.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Αποχώρηση ή τουμπεκί!

Αποχώρηση ή τουμπεκί!



«Εφόσον οι τρεις ''εξυγιαντές'' δεν κατάφεραν πριν ξεκινήσει η σεζόν να εξασφαλίσουν ισονομία, ανεξάρτητη ΕΠΟ, δεν έπρεπε να συμμετάσχουν», γράφει ο Κώστας Κεφαλογιάννης.
Διάβασα την ανακοίνωση της ΑΕΚ μετά το παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Διαβάζω τους ΠΑΟΚτσήδες που  ζητούν από τη δική τους διοίκηση να ανεβάσει κι εκείνη τους τόνους. Κι έχω χάσει το μέτρημα με τις επίσημες  και τις ανεπίσημες διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού. Και γελάω. Όπως γελάει ο Σωκράτης Κόκκαλης όταν λέει: «Ελπίζω να αφήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης» και κάποιον  άλλο να πάρει πρωτάθλημα».  Χο χο χο.

To φετινό πρωτάθλημα έχει κριθεί δικαίως από τον Νοέμβριο. Η δεδομένη ανωτερότητα του Ολυμπιακού σε συνδυασμό με τα πολλά προβλήματα  των ανταγωνιστών  του (κυρίως του Παναθηναϊκού, οι άλλοι δυο δεν μπορούσαν να διεκδικήσουν κάτι περισσότερο φέτος) δημιούργησαν από νωρίς ένα βαθμολογικό χάσμα, στο οποίο οι Έλληνες διαιτητές κάνουν ότι μπορούν κάθε Κυριακή για να του δώσουν μυθικές διαστάσεις. Αν ο Ολυμπιακός ολοκληρώσει το πρωτάθλημα αήττητος ή ακόμα καλύτερα για τον Βαγγέλη  Μαρινάκη μόνο με νίκες, τότε θα περάσει στην ιστορία ως η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών.
Εμείς που το ζούμε κάθε εβδομάδα, γνωρίζουμε ότι το ιστορικό επίτευγμα, αποτελεί στην πραγματικότητα ιστορική κατάντια για το ποδόσφαιρο μας. Μια κατάντια που φαίνεται  στην τεράστια διαφορά του Ολυμπιακού από τους υπόλοιπους (βαθμολογική και αγωνιστική), στα σφυρίγματα των διαιτητών, στο γεγονός ότι η ιδέα και μόνο να είσαι  εσύ ο διαιτητής που στέρησε από τον Βαγγέλη  το  πολυπόθητο ρεκόρ, προκαλεί τσιρλιπιπί στους περισσότερους, στο φόβο του Αστέρα Τρίπολης ή του Παναιτωλικού  που σφάζονται αλλά δεν διαμαρτύρονται, στην ΕΠΟ, την ΚΕΔ, σε όλα.
 
Αλλά βέβαια μετά από λίγα χρόνια κανείς δεν θα τα θυμάται. Οι νέες γενιές θα ξέρουν απλώς ότι υπήρξε μια ερυθρόλευκη φουρνιά που έκανε θαύματα. Το πώς ακριβώς τα έκανε θα ξεχαστεί. Την ιστορία την γραφούν οι νικητές.
Το χειρότερο: Στη διαμόρφωση αυτής της στρεβλής, λερωμένης σελίδας της ιστορίας συμμετέχουν οικειοθελώς οι Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ.
Κατά τη γνώμη  μου τα πράγματα είναι απλά. Δεν χρειάζονται ούτε ανακοινώσεις, ούτε συλλαλητήρια, ούτε non paper, ούτε κολοκύθια τούμπανα. Εφόσον οι τρεις «εξυγιαντές» δεν κατάφεραν πριν ξεκινήσει η σεζόν να εξασφαλίσουν ισονομία, ανεξάρτητη ΕΠΟ, συνθήκες υποφερτές για μια διοργάνωση στοιχειωδώς δίκαιη, δεν έπρεπε να συμμετάσχουν.  Όταν  δεν σου αρέσει ένα προϊόν  όταν το θεωρείς ελαττωματικό, προβληματικό, στημένο, τότε δεν το το επικυρώνεις με την υπογραφή σου. Διότι μετά την απομάκρυνση από το ταμείο , η κλάψα, εκτός από αντιαισθητική, είναι και ανούσια.
Δεν ξέρω, πιθανόν οι Μελισανίδης, Σαββίδης, Αλαφούζος να πίστευαν ότι η δικαιοσύνη θα κινηθεί γρηγορότερα και μέχρι τα Χριστούγεννα θα υπήρχαν εξελίξεις. Ή ίσως πίστεψαν στις καλές προθέσεις του Σταύρου Κοντονή. Λάθος τους και στις δυο περιπτώσεις. Το ζήτημα δεν είναι τι θα αποφασίσει η δικαιοσύνη, η οποία έχει (ελπίζω) την ανεξαρτησία της και τους δικούς της ρυθμούς. Ούτε οι υποσχέσεις  μιας ακόμη κυβέρνησης, με αποδεδειγμένη έφεση στην κωλοτούμπα. Το ζήτημα είναι τι κάνεις εσύ για να αλλάξεις τα πράγματα.  Και οι τρεις μεγάλοι (μαζί με όποιον  θα ήθελε να τους ακολουθήσει) έχουν στην πραγματικότητα, μόνο μια επιλογή: Αποχώρηση.
Θα τους κοστίσει σε χρήμα, θα επιφέρει πιθανότατα και τιμωρίες από την ΟΥΕΦΑ (την καθαρή  και άμεμπτη ως γνωστόν…), θα προκαλέσει εσωτερικούς τριγμούς και θα οδηγήσει σε μαζική φυγή παικτών. Θα έχει τίμημα βαρύ, αναμφίβολα.
 
Ταυτόχρονα όμως θα προκαλέσει την κατάρρευση της Λίγκας και του σαθρού πρωταθλήματος μας. Τα λεφτά  της Nova και όποιου άλλου χρηματοδότη  έχει απομείνει θα εξαφανιστούν και μαζί τους θα εξαφανιστούν όλα τα ποδοσφαιρικά παραρτήματα χωρίς λόγο ύπαρξης. Και κυρίως, θα γίνει τεράστιος ντόρος. Θα στραφούν πολλά κεφάλια προς τα μέρη μας, το ρεζιλίκι μας θα διεθνοποιηθεί. Είναι αδύνατον να μην ασχοληθούν οι πάντες  με κάτι τέτοιο. Δεν πρόκειται δα και για το πιο συνηθισμένο πράγμα στον κόσμο. Τρεις μεγάλες ομάδες αποχωρούν από το πρωτάθλημα της χώρας τους επειδή  δεν μπορούν  να αντιμετωπίσουν την διαφθορά. Μιλάμε  για θεματάρα. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα αναγκαστούν  να παραδεχτούν ότι εδώ υπάρχει πρόβλημα πολύ μεγαλύτερο από όσο πίστευαν ή υποκρίνονταν πώς  πίστευαν. Στην καλύτερη  των περιπτώσεων θα επιταχυνθεί αναγκαστικά η διαδικασία της κάθαρσης. Στη χειρότερη, η Σούπερ Λίγκα όπως την ξέρουμε θα γκρεμιστεί μέσα σε μια καταιγίδα απαξίωσης. Ειλικρινά, δεν βλέπω  κάτι κακό σε αυτό.
Πάνω στα γκρεμίδια ενδεχομένως να χτιστεί κάτι καλύτερο. Πάνω στο σημερινό βούρκο, δεν χτίζεται τίποτα. Μόνο βουλιάζει. Και μαζί του βουλιάζουμε όλοι μαζί, μέσα στη μιζέρια, τη γκρίνια, την εσωστρέφεια, την επανάληψη του ίδιου, κουραστικού ποιήματος περί αδικίας, τη  φριχτή ρουτίνα των «οργισμένων» ανακοινώσεων .
Προσωπικά δεν αντέχω να ακούσω  ούτε μια ακόμα λέξη διαμαρτυρίας από Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ. Συμμετέχουν, άρα νομιμοποιούν.
Με πιο απλά λόγια: Αποχώρηση ή τουμπεκί!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου