεσίας μας όσαν αφορά

2.1.  Της έκτασης που καταλαμβάνει το γήπεδο της ΑΕΚ

Η έκταση του Άλσους αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερης έκτασης, συνολικού εμβαδού 3.000 στρεμμάτων περίπου, που εκτεινόταν από την περιοχή της Ν. Φιλαδέλφειας μέχρι τον Πύγο Βασιλίσσης (πιθανόν στην περιοχή που εκτείνεται σήμερα το Πάρκο Τρίτση στους Αγίους Αναργύρους Αττικής) και είχε κυρηχθεί ως «δασωτέα έκταση» με το από 13.5.1915 Β.Δ. «περί κηρύξεως ως δασωτέων διαφόρων εδαφών της περιφέρειας του νομού Αττικοβοιωτίας»… όπως η έκταση αναφέρεται στην παρ,6.»…την πειφέρειαν Τουραλή παρά τον Ποδονίφτην, όπου το άλσος Βασιλίσσης κατά το λεπτομερές διάγραμμα».

Η αναδασωτέα αυτή έκταση συρρικνώθηκε κατά 82.965 τ.μ. και διατέθηκε «…  εκ του δασυλλίου Ποδονύφτη της περιφέρειας Αθηνών…» προκειμένου να αναγερθεί ο προσφυγικός οικισμός Φιλαδέλφειας με το Π.Δ. 10-11-24… Με το Π.Δ. 31-01-1925 … έγινε άρση της αναδάσωσης σε έκταση 150 στρεμμάτων από το δημόσιο κτήμα του Ποδονύφτη προκειμένου να επεκταθεί ο συνοικισμός Φιλαδέλφειας.  Στις παραπάνω εκτάσεις…  εγκρίθηκε με την αριθ. 62032/2-9-1934 Απόφαση του Υπουργού Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως η δωρεάν παραχώρηση στην Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως έκτασης… εμβαδού 26.621.50 τ.μ. … Η παραχωρηθείσα έκταση, η οποία αναγράφεται ως «Γυμναστήριον ΑΕΚ» φαίνεται στο από 15-5-1930 τοπογραφικό διάγραμμα με τίτλο «Κτηματογράφησις Προσφυγικού Συνοικισμού Ν. Φιλαδέλφειας»… και εγκρίθηκε στις 31-3-1933…»


Θα επανέλθουμε όμως στη γνωμοδότηση της Γενικής Δ/νσης Δασών, και το περιεχόμενο της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου