.

.
Πατήστε στην εικόνα για να δείτε το πρόγραμμα

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

aekwatch.gr: "Και τα τρία σχέδια (τα δύο του Γρανίτσα και το ένα του «Τίγρη») αφορούν την ανέγερση εμπορικού κέντρου και δίπλα του ενός γηπέδου μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να γίνει αλλιώς"

Η Α.Ε.Κ., ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΗ
(ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ)

Η ανακοίνωση του θανάτου του Μάκη Ψωμιάδη έγινε δεκτή από τον κόσμο της Α.Ε.Κ. μ’ ανάμικτα συναισθήματα. Εκτός όμως από τον θάνατο του Μάκη Ψωμιάδη είχαμε προχθές (Δευτέρα 11 Γενάρη 2016) την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των παλαιμάχων της Α.Ε.Κ. Επιλέξαμε να σχολιάσουμε και τα δυο αυτά γεγονότα όχι για ν’ ασχοληθούμε με το ποιόν του θανόντα ή για να δώσουμε το ρεπορτάζ της εκδήλωσης των παλαιμάχων, αλλά για τις συμβολικές κινήσεις στις οποίες προχώρησε η επίσημη Α.Ε.Κ. και στις δυο περιπτώσεις.

Για τον Μάκη Ψωμιάδη καθένας δικαιούται να έχει την άποψη που επιθυμεί. Αν όμως περιοριστούμε στην διοικητική του παρουσία στην Α.Ε.Κ. σίγουρα θα σταθούμε στην ανάληψη της θέσης του Προέδρου της Ερασιτεχνικής και του Τ.Α.Κ. (Ταμείου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών) την περίοδο 1988-1989 και στο πέρασμα του από την διοίκηση (μέσω του γιού του Χαρίλαου) της Π.Α.Ε. την περίοδο 2001-2003. 

Ο απολογισμός της πρώτης διοικητικής του θητείας σε Ερασιτεχνική και μπάσκετ είναι λίγο-πολύ γνωστός. Έφερε σπουδαίους για την εποχή παίκτες ένας εκ των οποίων -ο Νάσος Γαλακτερός- έγραψε την δική του μεγάλη ιστορία στο Ελληνικό μπάσκετ. Έχουν γίνει γνωστά αρκετά περιστατικά εκείνης της περιόδου από τα οποία χαρακτηριστικότερα είναι όσα αφορούν τον Ντάνι Βρέινς. Αυτό όμως που δεν είναι τόσο γνωστό είναι πως η μεταγραφή του Γαλακτερού από τον Π.Α.Ο.Κ. έμεινε ανεξόφλητη και για την είσπραξη των οφειλομένων επιβλήθηκε κατάσχεση σε βάρος της Ερασιτεχνικής μ’ αποτέλεσμα το «Ν. Γκούμας» να βγαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα σε πλειστηριασμό. Για την ιστορία ν’ αναφέρω ότι τις οφειλές αυτές εξόφλησε ο Γιάννης Φιλίππου.

Το πέρασμα του από την διοίκηση της Π.Α.Ε. έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους. Για την διαφήμιση της IPPOVENTURE στην πίσω πλευρά των (πανάκριβων αρχικά λες και ήταν πρώτο τραπέζι πίστα) εισιτηρίων διαρκείας της περιόδου 2001-2002 (βλέπε εδώ) και για την σύγκρουση του με τον Φερνάντο Σάντος. Να υπενθυμίσω ότι εκείνη την χρονιά χάσαμε από τον Γαύρο εντός έδρας χάνοντας το Πρωτάθλημα στην ισοβαθμία λόγω διαφοράς τερμάτων. Ποιος μπορεί να πεί τι θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε εκείνη η μεταξύ τους σύγκρουση; 

Σε κάθε περίπτωση η συνολική του συνεισφορά είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη. Μη ξεχνάμε ότι έβαλε χέρι στο ταμείο της Π.Α.Ε. χρεώνοντας την με εικονικά τιμολόγια (συνολικά 22,5 εκ. Ευρώ) για τα οποία το Δημόσιο της καταλόγισε πρόστιμο άλλα 22,5 εκ. Ευρώ (βλέπε εδώ). Αυτή η υπόθεση μαζί με την συσσωρευμένη κακοδιαχείριση ετών οδήγησε την πρώην Π.Α.Ε. στην χρεοκοπία. Οι περιπέτειες της πρώην Π.Α.Ε. με τον Ψωμιάδη είναι πασίγνωστες αν και σίγουρα υπάρχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που ακόμη δεν έχουν βγεί στην δημοσιότητα.

Δεδομένης της σχέσης της με τον θανόντα το τελευταίο που θα περίμενε κανείς θα ήταν η κατάθεση στεφάνου στην κηδεία του. Αν δε το εξετάσουμε και από καθαρά τυπική σκοπιά τότε τα πράγματα χειροτερεύουν γιατί η νυν Π.Α.Ε. δεν έχει καμία σχέση μαζί του αφού αυτός διοίκησε την εκκαθαρισθείσα(;) πλέον Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ. Αν δε επεκτείνουμε τον συλλογισμό μας ο μόνος που θα μπορούσε (αν ήθελε) να καταθέσει στεφάνι για λογαριασμό της πρώην Π.Α.Ε. είναι οι SUPPORTERS CLUB A.E. Τα ίδια ισχύουν και για την Κ.Α.Ε. στης οποίας το τιμόνι βρίσκονταν την περίοδο 1988-1989. 

Από την άλλη η κατάθεση στεφανιού από φυσικά πρόσωπα όπως ο Πατρίκ Κομνηνός (βλέπε εδώ) είναι δικαίωμα τους και κανείς δεν μπορεί να τους πεί τίποτα, αν και μερικές φορές η επιλογή των χρωμάτων ενδέχεται να προκαλέσει απορίες και ερωτήματα όπως εδώ αφού φαίνεται ότι η επιλογή των χρωμάτων υποδεικνύει την ταύτιση του φυσικού προσώπου με την ομάδα (πως έλεγε ο Λουί ο ΙΔ' «Το Κράτος είμαι εγώ»). Ειλικρινά ελπίζουμε από την πλευρά μας το λάθος να ήταν του λολουδά, γιατί άντε μετά να πείσεις την Ε.Ε.Α. ότι Α.Ε.Κ. και Μελισσανίδης δεν έχουν σχέση. 

Αν όμως θα έπρεπε (η μεγάλη πλειοψηφία αμφιβάλλει γι’ αυτό) θα μπορούσε να τιμήσει κάποιος τον θανόντα αυτός θα ήταν αναμφίβολα η Ερασιτεχνική η οποία συνεχίζει να υφίσταται (τουλάχιστον από νομικής άποψης, αν και κάποιοι το αμφισβητούν και αυτό) όπως και τότε. Είτε όμως από έλλειψη χρημάτων (εδώ δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς) είτε επειδή η Π.Α.Ε. έχει εργολαβικά αναλάβει την εκπροσώπηση όλης της Α.Ε.Κ. έγινε ότι (κάκιστα) έγινε. Το κακό είναι ότι τα «μεγάλα κεφάλια» στην Π.Α.Ε. φαίνεται να μην καταλαβαίνουν (ή να μην θέλουν να καταλάβουν) αυτά που για κάποιους άλλους είναι ξεκάθαρα (βλέπε εδώ).

Εκτός όμως από την κατάθεση στεφανιού στην κηδεία Ψωμιάδη για την οποία υπήρξε και το καταδικαστικό πανό της ORIGINAL στο παιχνίδι με την Ξάνθη (με το οποίο κάπως διασώθηκε η «τιμή» της Α.Ε.Κ. και για το οποίο ο μπαμπάς Καίσαρης έγραψε αυτό το σχόλιο) είχαμε την Δευτέρα 11 Γενάρη 2016 και την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των Παλαιμάχων της ομάδας μας.

Οι Παλαίμαχοι των ομάδων (ειδικά όσοι είναι μεγάλοι στην ηλικία) είναι από μόνοι τους μια ξεχωριστή και ιδιαίτερα συμπαθής κατηγορία. Έχουν δώσει το είναι τους για την ομάδα που υπηρέτησαν σε εποχές που οι αμοιβές ήταν μικρές. Φτάνοντας στα γεράματα τους έχουν πλέον αυξημένες ανάγκες ειδικά σε ότι αφορά την ιατρική τους κάλυψη. 

Από την άποψη αυτή δεν είναι περίεργο που στους φετινούς βραβευθέντες των Παλαιμάχων της Α.Ε.Κ. τρείς από τους συνολικά είκοσι είναι γιατροί (ένας ογκολόγος και δύο καρδιολόγοι). Για τους υπόλοιπους βραβευθέντες βλέπε εδώ

Εκτός όμως της ιατρικής κάλυψης οι Παλαίμαχοι έχουν ανάγκη και την βοήθεια της εκάστοτε ιδιοκτησίας της Π.Α.Ε. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σπανίως ακούγονται βαριές κουβέντες από αυτούς για τον ιδιοκτήτη της ομάδας. Έτσι όταν ο τελευταίος τους ζητά μια χάρη ή τους κάνει μια πρόταση ποτέ δεν αρνούνται. Αν για παράδειγμα ο «τίγρης» ζήταγε από τους Παλαίμαχους της Α.Ε.Κ. να τιμήσει κάποιον συγκεκριμένο οι πιθανότητες να του αρνηθούν θα ήταν μόνο θεωρητικές. 

Οι βραβεύσεις είναι ένα ακόμη τρόπος δημοσίων σχέσεων. Μέσω των βραβεύσεων δομούνται ή συντηρούνται σχέσεις που ενδεχομένως αργότερα να είναι χρήσιμες. Μόνον έτσι μπορούν να εξηγηθούν κάποιες από αυτές που έγιναν προχθές και ειδικότερα η πρώτη απ’ όλες.        

Ειλικρινά εμάς δεν μας κάνει κάποια ιδιαίτερη αίσθηση (θετική ή αρνητική) η βράβευση του Υπουργού Επικρατείας (τρομάρα μας) Αλέκου Φλαμπουράρη. Για να είμαστε τελείως ειλικρινείς περισσότερο θα μας εξέπληττε (θετικά εννοείται) αν μαθαίναμε πως κάθε φορά που βρίσκεται στην θύρα 29 (επισήμων του Ο.Α.Κ.Α.) έχει πληρώσει εισιτήριο και δεν είναι με πρόσκληση (δωρεάν). Ας είναι όμως αγού ο «Τίγρης» διέταξε τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;

Υποτίθεται ότι με την βράβευση αυτή θα συντηρηθεί και ίσως προωθηθεί το καλό κλίμα με την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Φλαμπουράρης ανήκει στον στενό κύκλο του Τσίπρα και για τον λόγο αυτόν οι καλές σχέσεις μαζί του είναι σημαντικές. Ωστόσο είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν η βράβευση αυτή πέρα από κάποια φωτογραφικά στιγμιότυπα και κανα-δυό πρωτοσέλιδα έχει κάποιο άλλο χειροπιαστό αποτέλεσμα. 

Το ζήτημα του γηπέδου δεν έχει μπλοκάρει εξαιτίας των αντιδράσεων κάποιου κρατικού/κυβερνητικού παράγοντα τον οποίο η Α.Ε.Κ. επιθυμεί να παρακάμψει και γι’ αυτό καλλιεργεί σχέσεις με Υπουργούς και βουλευτές. Η έκδοση της Οικοδομικής Άδειας κολλάει τόσο σε παραλείψεις όσο και στον τρόπο με τον οποίο έχει μεθοδευτεί το όλο ζήτημα.

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα το σχέδιο Μελισσανίδη (όπως άλλωστε και τ’ αντίστοιχα Γρανίτσα στο παρελθόν) δεν είναι σχέδια για την ανέγερση γηπέδου και κάποιων (λίγων) εμπορικών χώρων. Και τα τρία σχέδια (τα δύο του Γρανίτσα και το ένα του «Τίγρη») αφορούν την ανέγερση εμπορικού κέντρου και δίπλα του ενός γηπέδου μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Άλλωστε το «πρότζεκτ» του γηπέδου νομιμοποιεί και συγκαλύπτει την κύρια επιδίωξη αυτή του κτισίματος ενός εμπορικού κέντρου. Το κακό και των τριών σχεδίων είναι ότι περιορίζονται από την έκταση του οικοπέδου και την αδήριτη ανάγκη να υπάρχει γήπεδο αντάξιο του ονόματος της Α.Ε.Κ. (όχι μικρότερο των 30.000 θεατών). Έτσι το τελικό προϊόν ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού ο οποίος όμως δεν άφησε ευχαριστημένη καμία από τις δύο πλευρές (ούτε αυτούς που θέλουν κυρίως γήπεδο και χώρους για τα ερασιτεχνικά τμήματα, ούτε αυτούς που θέλουν πολλούς εμπορικούς χώρους). Αυτό το γεγονός φαίνεται από την δυσκολία χρηματοδότησης και των τριών σχεδίων αφού η συνολική επιφάνεια των εμπορικών χώρων δεν επαρκεί για να υπάρξει απόσβεση της αρχικής επένδυσης και κέρδος μέσα σε 20-25 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του νέου μας γηπέδου.            

Δυστυχώς ή ευτυχώς στο σημερινό κείμενο δεν μπορεί να υπάρξει ταιριαστός επίλογος. Από την άλλη όμως πρέπει να υπάρξει ένα «κλείσιμο». Έτσι προχωράμε σε μια προβοκατόρικη διπλή πρόταση:
  • Προτείνουμε να δοθεί στην δημοσιότητα η Δήλωση Φόρου Κληρονομιάς την οποία θα υποβάλλει η οικογένεια Ψωμιάδη και στην οποία θα πρέπει να περιλαμβάνεται όλη η περιουσία του εκλιπόντος για να υπολογιστούν οι σχετικοί φόροι, έτσι ώστε να την κληρονομήσουν η σύζυγος και τα παιδιά του. Που ξέρεις όλο και κάτι μπορεί να έχει ξεχάσει να μεταβιβάσει ο Μάκαρος.
  • Προτείνουμε στους Παλαίμαχους οι οποίοι βράβευσαν τον Υπουργό Επικρατείας (τρομάρα του) ν’ ανακαλέσουν την βράβευση του και να τον καταγγείλουν ανοιχτά αν παρά την βράβευση του δεν υπογραφεί η Οικοδομική Άδεια της «Αγιά Σοφιάς». Στο κάτω-κάτω αν ο «Τίγρης» και ο «project manager» Ανδριόπουλος μπορούσαν να βγάλουν μόνοι τους την Άδεια ποιος ο λόγος της βράβευσης;

Υ.Γ.1. Ένας Πόντιος (σαν τον Μελισσανίδη) έγραψε το καλύτερο σχόλιο για την βράβευση Φλαμπουράρη το οποίο αξίζει να διαβάσετε (πατήστε εδώ). 

Υ.Γ.2. Στο σχόλιο του ο πατήρ Καίσαρης μπερδεύει όπως συνηθίζει την γραβάτα με το σόβρακο προφανώς επειδή έτσι τον συμφέρει. Μιλά για τα χρέη που άφησε (όπως και όλοι οι υπόλοιποι πλήν Μπάρλου) ο Ψωμιάδης μόνο και μόνο για να την πεί στην ORIGINAL. Ωστόσο το πρόβλημα της Α.Ε.Κ. με τον Μάκαρο δεν ήταν τα χρέη αλλά η υπεξαίρεση χρημάτων από το ταμείο της Π.Α.Ε. τα οποία έπαιρνε με τσάντες σκουπιδιών σπίτι του (τα οικειοποιούνταν). Αυτό είναι που δεν του συγχωρούν οι οπαδοί. Όλα τα υπόλοιπα αποτελούν απλώς τις συνηθισμένες Γαύρικες μπούρδες που ακούμε και διαβάζουμε κατά καιρούς.

Υ.Γ.3. Ελπίζουμε το γράψιμο από τον Φλαμπουράρη να το εκτίμησε δεόντως τόσο ο Μελισσανίδης όσο και οι Παλαίμαχοι. Όχι τίποτα άλλο αλλά αν ήταν να μην ερχόταν ας του το δίνανε την επόμενη φορά που θα πήγαινε (τσάμπα εννοείται) στα επίσημα. ίσως να του το απένειμαν στη σέντρα του γηπέδου (πως λένε τον έβγαλαν στη σέντρα) όπως τους παλάιμαχους. Πιθανόν να φοβήθηκαν τη γιούχα. Τι να πείς...

13 Γενάρη 2016
παρατηρητήριο.

πηγή: aekwatch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου